Реал Мадрид - Барселона: 8 фактора, които ще решат "Ел Класико"


Реал Мадрид - Барселона: 8 фактора, които ще решат "Ел Класико"
Снимка: Getty Images/Gulliver

3802 0

В събота вечер от 22 часа българско време испанските колоси Реал Мадрид и Барселона ще премерят сили в изключително важно "Ел Класико", което може да даде сериозно предимство на един от двата отбора в битката за титлата в Ла Лига. Зинедин Зидан и Роналд Куман ще се надлъгват в тактически дуел на "Алфредо ди Стефано", който, според Marca, ще бъде решен от 8 фактора. 

Инерция от резултатите

И двата отбора показват страхотни резултати. Последното поражение на Реал Мадрид дойде на 30 януари срещу Леванте и оттогава те са в серия от 11 победи и две равенства. Барселона за последно вкуси поражение на 16 февруари, когато отпадна от Шампионска лига в сблъсък с ПСЖ.

Настроението в двата лагера

Благодарение на гореспоменатите резултати, и двата отбора са в добро настроение преди мача, въпреки че победата с 3:1 над Ливърпул накара Реал Мадрид да се почувства дори още по-добре. Някои от играчите на "белите" възвърнаха самочувствието си, особено Винисиус след двата си гола и страхотното представяне срещу мърсисайдци. Барселона от друга страна трябваше да се потруди сериозно, за да победи Реал Валядолид, което може да потисне донякъде настроението.

Физическото състояние

Изглежда, че в този момент възстановяването на играчите на Реал Мадрид от усилията им в Шампионска лига може да бъде решаващо. Този сблъсък с Ливърпул може да има двоен ефект върху играчите на "лос бланкос". От една страна те биха могли да пристигнат със следи от физическа умора, но пък от друга може да са психически заредени от победата. В Барселона със сигурност са по-отпочинали, което трябва да им даде известно предимство.

Защита

И двата отбора са натрупали контузии в защита, като Реал Мадрид няма да може да разчита на Дани Карвахал, Серхио Рамос и Рафаел Варан. И все пак, срещу Ливърпул, Лукас Васкес, Едер Милитао и Начо Фернандес се оказаха надеждни заместници, почти до степен да формират по-силна отбрана от тази, която Барселона ще може да извади в събота. Екипът на Роналд Куман зависи от присъствието на Жерар Пике, който е в групата за мача, но е под въпрос дали ще играе.

Халфовата линия

Това е зоната, в която ще се реши мачът. И двата отбора имат топ играчи. Който е в състояние да наложи своя ритъм, ще има значително предимство. Тризъбецът, образуван от Каземиро, Кроос и Модрич, е сърцето на Реал Мадрид и изглежда непобедим в момента. Въпреки това, Барселона с Бускетс, Де Йонг и Педри могат да се конкурират и да демонстрират своите способности по време на мача.

В атака

Дембеле, Меси и Гризман са по-надеждни от гледна точка на головете, отколкото Винисиус, Бензема и Асенсио, но триото на "кралете" в момента е във вихъра си. Изглежда, че всичко зависи от това дали Меси ще има ден, защото тогава Барселона ще е по-близо до победата. Ако не го направи, тогава Реал Мадрид ще стане явен фаворит.

Индивидуалната класа

Барселона има играчи, способни да дебалансират защитата на всеки отбор чрез индивидуални действия. Меси се откроява в това отношение над всички останали, но Усман Дембеле е друг от големите специалисти в създаването на шансове. Барселона зависи много от магията на тези двама играчи.

Колективът

Реал Мадрид работи по-добре като звено в различни сфери на играта. "Белите" умеят да се оттеглят в защита и да атакуват с повече организация. Те са сплотен отбор, който знае как да използва силата на колектива. Барселона все още изостава в това отношение, а това може да окаже влияние в събота.

Междувременно стана ясно, че и Барселона, и Реал Мадрид готвят промени в атаките си за "Ел Класико" (подробности тук).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички