Първата колосална грешка на Шави, която почти "откъсна главата" на Барселона


Първата колосална грешка на Шави, която почти "откъсна главата" на Барселона
Снимка: Getty Images

12862 0

През изминалия уикенд Барселона постигна много трудна и според мнозина фенове незаслужена победа срещу коравия тим на Виляреал. При гостуването си на "жълтата подводница" каталунците отбелязаха два гола в последните минути за крайния резултат 3:1 и се изкачиха до седмото място в Ла Лига с актив от 23 точки - десет по-малко от лидера Реал Мадрид!

В свой коментар за изданието "90min" журналистът Том Гот посочва кошмарната тактическа грешка на Шави, която тотално промени хода на мача и причини много главоболия на играчите му.

"След всички приказки как Шави е човекът, който ще научи Барселона отново как да играе футбол, той направи точно обратното в събота вечер срещу Виляреал", започва Гот.

"Известният със своя стил на игра "тики-така" треньор иска отборът му да играе с бързи и къси подавания и да налага доминация при владеенето на топката. Точно това видяхме в първите 15 минути на мача, след което изглежда, че на Шави му доскуча...".

Журналистът акцентира върху това, че в началните минути Депай, Гави и Езалзули са имали добри възможности да отбележат гол, но наставникът изненадващо е решил да промени тактиката и да обърне внимание на играта в защита. Зрителите наистина видяха, че след 10-15 минути игра младокът Абде Езалзули бе върнат назад по дясното крило с една единствена задача - да следва плътно левия бек на Виляреал - Алфонсо Педраса. Ерик Гарсия пък получи указания да се "залепи" за крилото Мой Гомес...

"Не само, че този ход не подейства, но и тотално уби импулса на Барселона. Те доминираха през първите 15 минути от мача и в секундата, в която Шави направи тази промяна, играта им се срина, а Виляреал спокойно можеше да вкара 3-4 гола до края на полувремето", пише още Том Гот.

"Гарсия бе пратен да следва Гомес буквално по целия терен и това остави Абде сам на десния фланг. Закономерно, младокът, който почти не е играл в мъжкия футбол, не се справи с тази задача и пред Педраса се откри огромно пространство за атаки. Защо Шави реши, че този ход ще е добър, остава загадка".

Журналистът добавя, че на почивката треньорът е направил някои промени и грешката му вече не е била толкова очевидна през вторите 45 минути, но правилно подчертава, че "щетата вече бе нанесена".

Барселона е трябвало да загуби този мач, но са имали късмета да отбележат два късни гола, точно когато "жълтата подводница" се е била устремила към победата, смята Гот и завършва така:

"Доверието в Шави е огромно, но той ще трябва много бързо да научи, че подобни тактически авантюри не сработват в Барселона и дори в професионалния футбол като цяло. Той виждаше как неговият тим доминира, но реши да промени това без никаква реална причина...".

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички