Под саудитска заплаха: Ла Лига дори не е в топ 5 на трансферния пазар това лято


Под саудитска заплаха: Ла Лига дори не е в топ 5 на трансферния пазар това лято
Снимка: Getty Images

821 0

Испанските клубове са свикнали да оставят своите трансферни сделки за последния ден и вчера, когато пазарът затвори, беше потвърдено, че през лятото са направени 157 трансфера в Ла Лига.

Включени трансфери в крайния ден са Жоао Феликс и Кансело в Барселона, както и завръщане на Одриосола в Реал Сосиедад, Мариано се присъединява към Севиля и Абде към Бетис.

В Ла Лига летният прозорец затваря с най-ниските глобални цифри за последното десетилетие, равни на сезон 2013/14. Общо 432,8 милиона евро бяха похарчени за нови попълнения с 477,6 милиона евро приходи от продажби, което дава баланс от 44,8 милиона евро в полза на клубовете. Клубът, който направи най-много пари това лято, е Виляреал, с баланс в полза на 99 милиона евро.

Отборите, които похарчиха най-много

Реал Мадрид е клубът, който е похарчил най-много за трансфери - 129,5 милиона евро: Белингам (103 милиона евро), Арда Гюлер (20 милиона евро), Фран Гарсия (5 милиона евро) и заемът на Хоселу (500 000 евро). Белингам беше най-голямата инвестиция в Ла Лига: 103 милиона евро.

По-напред от Ла Лига по отношение на разходите е Висшата лига, чиито клубове са похарчили общо 2 737,74 милиона евро за подписвания, което е рекордна сума. Не толкова отдавна испанският и английският футбол бяха повече или по-малко с едно и също темпо, когато ставаше въпрос за нови попълнения.

Дебатите за това дали Ла Лига, или Висшата лига са по-добри бяха често срещани. Днес спор няма. Испания е не само далеч зад Англия, но също така е изпреварена от Серия А (Италия), Лига 1 (Франция), Бундеслигата (Германия) и дори Саудитската професионална лига. Ла Лига е шеста по отношение на разходите по време на трансферния пазар това лято в световната класация.

Саудитска заплаха

Ла Лига губи магнетизъм със същата скорост, с която Саудитска Арабия го набира. Новият международен контекст на футбола не може да бъде разбран, без да се анализира Саудитската професионална лига, която е похарчила 846 милиона евро досега. Цифра, която вероятно ще се увеличи преди затварянето на прозореца на 7 септември. Тяхната инвестиция в трансфери е двойно по-голяма от Ла Лига и е на нивото на Франция (900,6 милиона евро) и Италия (845,6 милиона евро). Наред с всички трансфери това лято бе направен и отбор на надценените играчи, за които е било платено много повече.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички