Лъчезар Танев: Решение за Лионел Меси имаше; брат му Родриго бе на проби в Локомотив Пловдив


Лъчезар Танев: Решение за Лионел Меси имаше; брат му Родриго бе на проби в Локомотив Пловдив

21782 0

Известният български футболен агент Лъчезар Танев, който от дълги години живее в Испания, даде интервю пред "Дарик", в което говори за раздялата между Лионел Меси и Барселона и разказа любопитни моменти от пристигането на аржентинеца в клуба преди 20 години.

Танев разкри, че братът на Меси - Родриго Меси е бил на проби в българския Локомотив Пловдив:

"Аз съм в Барселона от 2000-а година. Меси дойде на проби през септември същата година. Да не звучи нескромно, но аз с моите партньори сме свързани с идването на Меси, естествено и с неговия агент. Мингея организира пробите, аз лично отговарях за договора на Меси. На 16 години професионален договор. С шефа на школата и вицепрезидента Сандро Росел. Познаваме се добре с баща му. Да ви кажа нещо интересно - брат му Родриго беше на проби, организирани от мен в Локомотив Пловдив. Брат му се оказа далеч от Лионел като качества", каза Танев.

"Една от причините Лапорта да бъде избран за президент е обещанието му да договори Меси да остане в отбора. Винаги информацията е била, че нещата са окей и се очаква Лигата да одобри подписа. Какво се е случило последните 24 часа можем само да гадаем. Барселона наистина имат сериозен икономически проблем, тъй като търпяха сериозни загуби от пандемията. Това обаче е било ясно от доста време, за да го поставят като аргумент в последния момемнт. Което за мен не е почтенно", добави още той.

"В Лигата отдавна има точни регламенти, в които пише, че не може да харчиш повече от 60% от годишните приходи. В тези 60% влиза и амортизацията на играчите. Ако Коутиньо ти струва 150 милиона и 5 години получава по 30 милиона бруто, това са нови 150 милиона, общата сума е 300. Тази сума се разпределя на 5 години. Тази сума се амортизира - 60 милиона на година. Тази сума от 600 милиона, която се плаща в момента е 100% от приходите на каталунците. Защо преди да се подпише с новите играчи, защо не се затваря най-важният играч, а подписваш договори, които ти отнемат 60-70 милиона на година. В Испания врътки не вървят. Те са от Белград надолу".

Според Лъчезар Танев е имало опция Меси да остане в Барселона:

"Решение имаше. То е влизането на инвестиционния фонд CVC като партньор на Ла Лига. Преди един месец този фонд срещу над 2 милиарда, които инвестира грубо казано откупува 10% от бизнеса. В следващите 10 години Ла Лига и CVC ще работят заедно".

"От тази сума 270 милиона е за Барселона, като директно 15% от тази сума може да се инвестира. Имало е договорка още на 14 юли, в която Тебас е предоставил на Лапорта и неговия екип условията на този договор, срещу което е потърсил подкрепата на Барса за тази операция. В началото те са били окей. Дали под влиянието на CEO-то на Барса, който е убедил Лапорта в последния момент да се откаже от сделката да подкрепи Ла Лига, или близките отношения с Флорентино Перес, който върви в посока Суперлига. Явно нещо се е случило покрай цялата тази история и накрая, както писаха в Испания: Суперлигата струва един Меси. Аз мисля, че това е истината в цялата история. Един от собствениците на Медия Про, които продават ТВ правата на Ла Лига извън Испания. Той е много близък приятел с Лапорта. Дори му предостави 30 милиона за банковата гаранция да стане президент. Този човек е много запознат и каза много кратко: Аз се учудвам как се стигна до този момент, след като два дни преди това стана ясно, че Меси може да бъде регистриран", разказа Лъчо Танев.

"Клубът му поиска да си намали заплатата 50% и той го направи и му казаха "окей". Той не е казал "не". В последния момент клубът казва "не", когато всичко е уговорено".

"Цифрите говорят. Това, което аз чета е, че ПСЖ има задължения в момента 200 милиона. Задълженията на Барселона са милиард и двеста. Със сигурност може да има някакъв жест от страна на УЕФА, след като парижани отказаха да участват в Суперлигата. От милиард и двеста и 200 милиона има огромна разлика. УЕФА каза, че ще гледа по-гъвкаво на феърплея, докато е проблемът с коронавируса. Да не ви подлъгвам, но мисля, че се стигна до решението на по-голяма загуба да се гледа по-нормално. Ако максимумът е бил 100 милиона, сега е 200", продължи футболният агент.

"Съвсем наскоро се подписаха договорите за тв правата за следващите три или пет години в Ла Лига. В тях няма клаузи да се намаляват цените за правата в зависимост дали Меси или Роналдо е в Лигата. В бъдещото самият Барселона ще загуби подкрепата и интереса на спонсори и рекламодатели. Със сигурност поне този сезон ще се отрази липсата на Меси. Едва ли има точен отговор, но реално погледнато си тръгва играч, който в първенството ти вкарва 30 гола и прави поне 13 асистенции. Ако няма кой да го замести, ще се случи това, което се случи в Реал с Кристиано. Може пък напускането на Меси да освободи потенциала на някои играчи, които бяха в неговата сянка. Проблемът в ПСЖ ще бъде на Почетино, защото, за да печелиш титли е добре да имаш изявени футболисти, но трябва да имаш и играчи, които да играят в защитен план", завърши коментара си Лъчо Танев.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички