Лапорта трябва да намери 125 млн. евро до 24 часа или няма да е президент на Барселона


Лапорта трябва да намери 125 млн. евро до 24 часа или няма да е президент на Барселона
Снимка: Getty Images/Guliver

1951 0

Новият президент на Барселона Жоан Лапорта има по-малко от 24 часа, за да осигури банкова гаранция на стойност 125 милиона евро, съобщава ESPN. В противен случай клубът ще бъде принуден да свика нови избори за президент на каталунците.

Лапорта, който управлява Барса в периода 2003 - 2010 г., бе върнат обратно на "кормилото" на "Камп Ноу" миналия уикенд, когато категорично изпревари другите двама кандидати Виктор Фонт и Тони Фрейкса.

За да встъпи в длъжност обаче, Лапорта и неговият изпълнителен съвет трябва първо да представят банкова гаранция на стойност 15% от бюджета на Барселона, а това трябва да се случи в рамките на 10 дни след избирането му.

В сряда е крайният срок, до който Лапорта трябва да представи гаранцията, която също така трябва да бъде ратифицирана от Ла Лига. Уставът на клуба изисква от борда на директорите да "носи отговорност за своите действия", а банковата гаранция е начин за защита на клуба срещу безотговорно управление.

Надеждите на Лапорта за осигуряване на гаранцията бяха поразени през уикенда, когато беше обявено, че един от неговите вицепрезиденти Хайме Гиро вече няма да бъде част от екипа му. Именно Гиро трябваше да контролира финансите на клуба.

Официалната причина за оттеглянето му бе "професионални ангажименти, които ще го задължат да прекарва много време в Лондон", но източници на ESPN твърдят, че е имал неразбирателства с Лапорта. Новият президент на Барса и екипът му водят преговори с банки, евентуални нови членове на борда и други трети страни, които да съдействат за получаването на банковата гаранция, подписана преди крайния срок.

Междувременно се появиха информации, че Жоан Лапорта е договорил първия много голям трансфер за Барселона (подробности тук).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички