Кой е най-добрият вратар в топ 5 първенствата на Европа?


Кой е най-добрият вратар в топ 5 първенствата на Европа?
Снимка: Getty Images/Guliver

7969 0

Всеизвестна е ключовата роля на един страж във всеки отбор и как цял тим може да бъде изграден посредством него. Всеки футболен период от време има своите вратари, които се борят за отличието "най-добър на своя пост". Кой обаче е стражът, който в момента е най-добрият, според статистиката?

Това е футболистът на Атлетико (Мадрид) - Ян Облак. Словенецът се отличи с превъзходни спасявания в последния двубой на "дюшекчиите" срещу Ливърпул в Шампионска лига преди сезонът в Европа рязко да бъде стопиран. Статистиката е красноречива за представянето му, още откакто страртира престоя си в Ла Лига - през 2015 година.

От този момент (когато също още в дебюта си записа "суха мрежа") има 180 двубоя в испанското първенство, в които е допуснал 155 попадения - средно по 0,63 на мач. От тази среща до февруари тази година, той има най-добрият процент отразени удари към неговата врата от всички вратари в топ 5 първенствата на Европа - 79,55%.

В европейските турнири (всички вратари, които имат поне 20 мача в последните 10 години влизат в проучването) Облак също е на върха, като там неговият процент е 78,5%, а едиственият страж с по-добър такъв е Петър Чех - 78,7%. Чехът обаче вече се е отказал от футбола, което прави Облак най-добрият активен вратар и по този показател.

Тези изяви на словенеца му осигуриха цели 4 поредни награди "Замора" (за най-добър вратар в Ла Лига), като за тази година обаче има сериозен претендент в лицето на Тибо Куртоа, който най-сетне намери формата, заради която бе привлечен.

През декември 2019-а година срещу Виляреал Облак записа рекордна 96-а "суха мрежа" за Атлети, с която изпревари Абел Ресино и неговите 95. В момента словенецът вече има 99, като чака подновяването на сезона, за да осъществи феноменалната 100-на "суха мрежа" за Атлетико (Мадрид).

Класация на 21 от най-знатните футболисти, които не са печелили Шампионска лига.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички