Килиан Мбапе - разпнат между Париж и Мадрид


Килиан Мбапе - разпнат между Париж и Мадрид
Снимка: Getty Images/Guliver

2770 0

След опустошителното представяне срещу Барселона на "Камп Ноу" звездата на Пари Сен Жермен Килиан Мбапе накара целия футболен свят да говори за него. 22-годишният французин е считан за наследник на Кристиано Роналдо и Лионел Меси, а в едно отношение дори вече ги е задминал - стъпвал е на световния връх с Франция през 2018-а.

Мбапе не спира да бележи попадения в родината си, а изглежда, че не се притеснява да прави това и навън - в Шампионска лига, където само през този сезон има пет попадения и три асистенции в шест мача. Удивителната игра на Килиан очаквано привлече интереса на най-големите грандове в световния футбол, които вече кроят планове как да го спечелят.

Като фаворит за подписа на Мбапе се очертава испанският шампион Реал Мадрид, който е воден от неговия именит сънародник и идол Зинедин Зидан. В Мадрид Килиан ще може да си партнира с други французи като Карим Бензема, Ферлан Менди и Рафаел Варан. И не само - Реал вероятно е едно от най-добрите и мечтани места за развитие на кариерата на всеки футболист.

В Париж обаче имат коренно различни планове от тези на хората в офисите на "Сантяго Бернабеу". През 2011-а, когато ПСЖ бе закупен от катарския фонд Qatar Investment Authority, клубът изцяло промени политиката си и амбициите си за развитие. Новите собственици не просто искаха да доминират във френския футбол, но и да превземат европейската сцена.

Към днешна дата обаче това все още не им се е отдало изцяло, след като в няколко поредни сезона се провалят в Шампионска лига. Едва през миналата година звездният отбор на ПСЖ успя да се добере до финала в турнира, но сведе глава пред немската машина Байерн Мюнхен. Желанието на ПСЖ е да се утвърди като хегемон в Европа, а за тази цел трябва да съхрани ядрото си от футболисти.

Точно поради тази причина в Париж нямат никакво намерение да се разделят с Мбапе, защото осъзнават, че той може да се превърне в онази легенда, която е Меси за Барселона, Роналдо за Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед, Марадона за Наполи. ПСЖ има финансовите възможности да даде на Мбапе всичко, което пожелае. Освен това му осигурява възможност да играе в родината си и да живее в столицата Париж. Но има нещо друго, което не може да му даде...

Почти няма футболист, който като малък да не си е мечтал да играе в испанските грандове Барселона или Реал Мадрид. И когато ти се отдаде такава възможност, трудно можеш да откажеш. Защото такъв шанс ти се отдава веднъж в живота. И защото това са клубове с вековна история, в която ще можеш да запишеш и своето име.

От лятото насам медиите в Испания и Франция непрестанно спекулират с бъдещето на Мбапе. На Пиренейския полуостров "подклаждат огъня", че френският голмайстор рано или късно ще заиграе в Реал Мадрид. В родината на Мбапе пък са твърдо убедени, че нападателят ще остане в Париж за дълги години и ще се превърне в легенда на клуба.

След хеттрика на Мбапе на "Камп Ноу" обаче тази сага придоби нов вид, тъй като се превърна в тема №1 във футболния свят. На днешната пресконференция на Реал Мадрид Зинедин Зидан бе бомбардиран от въпроси за Мбапе, като журналистите всячески се опитваха да разберат дали Реал ще се опита да привлече французина през лятото.

В същото време треньорът на ПСЖ Маурисио Почетино опита да внесе спокойствие пред френските медии, като увери, че клубът може да даде всичко на Мбапе, а въпросът с бъдещето му щял да се реши съвсем скоро. Очевидно Почетино намеква, че ПСЖ и Мбапе са много близо до нов договор, но самият нападател на няколко пъти бе категоричен, че за момента не е взел решение за бъдещето си.

Оставането на Мбапе в ПСЖ дори влезе в дневния ред на държавата, след като министърът на спорта Роксана Марачиняну призна, че е убеждавала нападателя да не напуска Париж, защото е нужен на ПСЖ и Франция. В същото време фенове на Реал в цял свят масово заливат социалните мрежи с призиви към президента Флорентино Перес да привлече Мбапе.

Договорът на Килиан Мбапе с ПСЖ е до лятото на 2022 година, а следващите няколко месеца могат да се окажат ключови за неговото бъдеще. Ако в Париж не успеят да убедят Мбапе да подпише нов договор до лятото, то летният трансферен прозорец може да се окаже последен шанс за ПСЖ да прибере солидна сума за талантливия играч.

В противен случай в Париж рискуват да задържат Мбапе до лятото на 2022-ра, но тогава да се разделят с него без трансферна сума. Разпнат между Париж и Мадрид, Килиан Мбапе трябва да вземе решение за бъдещето си. И то, бъдете сигурни, ще дойде в най-скоро време.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички