Как ще изглежда Барселона без Лионел Меси през сезон 2021/22?


Как ще изглежда Барселона без Лионел Меси през сезон 2021/22?
Снимка: Getty Images

5375 0

На 19 май 2021 г., когато титлата в Ла Лига вече бе извън обсега на Барселона, президентът на клуба Жоан Лапорта направи изявление, което продължава да отеква в клуба: "Един цикъл приключи и сега навлизаме в преходен период". Недоволен от срива на отбора в решаващия момент от сезона, босът на каталунците отправи предупреждение към играчите от първия отбор: "Ще обновим състава, за да го направим по-конкурентен, което ще ни позволи да се борим за големи титли".

С течение на месеците стана ясно, че революция не предстои. "Гръбнакът" на този отбор е обвързан с дългосрочни договори и нямаше начин да се намерят купувачи на тези футболисти. И да, Ерик Гарсия, Серхио Агуеро, Мемфис Депай и Емерсон са добри играчи, но те не представляват революция.

В крайна сметка, въпреки всички предварителни очаквания, революция все пак се получи. Никой, дори Лапорта, не бе предвидил събитията от миналата седмица, а именно той изгради голяма част от президентската си кампания около това да убеди Меси да остане в клуба.

Възможно ли е да се говори за нов цикъл, ако футболистът, който бе лицето на предишния, все още беше в клуба? Възможна ли беше революция с Меси? Лапорта, може би наивно, беше твърдял, че е възможно. Той също така каза, че ще бъде възможно Меси да остане в Барса и да се регистрират новите летни попълнения...

В крайна сметка предупреждението на Лапорта за нов цикъл се сбъдна и то дойде по начина, по който лошите новини винаги пристигат - без никакво предупреждение. Лионел Меси подписа с ПСЖ, а Барселона все още се мъчи да събере мислите си.

Положителната новина, както видяхме и през миналия сезон, е, че новото поколение от млади играчи иска да играе важна роля в този нов етап за клуба:

Педри е лицето на тази нова генерация, което се превърна в основната надежда на феновете след края на ерата "Меси". Ансу Фати също ще има ключова роля през следващите години, докато защитници като Араухо и Ерик Гарсия изглежда имат много години пред себе си в основата на отбраната на Барса.

Играчите от Ла Масия Нико и Гави показаха невероятния си потенциал през лятната подготовка, докато новото попълнение Юсуф Демир вече впечатли Роналд Куман до такава степен, че сега се разглежда като опция за първия отбор, въпреки предварителните планове бяха да бъде пратен в Барселона Б. Нидерландския треньор също така е доволен от пристигането на Мемфис Депай, който е на върха на силите си и е решен веднага да се превърне в ключов играч. 

И ако Антоан Гризман винаги попадаше в сянката на Лео Меси, то сега за него вече няма да има оправдания. Френки де Йонг пък вече не е новак в Каталуния и ще трябва да се нагърби с още по-главна роля в този отбор на Барселона. 

В крайна сметка, ситуацията в клуба изглежда тежка, но не чак толкова...

Статията е по материал на журналиста Дидак Пейрет за "Sport.es"!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички