Жирона унижи Барселона, нанесе им втора загуба за сезона и яхна върха


Жирона унижи Барселона, нанесе им втора загуба за сезона и яхна върха
Снимка: Getty Images

4179 0

Барселона загуби каталунското дерби с Жирона в 16-ия кръг на Ла Лига и допусна второто си поражение от началото на сезона. "Блаугранас" паднаха с 2:4 на своя стадион и остават на четвърта позиция в класирането. Жирона пък се изкачи на върха, събирайки 41 точки - с 2 повече от Реал Мадрид.

Гостите откриха в 12' след украинска акция, завършена от Довбик, а 7 минути по-късно домакините изравниха с гол на Роберт Левандовски. В 41' обаче Мигел Гутиерес изведе Жирона отново напред в резултата.

Резервата Валери покачи на 3:1 в 81', възползвайки се от още една грешка на домакините. В добавеното време Гюндоган намали до 2:3, а Кристиан Стуани оформи крайното 2:4 в 90+5'.

Ето как се разви мачът:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първото по-сериозно положение в мача беше пред вратата на Барселона. В 7' Виктор Циганков отправи добър изстрел, насочен в средата на вратата, но Иняки Пеня улови. Пет минути по-късно Жирона поведе на "Монжуик" - при бърза атака на гостите Циганков реши да подаде към Артьом Довбик, който с прецизен удар и последвал рикошет в гредата, изведе своя тим в резултата - 0:1.

Шанс за Барселона в 18' - Кансело потърси Рафиня, позициониран добре в наказателното поле, като ударът можеше да се превърне в гол за португалеца, ако Гасанига не бе подложил тялото си и да блокира.

Минута по-късно каталунците се върнаха в мача след статично положение. Роберт Левандовски скочи и засече с глава центриране от корнер и не остави шанс на вратаря на Жирона - 1:1.

Възможност за Жирона в 27' - Мигел Гутиерес стигна до подаване в наказателното поле и нанесе удар към десния ъгъл, но не намери целта. В 31' пък Кансело проби отляво и стигна до мощен удар от близка дистанция в близкия ъгъл. Гасанига обаче блокира изстрела с бедрото си.

В 37' Араухо изведе Рафиня дълбоко в половината на гостите, но бразилецът не овладя добре и бе обезоръжен от защитата на Жирона. В 39' дълго разиграване пред вратата на "блаугранас" беше завършено с изстрел на Гутиерес, който мина буквално на сантиметри от дясната греда на Пеня. 

При следващия си опит обаче той не сгреши и отново изведе Жирона напред в резултата. Гутиерес навлезе в наказателното поле, размина се с бранител, преодоля Де Йонг и намери близкия ъгъл на плонжиралия Иняки Пеня - 1:2.  В добавеното време на първата част Левандовски получи хубаво подаване от Педри и потърси долния ляв ъгъл, но Гасанига реагира и спаси.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След почивката очаквано домакините натиснаха и в 51' Де Йонг принуди Гасанига да се намесва след негов опасен удар. Две минути по-късно Барселона можеше да измисли нещо креативно и да изравни от пряк свободен удар, но Рафиня прати топката над вратата.

Последваха още няколко точни удара за домакините, които не доведоха до така желаното попадение. Гостите също стигнаха до няколко възможности пред каталунската врата. 

В 65' Шави извърши тройна смяна, като в игра влязоха Алехандро Балде, Ламин Ямал и Феран Торес, а терена напуснаха Андреас Кристенсен, Жоао Феликс и Рафиня. В 68' Гюндоган опита да завърши атака на Барса, получил подаване от Торес, но ударът му мина встрани от целта. 

Мичел също направи 3 смени, но те бързо оправдаха доверието. В 81' Стуани свали към резервата Валери, който елиминира Кунде и мушна топката под плонжа на Пеня за 3:1. Две минути по-късно резервният страж на каталунците спаси тима от четвърти гол, отразявайки удар на Савио с...лицето си.

В 90+2' Барселона успя да върне още един гол, след като Торес намери Гюндоган в наказателното поле, а германецът отигра с гръб към вратата и преодоля Гасанига. Минута по-късно Левандовски направи голям пропуск, стреляйки с глава след подаване на Ямал.

В последната минута от добавеното време Кристиан Стуани засече центриране на Савио в наказателното поле и направи резултата унизителен за домакините - 2:4.

Стартови състави

Барселона: Пеня, Араухо, Гюндоган, Де Йонг, Феликс, Кансело, Кристенсен, Кунде, Левандовски, Педри, Рафиня
Жирона: Блинд, Гарсия А., Гарсия Е., Гутиерес, Довбик, Коуто, Лопес, Мартин, Савио, Циганков

Барселона: Пеня, Араухо, Гюндоган, Де Йонг, Феликс, Кансело, Кристенсен, Кунде, Левандовски, Педри, Рафиня

Жирона: Гасанига, Блинд, Гарсия А., Гарсия Е., Гутиерес, Довбик, Коуто, Лопес, Мартин, Савио, Циганков

ПРЕДИ МАЧА

Гостите са изненадата в Испания този сезон. Тимът спечели 7 от последните си 8 мача във всички турнири, като само срещу Атлетико (Мадрид) завърши наравно.

Каталунците пък са спечелили 10 от 11-те си домакинства през кампанията, а в последния двубой на "Монжуик" надвиха "дюшекчиите" с 1:0.

Двата тима са се срещали само 6 пъти в официални мачове, тъй като Жирона често се състезаваше в Сегунда дивисион. Шампионът на Испания за миналия сезон не е загубил нито една от тези срещи.

В мача участие няма да вземат Гви, Мартинес и Тер Стеген за домакините и Вила, Гарсия, Ерера, Рока и Хастин за гостите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички