Барселона бе на секунди от първи трофей с Роналд Куман, но загуби от Билбао, Меси с червен картон


Барселона бе на секунди от първи трофей с Роналд Куман, но загуби от Билбао, Меси с червен картон
Снимка: Getty Images/Guliver

7752 0

Барселона бе на секунди от това да спечели първи трофей през 2021 година и първи такъв под ръководството на Роналд Куман, но Атлетик Билбао с геройско представяне победи във финала за Суперкупата на Испания и донесе първи трофей с тима за Марселино. В края на срещата пък Лионел Меси удари неспортсменски с юмрук в главата противников играч, заради което бе изгонен директно с червен картон.

Каталунците загубиха с 2:3 след продължения, като в редовното време водеха с 2:1 до 90-ата минута, когато Вилалибре засече подаване от пряк свободен удар и изравни резултата. В първото продължение пък Инаки Уилямс реализира приказен гол след красив изстрел на границата на наказателното поле, който се отби в страничния стълб и влезе във вратата на Марк-Андре тер Щеген.

Така Барселона на два пъти се оказваше водещ в резултата след две попадения на Антоан Гризман - в 40-ата и в 77-ата минути, а между тях Де Маркос се разписа в 42', за да изравни за първи път.

В четвъртък, 21 януари, Барселона започва участието си в тазгодишното издание на Купата на Краля с гостуване на Корнея. Само 3 дни след това се завръща към ангажиментите от испанската Ла Лига с визита на закъсалия Елче. Билбао пък гостува на Ибиса в четвъртък за Купата на Краля, а 4 дни по-късно приема у дома Хетафе за шампионата.

СЪСТАВИ

Барселона: Тер Щеген, Дест, Араухо, Ленгле, Алба, Бускетс, Де Йонг, Педри, Дембеле, Гризман, Меси

Атлетик Билбао: Симон, Капа, Йерай, Мартинес, Баленсиага, Де Маркос, Г. Гарсия, Венседор, Муниан, Р. Гарсия, Уилямс

ВТОРО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

През второто продължение Барса отново контролираше топката, а играчите на Атлетик не спираха да бавят, но все пак създадоха няколко добри възможности, с които можеха да приключат интригата. В 120-ата минута Лионел Меси изпусна нервите си и с юмрук удари съперник без топка, заради което бе заслужено изгонен с директен червен картон.

ПЪРВО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

94' - 2:3! Инаки Уилямс с брилянтно попадение осъществява пълния обрат в срещата. Той стреля технично точно в горния ъгъл на вратата и след контакт с гредата топката влезе във вратата на Тер Щеген, който остана безпомощен.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 57-ата Раул Гарсия засече с глава центриране от пряк свободен удар на Муниан и се разписа, но след преглед на ситуацията с ВАР бе взето решение голът да се отмени поради засада, която бе изключително "тънка".

В 66-ата минута символичните гости имаха още една добра възможност да осъществят пълен обрат и да излязат напред в резултата, като той се откри пред Инаки Уилямс, който стреля от удобна позиция от зоната за изпълнение на дузпа, но ударът му мина на милиметри от десния страничен стълб.

77' - 2:1! Антоан Гризман реализира второто си попадение в срещата, след като засече успоредно на голлинията подаване на Жорди Алба.

90' - 2:2! В последните секунди от редовното време баските успяха да изравнят резултата за втори път в срещата и отново възстановиха паритета. Вилалибре се превърна поне временно в герой за своя тим, след като засече от непосредствена дистанция с крак центиране от пряк свободен удар.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

През първите 15 минути от двубоя Барселона очаквано владееше топката в доста по-голям период от време, но въпреки така не създаде нито една опасна ситуация и не отправи нито един удар. Символичните гости се отчетоха с един опит за изстрел, но той не застраши по никакъв начин вратата на каталунците.

През следващия четвърт част от срещата ситуацията на терена не се промени, а футболистите на Роналд Куман все още нямаха и отправен удар към вратата на Симон. Атлетик Билбао пък отправи още един удар, като той дори бе точен, но Тер Щеген се справи без проблеми.

40' - 1:0! Пет минути преди края на частта каталунците поведоха в резултата. Жорди Алба бе изведен отляво, пусна успоредно подаване на голлинията, където удар на Меси бе блокиран. Топката обаче някак стигна до Гризман, който стреля точно по земя и откри резултата.

42' - 1:1! Отговорът бе светкавичен. Инаки Уилямс центрира отлично в наказателното поле и намери измъкналия се Де Маркос, който чукна топката покрай Тер Щеген и отново възстанови паритета.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Начело и на Барселона, и на Атлетик Билбао са треньори, които все още очакват първия си спечелен трофей с клуба. Става въпрос за нидерландския специалист Роналд Куман и за неговия колега Марселино. Освен това, финалът се явява прекрасен шанс за перфектно начало на годината за един от двата отбора.

Атлетик Билбао разочарова неутралните привърженици, като победи Реал Мадрид с 2:1 на полуфиналите, за да си осигури сблъсък с Барселона в решаващия мач, но и да лиши зрителите от един от най-очакваните футболни двубои на планетата - Ел Класико между Реал и Барса.

Каталунците пък също бяха на косъм от това да отпаднат, след като се измъчиха докрай с Реал Сосиедад, завършвайки при равен резултат 1:1 в редовното време и в продълженията. Те трябваше да покажат здрави нерви при дузпите, където в герои се превърнаха Марк-Андре тер Щеген и Рики Пуч, за да си осигурят участие във финалния двубой.

До самото начало на срещата голямата звезда на Барселона Лионел Меси ще бъде под въпрос заради своя травма. Той не взе участие в срещата срещу Реал Сосиедад от полуфиналите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички