Чистката в Реал започва - Азар, Бейл и Иско отписани заради Мбапе и Холанд


Чистката в Реал започва - Азар, Бейл и Иско отписани заради Мбапе и Холанд
Снимка: Getty Images

3803 0

Реал Мадрид се движи с добро темпо през настоящия сезон - лидер в Ла Лига с преднина от девет точки, девет мача преди края и класирал се за четвъртфиналите в Шампионска лига. До този момент спечели Суперкупата на Испания и отпадна от Копа дел Рей, а през миналия уикенд записа най-срамния момент през кампанията – загуби от Барселона с 0:4 като домакин.

Така отборът влиза в решаващите седмици с мисли за бъдещето – докато за Барселона се смята, че вече дори са постигнали няколко споразумения, мадридистите се готвят за големи удари. Главната цел е дългочаканият Килиан Мбапе, а борба ще се води и за Ерлик Холанд.

Големият летен план на Реал Мадрид

Идеята на клуба е ясна: ръководството ще се опита да подпише с поне една от двете суперзвезди, въпреки че към норвежеца интересът е твърде голям и от други водещи клубове, което кара "лос бланкос" да се надяват на разумни условия отстрана на Борусия Дортмунд. Столичани ще се опитат да съберат още няколко подписа, които да увеличат конкуренцията в останалата част на терена. Мисли се и за футболистите, отдадени под наем, като не е изключено някои от тях да бъдат върнати за да се подсили допълнително отборът.

Кои ще бъдат "жертвани" в Реал Мадрид?

Всички тези идеи на ръководството ще доведат и до доза освободени, част от които изглеждат по-сигурни от други. Това са Бейл, Марсело и Иско, които през сезона останаха в сянката на съотборниците си. Тримата дори не успяха да запишат общо 1200 минути през настоящата кампания. Договорите на трите бивши звезди на Реал Мадрид изтичат през следващите седмици и очаквано няма да бъдат подновени. Въпреки че в момента тънат в забрава, тримата бяха важна част от най-славния етап от модерната ера на великия клуб, а раздялата им с "белите" ще генерира огромно пространство за заплати – около 60 милиона евро, 30 милиона годишна заплата на Бейл и съответно по 16 и 14 от Марсело и Иско.

Всъщност големите въпросителни пред шефовете са Азар, Мариано и Йович, като общото между тях е, че и тримата са играчи с висока заплата и липса на достатъчно игрово време, както и показване на нужната класа. Ако клубът успее да се раздели с тримата футболисти, би освободил още 50 милиона евро, които биха били от съществено значение за летните планове. Само белгиецът Еден Азар получава около 30 милиона на сезон, докато Йович и Мариано се задоволяват с 10 и 9 млн. евро. Тримата не успяха да съберат общо дори 1600 минути през настоящия сезон.

Случаят Еден Азар

Случаят на Азар е най-сложният по ясни причини - неговата сериозна заплата плаши всички желаещи. Въобще е трудно да се намери някой, готов да плати подобна сума, предвид последните му три сезона – успя да отбележи само шест гола, а през половината време беше контузен, въпреки огромните надежди, с които беше привлечен. 100 милиона евро бяха платени за подписа му, а договорът му е до 2024 г. Ако контрактът му бъде изпълнен, цената му след края се очаква да бъде около 40 млн. От клуба ще се надяват на поетапно връщане във формата на белгиеца и евентуално да се намери клуб, който да плати трансферната му сума през 2023г. Това би могло да стане при едно добро представяне на последното му Световно първенство – това в Катар, в края на годината. Но като за начало трябва да му бъде гарантирано доверие от селекционера Роберто Мартинез, което към момента изглежда сложно, предвид доверието към играча в клубния му тим.

Лука Йович също е в подобно положение, като реализира едва три гола откакто пристигна на "Сантиаго Бернабеу" през 2019г. 60 милиона бяха платени за него на Айнтрахт Франкфурт, а именно и там прекара половин сезон под наем и успя да се отчете с 4 гола в 18 мача. Неговият характер и непрекъснатите скандали, в които се забърква (пропусна карантина, беше ранен при падане от тераса в собствения си дом, сби се с треньора си, в най-тежката част от пандемията доведе приятел от Белград и се зарази с Ковид) трудно биха му помогнали да намери най-добрата си форма. Единственото положително за "белия балет" е, че заплатата му е по пет милиона евро на сезон, а договорът му изтича на 30 юни 2025.

Мариано пристигна в Реал Мадрид през 2018 г. от Лион, а първият му сезон под ръководството на Лопетеги беше забележителен. Треньорът, за съжаление на доминиканеца, беше уволнен и доверието към нападателя спадна през идните сезони. Солари се опитваше да го включва, Зидан по-малко, докато не дойде Анчелоти, който дори не се сеща за него, а една от причините е отличната форма на Бензема. Интересното в случая на Мариано е, че има достатъчно опции пред него, които последователно отказва. Той имаше шанс да напусне в три последователни лета (2019, 2020 и 2021), но предпочете столичния живот и заплата от 4,5 милиона евро на сезон. Миналото лято той плахо отвори вратата за трансфер към Валенсия, но така и не се осъществи. Райо Валекано му предложи да мине под наем, който дори не би изисквал преместване и щеше да му гарантира голям брой минути, но той отказа. "Викингите" ще опитат отново това лято, но се очаква подобна позиция от играча. Най-вероятно договорът му ще приключи през 2023 г. и ще си тръгне като свободен агент.

Това са трите най-сложните случая, а има и други които може да бъдат решени по много по-прост начин, поради много по-ниските заплати и собственото желание на играчите да напуснат. Вайехо е един от тях, със само един мач през сезона, а агентите му търсят изход, предвид огромната конкуренция в тази част от терена. Себайос има с четири мача повече, но единствено контузията му през миналото лято го спря от трансфер - проблем, който се задълбочи след собственото му желание да участва на финала на Олимпийските игри. В неговия случай изглежда сигурно, че Бетис ще направи предложение през лятото. И дори украинецът Лунин, който е в ролята на резерва на неизменния титуляр Куртоа, ще трябва да играе повече, ако желае да се върне в националния отбор.

Междувременно в петък излезе информация, че Барселона има сериозни намерения към трансфер на Килиан Мбапе, поставяйки Реал Мадрид под напрежение - има ли истина в слуховете за Барселона и Мбапе четете тук

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички