Барселона подчини Атлетико (Мадрид) и се изкачи на първото място в Примера


Барселона подчини Атлетико (Мадрид) и се изкачи на първото място в Примера
Снимка: Getty Images/Gulliver

4012 0

Барселона победи Атлетико (Мадрид) с 1:2 в дербито от 24-ия кръг на Ла Лига. Рафиня Алкантара откри резултата в 64', в 70' Диего Годин изравни, а в Меси вкара победното попадение за 1:2.

С тази победа каталунците се изкачват временно на първата позиция в Примера дивисион, на две точки пред Реал Мадрид. "Белия балет" обаче е и с два мача по-малко.

Домакините започнаха вихрено мача и още в 3' имаха златен шанс да поведат в резултата. Вържалко центрира перфектно пред малкия пеналт, където Караско не успя да оцели добре топката, от два метра разстояние. Минута по-късно Годин стреля много опасно след корнер, но той прати коженото кълбо в аут. В 7' и Барселона получи добър шанс да вкара, след като Меси се озова на върха на атаката и пробва удар от 15 метра, но и той беше неточен.

10 минути по-късно Атлетико получи най-добрия си шанс до момента, след като Гризман получи топката в наказателното поле. Той овладя на гърди и стреля в долния ляв ъгъл, но с общи усилия Умтити и Тер Щеген успяха да избият в корнер.

Домакините определено играеха по-добре в първата половина на двубоя, като на няколко пъти Атлетико натисна здраво и Барселона дори не можеше да изнесе. Това обаче не беше достатъчно за промяна на резултата в първите 20 минути.

В 24' Антоан Гризман отново можеше да реализира, след като стреля силно от 19 метра, но Тер Щеген успя да избие в корнер с втората си намеса в мача.

5 минути по-късно Барселона също можеше да поведе - Меси стреля опасно и Облак не се намеси особено уверено. Суарес притисна Луис и успя да вкара, но точно преди да стреля беше отсъдено нарушение срещу вратаря на домакините.

Двата отбора продължиха във вихрно темпо и в 34' си размениха по едно положение. Първи Тер Щеген успя да пресече подаване на Гризман към Гамейро, а в ответната атака Суарес с индивидуален пробив си отвори пространство за стрелба, но топката мина над вратата.

В 38' Лионел Меси беше най-близо до гол от играчите на Барселона, след като стреля от пряк свободен удар, но Облак блесна с чудесна намеса и изби в корнер. Само няколко минути по-късно Пике стреля много добре с глава, но отново Облак беше на своето място - 0:0 до почивката.

Началото на втората част бе белязано с добра възможност за гостите. В 49' Луис Суарес си освободи пространство в наказателното поле след точно подаване и отправи удар, който премина малко встрани от дясната греда.

Атлетико веднага отвърна с опасно положение, но Тер Щеген отказа Антоан Гризман. Той си освободи пространство в наказателното поле и стреля бързо към левия ъгъл, но стражът се намеси по блестящ начин.

Гостите записаха добри минути с няколко опасни положения, което доведе и до откриване на резултата. В 62' Суарес се включи добре в наказателното поле и овладя много трудна топка, преди да шутира към вратата, но ударът му беше блокиран от защитник. Рафиня обаче успя да овладее отбитата топка я изстреля в вътрешната страна на лявата греда - 0:1.

Само 8 минути бяха необходими на домакините да върнат попадението. Коке от пряк свободен удар центрира топката в наказателното поле, където Диего Годинсе се измъкна от защитата и насочи с глава от ръба на малкото наказателно поле, право в десния ъгъл - 1:1.

Нападателната мощ на каталунците продължи, въпреки гола на Атлетико. 4 минути преди края на редовните 90, Меси се включи добре в наказателното поле, но ударът му беше блокиран от защитник. Аржентинецът реагира обаче на рикошета и прати топката в мрежата, с което попадение Барса взе така важните три точки в борбата за титлата.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Диего Симеоне не изневери на схемата 4-4-2 така, както го направи през първото полувреме на мача срещу каталунците за Купата на Краля у дома (4-5-1, когато Барса вкара два гола). Хуанфран не беше възстановен за двубоя и Симе Вържалко отново излезе титуляр. Добрата новина за тима беше завръщането на Диего Годин.

Луис Енрике пък направи две сериозни изненади в своите 11. Жереми Матийо беше поставен отляво на защитата, докато Ракитич, Денис Суарес и Андре Гомеш бяха пренебрегнати за сметка на Рафиня, който да си партнира с Иниеста и Бускетс в средата на терена.

Атлетико: Облак, Вържалко, Годин, Савич, Луиш, Габи, Коке, Саул, Караско, Гризман, Гамейро

Барселона: Тер Щеген, Роберто, Пике, Умтити, Матийо, Бускетс, Иниеста, Рафиня, Меси, Неймар, Суарес

За "дюшекчиите" това е последен шанс да се намесят в спора за титлата, след като в момента заемат 4-о място с актив от 45 точки. Загуба днес означава окончателен край на надеждите за титла, докато победа ще позволи на Симеоне и компания да мечтаят.

Барселона от своя страна може да излезе лидер, тъй като изостава с 1 точка от Реал Мадрид на този етап, въпреки че "белите" са с мач по-малко. Каталунците са с актив от 51 точки и, с оглед предполагаемото отпадане в Шампионска лига, ще насочат цялото си внимание в Ла Лига.

Сериозна липса за Атлетико се очертава Хуанфран, който се справя отлично със задачата да пази Неймар, а това по всяка вероятност ще е и задачата на Симе Вържалко. Масчерано е аут от селекцията на Луис Енрике.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички