Барселона намалява заплатите на футболистите заради кризата с коронавируса


Барселона намалява заплатите на футболистите заради кризата с коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

12673 0

Испанският колос Барселона ще намали заплатите на играчи и персонал в опит да "минимализира икономическите щети", причинени от коронавируса. Испанският футбол бе спрян за неопределено време по-рано този месец, като шампионатът в Ла Лига ще бъде подновен тогава когато правителството и здравните власти преценят, че няма риск за публичното здраве на хората.

При липсата на спорт и вероятните финансови загуби, от клуба заявиха, че ще въведат мерки в опит да редуцират икономическите щети от кризата. Сред мерките, взети от клубния Борд, е и “адаптирането на контрактните задължения на персонала на клуба към новите и временни обстоятелства в настоящия момент”. След като работният ден е бил намален, следователно играчите и персоналът ще взимат по-ниски заплати.

“Става въпрос за представянето на различни мерки в сферата на спорта. Тези мерки ще бъдат представени пред Treball Department of the Generalitat de Catalunya, веднъж щом клубът сподели всички аспекти на взетите мерки със своите играчи и персонал. Основно, те са свързани с намаляване на работния ден, наложено заради обстоятелствата и предприетите предпазни мерки, и като последствие, пропорционалната редукция на финансовите възнаграждения в съответните договори”, се казва в клубно изявление.

През изминалия ден обаче се появиха информации, че играчите на Барселона са против това да им се намалят заплатите. Президентът на клуба Хосеп Бартомеу обмисля да предложи определени "компенсации“ на играчите от първия отбор, така че намалението им да не надхвърли 50 процента - с мотива, че първият отбор е отговорен за генерирането на значително по-голям доход, отколкото останалите отбори. (повече по темата вижте тук).

Действащият шампион на Ла Лига, който водеше с две точки пред втория Реал преди преустановяването на първенството, също обявиха начини, по които да помогнат в борбата с COVID-19. Сред тях са предоставянето на клубните комплекси на местния здравен департамент, и свързването и помагането на привърженици над 80-годишна възраст, които са били повлияни от заразата.

Испания, която е втората най-засегната страна в Европа от пандемията от коронавируса, продължава да се подпомага сериозно от спортните знаменитости в страната. След като преди няколко дни Лионел Меси направи голямо дарение, вчера същото стори и Серхио Рамос (подробности четете тук).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички