Барселона и скандалът със съдиите: Пет мистерии, които заслужават отговор


Барселона и скандалът със съдиите: Пет мистерии, които заслужават отговор
Снимка: GettyImages

1902 0

Барселона е лидер в класирането в Ла Лига и върви уверено към титлата, но от клуба имат сериозно проблеми извън терена, върху които трябва да работят. Само преди няколко дни се появи информация, че испански прокурори разследват около 1,4 милиона евро плащания, направени от каталунците в продължение на три години към компания, собственост на високопоставен служител на съдийската институция на Испания.

Испанското радио Cadena SER разкри, че футболният клуб е извършил плащанията между 2016 и 2018 г. на компания на Хосе Мария Енрикес Негрейра, който по това време е бил вицепрезидент на съдийската комисия на испанската футболна асоциация.

Отвъд законността на договорите и прекомерната пазарна цена, платена за "технически съвети" (б.р. както бе обяснено от каталунския клуб), проблемът е, че имиджът на Барселона отново е поставен под въпрос. Освен това нито клубът, нито съдийската комисия успяха да дадат логично обяснение. А все още има много мистерии за разрешаване.

Кога са започнали плащанията на Барселона към компания "DASNIL 95 SL"?

Голямата мистерия е, че не е ясно кога са започнали тези търговски отношения с компанията на вицепрезидента на съдията.  Известно е, че отношенията са приключили през май 2018 г., а последната фактура е издадена през юни същата година. Това е удостоверено от Данъчната агенция и от самия Хосеп Мария Бартомеу, който призна, че заради икономическата криза, причинена от пандемията, е решил да намали разходите във всички области на клуба.

Една от сферите е именно за плащанията за технически съвети. По стечение на обстоятелствата по това време Енрикес Негрейра спря да бъде вицепрезидент на Cъдийската комисия. Бартомеу също обясни, че тези договори вече са били в сила през 2003 г., когато ръководи първият борд на Лапорта. С други думи, целият случай ще се върне към времето на Джоан Гаспарт, която настоява, че не знае да е наел фирма за тези услуги.

Защо плащането на съдийски съвети на Барса е толкова непропорционално?

 Чрез документацията, която бе показана, Данъчната агенция уточнява, че през 2016 г. DASNIL 95 е получила 532 728,02 евро за консултация. Цифра, която се е увеличила през следващата година до 541 752 евро и след това рязко е намаляла през 2018 г. до 318 200 евро. Това възлиза средно на 464 226 евро на година. Заплатата на министър-председателя на Испания, като справка, е 90 000 евро.

След консултация с различни клубове от Ла Лига и всички спортни служители, които признават, че имат съдийски анализатори в персонала си (винаги пенсионирани съдии,), смятат тази сума за прекомерна. Освен това от Барселона признават, че техният настоящ съдийски анализатор, който е интегриран в спортния отдел, Рамон Сегура, печели 25 000 евро на година за предоставяне на отчети за първия и резервния отбор.

Може ли да бъдат повдигнати наказателни обвинения срещу Барселона?

Сумите, платени през годините, които не са разследвани от Данъчната агенция, може да са колосални. El Confidencial съобщи за сума от 4,7 милиона евро от 2003 г. насам. А El País добави, че таксуваната сума от 2001 г. насам може да бъде 7 милиона евро.

Ако са платени седем милиона евро за несъществуващи услуги, може да е извършено престъпление злоупотреба с доверие, което се наказва с до три години затвор. Прокуратурата ще трябва да реши дали да прекрати делото или да види улики за престъпление и да подаде жалба.

Може ли Барселона да бъде санкционирана от Ла Лига?

Има много закононарушения по отношение на спорта, но наказателните дела са друг въпрос. Всъщност както Барселона, така и Ла Лига смятат, че ако нищо повече не излезе наяве, клубът може да е действал съмнително по методите си, но виновният е Енрикес Негрейра. Той е извършил измама и той вече е глобен от данъчните власти.

Как Барселона криеше плащанията към реферите толкова дълго?

Тъй като новината беше разпространена от SER и AS, се появиха свидетелства (от бивши рефери, журналисти и бивши директори), в които се посочва, че подозренията им вече са потвърдени. Но е вярно, че нито контролните механизми на съдийската комисия, която е съвместна с испанската федерация, нито тези на Барселона са засекли нещо нередно. И двете части заслужават обяснение, защото това е мистерия.

От 2003 г. Барселона имаше четирима президенти (Лапорта, Бартомеу, Росел и отново Лапорта), които при встъпването си в длъжност първо проверяваха управлението на своите предшественици до последния цент. Сандро Росел откри, че Лапорта е похарчил 24,50 евро с клубната карта в магазин за птици Lolita в Сант Кугат или 128 евро за пури в магазин за тютюневи изделия. Как е пренебрегнат договор за милиони долари като този на "DASNIL 95"?

От Барселона вече обявиха, че ще съдят всеки, който накърнява имиджа на клуба с инсинуации, които могат да възникнат при публикуването на тази информация. Повече подробности за това, което предстои по скандала, четете тук. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички