Шампионски сълзи...


Шампионски сълзи...
Снимка: Guliver/GettyImages

3891 0

Датата е 4.01.2016. Никога няма да я забравя, защото Реал Мадрид щеше да обяви Зинедин Зидан като нов треньор в клуба след неуспешния опит на Рафаел Бенитес начело на най-легендарния футболен тим на планетата. Предварително се знаеше, че френската легенда ще получи най-горещото треньорско място на света и почти всички вещаеха кратък престой и провал на необикновения, гологлав футболист. Просто защото великите футболисти не стават легендарни мениджъри...

Превъртаме лентата до 31-и май 2018 година - едва няколко дни след като Реал Мадрид спечели 3-ата поредна титла в Шампионска лига. Очакваният провал на Зизу така и не се случи, а преди да стане наставник на "белия балет" защита на най-ценния клубен трофей беше бленувана, но невъзможна за най-големите cel. Е, Зидан не само спечели "купата с големите уши" два пъти, а цели три пъти поред. Но Мадрид заглъхна само дни след легендарния успех на европейския хегемон.

В типичния си стил, с лека усмивка на лице, Зинедин Зидан се изправи пред представители на медиите, които за по-малко от час трябваше да се озоват от работните си места в залата за пресконференции на "Бернабеу". В 14:12 часа българско време с присъщо спокойствие славният №5 обяви своето оттегляне от поста треньор на Реал Мадрид. И милиони фенове по света сведоха глави - в знак на почит, уважение, но най-вече тъга.

Една раздяла със Зинедин Зидан едва беше преживяна през 2006 година. Тогава всички бяха убедени, че гологлавият магьосник може да играе футбол на световно ниво поне още 1-2 сезона. Той обаче послуша само себе си и окачи бутоните. Сега, 12 години по-късно той отново рани неволно милиони, обявявайки че Реал Мадрид има нужда от нова посока и това е причината да си тръгне след всички тези триумфи.

ФАВОРИТИТЕ ЗА ЗАМЕСТНИК НА ЗИДАН В РЕАЛ

За едва две години и половина Зинедин Зидан се превърна в един от най-успешните треньори на своето време. Със завидно спокойствие френският специалист овладя разединената съблекалня на Реал Мадрид и превърна сбирщината разглезени звезди в задружен колектив, който смачка всичко по пътя си в последните 3 години. Зизу влезе в историята на Шампионска лига като единственият треньор, спечелил Купата 3 пъти поред, а постижението му изглежда в близките 50 години няма да бъде подобрено. Зидан имаше много критици в тези 18 месеца начело на "кралете", но в нито един момент не се поддаде на емоциите и изповядваше своите стил, вяра и разбирания за футболната игра.

Макар и с едва двегодишен опит на голямата треньорска сцена, Зизу показа, че е един от най-добрите що се отнася до мениджмънта на своята селекция по време на мачове. Въпреки че нерядко допускаше грешки в тактиката и избора на титулярни 11 преди мачовете, той имаше рядко срещаното умение да променя развоя на всяка среща от резервната скамейка. Неслучайно Реал Мадрид стана шампион на Испания през сезон 2016/17, реализирайки най-много обрати в историята на Ла Лига в един сезон. Усетът на Зидан за промяна на състава или тактиката е ненадминат в европейския футбол - факт, който се доказа и във финала срещу Ливърпул. През първата част идеята на Зизу беше да задържи владението на топката и да предпази вратата на Кейлор Навас от голове чрез включването на Иско. През вторите 45 минути френският специалист усети точния момент, в който трябва да увеличи атакуващата мощ и широчината в нападението на "белия балет", пускайки в игра не традиционните си смени в лицето на Асенсио или Васкес, а с извергнатия Гарет Бейл. И уелсецът реши финала.

Много отбори не успяха да се противопоставят тактически на силните втори полувремена, които Реал играеше под ръководството на Зидан. В боя паднаха Байерн, Барселона, Наполи (два обрата в два мача от осминафиналите), Ливърпул, Атлетико и още куп и европейски, и испански отбори. Французин може да не е най-добрият треньор дори в момента, но Реал Мадрид вярваше в него. И заедно осъществиха хегемония като никоя друга...

Сега мадридистите бършат тъжни сълзи, убедени че Зидан можеше да остане още дълги години в клуба. Но както самият той каза: "Днес е приятен ден. Със сигурност не е тъжен. Просто е малко сложно, защото обявих напускането си. Но клубът има нужда от нов път и нов глас в съблекалнята". Дълбоко в съзнанието си феновете знаят, че Зидан е прав.

Автор: Иво Вецев, главен редактор на Sportlive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички