Ниво на доминация: Омраза


Ниво на доминация: Омраза
Снимка: Guliver/GettyImages

5295 0

През годините в спорта сме виждали невероятни отбори и спортисти. Никой няма да забрави безпощадността, с която Майк Тайсън нокаутираше всеки, който дръзваше да се изправи на пътя му. Флойд Мейуедър е най-великият боксьор в очите на мнозина заради званието "непобедим" след 50 мача на професионалния ринг. Тоталният футбол на Кройф в Аякс все още е в основата на модерния футбол. Бразилия на Жиба изглеждаше абсолютно неразрушима във волейбола. Доминацията е неизменна част от спорта и днес това важи с пълна сила. Но най-майсторското ниво на хегемония е омразата, които генерират най-големите в спорта.

ЛеБрон Джеймс е едновременно най-добрият баскетболист на планетата и един от най-мразите от онези, които не го подкрепят. Всеки има своята причина за това, но при голяма част от тях е фактът, че вече 10-а година няма по-добър на паркета от него. В същия спорт най-мразеният отбор е Голдън Стейт Уориърс - действащият шампион в НБА, създаден да доминира. И хората извън "Силиконовата долина" ги мразят от все сърце заради очевидната демонстрация на превъзходство. В пълна сила това важеше до скоро за тимове като Манчестър Юнайтед и Барселона, а Ювентус е най-мразеният отбор в Италия от години. Кристиано Роналдо и дори скромничкият в очите на мнозина Лео Меси са мразени от милиони - ултимативният комплимент от феновете по цял свят.

Но безспорният №1 в класацията към днешна дата е Реал Мадрид. Много бяха тези, които се зарадваха, че "кралския клуб" най-накрая е съумял да спечели бленуваната "Десета" през 2014 година. Още повече бяха изумени, че същият тим се превърна в първия отбор, защитил трофея си в Шампионска лига. И никой извън фенската маса на "белия балет" не понася факта, че Реал Мадрид спечели най-комерсилания клубен турнир на планетата за трети пореден път. Всеки, който е гледал двубоя срещу Ливърпул на финала, е забелязал как околните жадуват Реал да загуби, а Роналдо - да се провали. Точно тези хора, за които единствената надежда е била "кралския клуб" да се провали, помогнаха на Зинедин Зидан и компания да достигнат най-високото възможно ниво на превъзходство - омразата на страничния фен.

В психологията на спортния почитател, а и генерално при хората, е заложено да не понасят надмощието на когото и да било. Но именно тя провокира тези хора да гледат всяка стъпка на непоносимия за тях отбор. Тя е причинита Кавалиърс и Уориърс да чупят всички възможни рекорди по интерес в НБА. Благодарение на омразата, Реал Мадрид е най-гледаният отбор, a Кристиано Роналдо и Лео Меси - най-обсъжданите футболисти.

Какво мислите за, например, Мохамед Салах? Един изключителен футболист, израснал в бедно семейство. Налагало се е да пътува часове на ден, само и само да играе любимата си игра. И това момче е достигнало до най-високото футболно ниво. Хората го обичат, защото е глътка свеж въздух в световния футболен ред.

Помните ли, че подобна история има и омразният на половин свят Кристиано Роналдо? Португалският егоист е роден в бедно семейство, което едва се е издържало. Майка му дори е мислила да абортира заради невъзможността да отгледа още едно дете. Но от момента, в който се озова в Реал Мадрид, е презиран от все повече и повече фенове. Привидно всички си затвориха очите и за друг съвременен гений - арогантния Лео Меси, който можеше дори да не стъпи на футболен терен след 18-годишна възраст заради проблемите с растежа, които е имал като дете.

Хората мразят превъзходството. Обичат да го мразят и мразят, че го обичат. И точно омразата е най-голямото признание, което един отбор може да получи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички