След куп безумия: Лудогорец се класира за групите на Лига Европа!


След куп безумия: Лудогорец се класира за групите на Лига Европа!
Снимка: Irmantas Gelūnas / BNS / LAP.bg

8727 0

Отборът на Лудогорец се класира по изключително драматичен начин за групите на Лига Европа, след като елиминира след продължения литовския шампион Жалгирис в Литва. Българският тим загуби с 2:3 визитата си във Вилнюс след редовно време и последваха продължения, в които големият печеливш беше родния отбор. Три преди края Оливие Вердон стреля от дузпа и направи резултата 3:3, класирайки своя тим напред във втория по сила европейски турнир.

На три пъти в хода на срещата домакините повеждаха в резултата, като първият гол падна чрез Фабиан Урега, който откри след 20 секунди игра, за да може Игор Тиаго да изравни резултата в осмата.

Все пак в 15-ата отново домакините бяха напред при домакинството си, след като точен беше Кехинде Ойевуси, а в 57-ата Матиас Тисера изравни повторно за "орлите".

Едва шест след това Лудогорец пак се пропука, а Ренан де Оливейра направи резултата 3:2 и така завърши редовното време, като мачът беше пратен в продължения. И докато всички виждаха как срещата ще се реши след дузпи, бранители на домакините в 117-ата фаулираха Мануел Шоу в наказателното поле на Жалгирис, за да може Оливие Вердон да вкара в 120-ата и да класира разградчани за шести път в груповата фаза на Лига Европа.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Мачът във Вилнюс започна по кошмарен за "орлите" начин, чиято преднина от първата среща беше неутрализирана в 20-ата секунда след безумна грешка на Антон Недялков. Ойевуси притисна Недялков, който се спъна и не върна към Слуга. №99 на Жалгирис върна назад за Фабиен Урега, който с финес прати топката в българската врата.

Домакинският устрем беше укрорен в осмата минута, когато "орлите" изравниха резултата. Текпетей изведе вдясно в наказателното поле Тисера, който можеше да шутира, но подаде към Игор Тиаго. Той влезе в единоборство с Казуколовас, но в крайна сметка топката се озова в литовската врата за 1:1.

Изравнителният гол на "орлите" не попречи на домакините да бъдат далеч по-активният отбор в Литва и те стигнаха до втори гол в 15-ата минута, когато за втори път отбраната на българския шампион действа много лошо. След центрирана топката от свободен удар тя попадна в Урега, който я върна за Де Оливейра на далечната греда. Той не понечи да стреля и върна назад за Ойевуси, който бе в по-изгодна позиция и реализира за 2:1.

Лудогорец беше изключително узявим от контраатаките на "зелено-белия" си опонент и почти всяка ситуация за Жалгирис се явяваше голова. В 33-ата лудогорци имаха добър шанс за попадение, след като Рик продължи топката за Текпетей, който беше пред границата на наказателното поле, но шутът му беше отразен от вратаря Гертмонас.

В добавеното време нова глупава проява от отбраната Лудогорец едва не им коства трети гол във вратата, но ударът на Миличкович отиде встрани от вратата на Слуга.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна доста по-добре за Лудогорец, който владееше доста повече топката, а за това спомогна и изсипалият се дъжд на почивката във Вилнюс. В 57-ата минута "орлите" изравниха резултата чрез Тисера след чудесна визия от Текпетей - 2:2.

Добрите изяви на "орлите" бяха лимитирани в 63-ата, когато Игор Тиаго изчисти много лошо топката след свободен удар на домакините. Марко Миличкович овладя и финтира Пьотровски, след което видя Ренан Де Оливейра, а бразилецът шутира много силно с левия крак и поведе пак литовския първенец.

Шимунджа направи няколко корекции в състава си, като една от тях беше Каули Оливейра. Бразилецът се върна в игра след известно време извън терените и веднага се видя, че той може да помогне на своите с неспирните си действия отляво и през средата на терена. В края на мача Жан Карничник опита да намери Игор Тиаго, който от няколко метра не успя да прати топката в литовската врата, а освен това беше и в засада, след което мачът влезе в продължения.

ПЪРВО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Първото продължение видя няколко удара посока вратата на Жалгирис на Жан Карничник и Спас Делев, но и двата не затрудниха Гертмонас. В края на мача Мануел Шоу стреля силно по диагонала, ала стражът на Жалгирис се намеси много добре.

ВТОРО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Пет след подновяването на играта Жалгирис стигна до перфектен шанс за четвърти гол, след като резервата Мотьеуш Бурба даде остър пас към Йосип Тадич, който беше оставен абсолютно сам на няколко метра пред голлинията на Слуга, но опитът му от движение отлетя над напречната греда на "орлите".

Три преди края на продълженията Лудогорец получи дузпа, след като Шоу беше сритан от двама защитници на Жалгирис. Зад топката застана Вердон, който бе точен - 3:3.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Жалгирис: 1. Гертмонас, 3. Павелич, 4. Казуколовас, 26. Любисавлевич, 7. Бопесу, 23. Буф, 5. Горобсов, 33. Миличкович, 92. Урега, 10. Оливейра, 99. Ойевуси

Лудогорец: 12. Слуга, 4. Сисиньо, 24. Вердон, 3. Недялков, 14. Групер, 82. Йорданов, 6. Пьотровски, 37. Текпетей, 73. Рик, 10. Тисера, 9. Тиаго

Жалгирис - Лудогорец по ТВ: Къде да гледаме реванша на "орлите"?

ПРЕДИ МАЧА

Съставът на Анте Шимунджа има аванс от 1:0 след "първото полувреме" в Разград, а днес ще трябва да брани преднината си в Литва. "Орлите" категорично надиграха своя съперник на "Хювефарма арена" преди седмица, но изпуснаха куп добри положения, с които можеха да натрупат доста по-комфортен аванс.

През това лято "зелените" започнаха европохода си от в първия кръг на Шампионска лига, където се справиха с черногорския Сутиеска, след което победиха шампиона на Ирландия Шамрок Роувърс, но бяха спрени от Динамо Загреб в третия кръг на надпреварата.

По този начин разградчани се прехвърлиха в плейофите на Лига Европа. Жалгирис също отстрани два съперника в квалификациите на ШЛ, преди да отпадне от Бодьо/Глимт.

*Класиране на Лудогорец в групите на Лига Европа ще донесе на клуба премия от 3,64 млн. евро, както и 630 хил. за всяка победа и 210 хил. при равенство. Ако "орлите" не спечелят плейофа за ЛЕ, автоматично влизат в групите на третия по сила турнир - Лига на конференциите!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички