Парадоксът в новия формат на Шампионска лига - какво се променя за малките и големите отбори


Парадоксът в новия формат на Шампионска лига - какво се променя за малките и големите отбори

5487 0

Във вторник УЕФА съобщи, че от сезон 2024/25 Шампионска лига ще бъде с нов формат. Накратко: от Европейската футболна централа увеличават клубовете от 32 на 36, груповата фаза се замества с една голяма лига, най-добрите 8 се класират директно за 1/8-финалите, а останалите играят плейофи. Надълго: можете да прочетете в този подробен материал на SportLive!

Друга съществена промяна в новия формат на Шампионска лига е свързана с това как отборите ще се класират за надпреварата - и по-конкретно онези 4 клуба, които се добавят към досегашните 32. От УЕФА предвиждат две от местата да отиват за клубовете с най-висок коефициент. Това ще даде сериозно предимство на конкурентни първенства като Висшата лига, където често топ отбори не успяват да влязат в топ 4.

Това обаче води и до един парадокс: ако приемем, че отборът на Манчестър Юнайтед (или който и да е друг отбор от "голямата шестица") завърши на шесто място, а отбор като Уест Хям завърши пети, то "дяволите" ще играят в Шампионска лига, а "чуковете" - в Лига Европа. Причината за това е високият коефициент на Юнайтед, който почти със сигурност ще им осигури участие в Шампионска лига.

По този начин отбор, който се е класирал по-напред от друг тим, ще играе в по-ниско разрядния турнир на УЕФА - Лига Европа. Всичко, което трябва да знаете за новия формат на Шампионска лига, е събрано ТУК!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички