Нов кошмар за Лудогорец и в Астана! Блестящ вратар съхрани шансовете на разградчани за сблъсък с Аякс (ВИДЕО)


 Нов кошмар за Лудогорец и в Астана! Блестящ вратар съхрани шансовете на разградчани за сблъсък с Аякс (ВИДЕО)
Снимка: Alexander Stoyanov / LAP.bg

7756 0

Лудогорец допусна кошмарен обрат с 1:2 при гостуването си на Астана в първа среща от третия квалификационен кръг на Лига Европа. Поражението в Казахстан е първо за родния хегемон в предварителните кръгове на турнира. Досега те имаха 5 победи и 4 равенства в такива срещи.

В интерес на истината разградчани се разминаха с истински разгром на изкуствения терен на „Астана Арена“. Домакините пропиляха още куп чисти положения, а при някои от тях в герой се превърна пазилият като лъв вратар Серджио Падт. Веднъж и гредата спаси „орлите“ още в началото на мача след удар на Вороговский.

Въпреки превъзходството на домакините, Лудогорец откри резултата чрез Ноа Сонко Сундберг в 34-ата минута. Той вкара първия си гол с екипа на разградчани в дебютния си мач за отбора в евротурнитирите. Сундберг матира вратаря Чондрич с глава.

Попаденията за Астана също паднаха след изстрели с глава и бяха реализирани от защитници на съперника. Първо Зарко Томашевич изравни в 40-ата минута, а Александър Марочкин в 52-ата минута донесе пълния обрат. Така и трите гола в мача бяха реализирани от бранители след изстрели с глава.

Треньорът на родния шампион Ивайло Петев заложи на нова схема 3-4-3. Този негов ход с трима централни защитници обаче не се оказа сполучлив. Разградчани бяха отчайващи отзад.

Интересен факт е, че „орлите“ регистрираха трета поредна загуба при гостуване в Европа през тази кампания. Те допуснаха две поражения и в квалификационните кръгове на Шампионската лига с 0:2 при визитата на Балкани и 1:2 в Любляна срещу Олимпия.

Реваншът е на 17 август на „Хюфеварма Арена“ в Разград. При краен успех на Лудогорец родният шампион ще се изправи срещу Аякс на прага към груповата фаза на турнира. Ако хората на Ивайло Петев се издънят, ще се изправят срещу победителя от двойката Валмиера – Партизани в плейофа за влизане в групите на третия по сила европейски клубен турнир – Лига на конференциите.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна с първоначален натиск на домакините. Още преди да изтече и 2-ата минута (63-ата секунда) Астана едва не откри резултата. След центриране отдясно защитниците на разградчани не изчистиха добре топката, която стигна до Ян Вороговский в пеналта. Той стреля, но късметът спаси българския тим, след като кълбото тресна напречната греда.

 

Казахите предявиха претенции за дузпа в 5-ата минута, но румънският рефер Хорацио Фешник не ги уважи след леко съприкосновение между Дарбое и Вердон.

Домакините продължиха да бъдат по-активният отбор на терена. В 16-ата минута Аимбетов се озова на изгодна позиция, но не успя да преодолее Серджио Падт, който изби с крак.

Малко след това Лудогорец отговори. Родният хегемон пропиля златна възможност да открие резултата. Десподов центрира в пеналта, където отбраната на Астана не се ориентира по най-добрия начин и се стигна до меле пред вратаря Чондрич, на Фон Фитри не успя да прокара кълбото през множеството играчи при създалия се карамбол.

В 23-ата минута Текпетей пробва шут, но неточен. Домакините отговориха с удар на Урега.

ГОООЛ! Лудогорец откри резултата в 34-ата минута. Десподов центрира от фал, а новото попълнение разградчани Ноа Сонко Сундберг с глава матира Чондрич – 0:1. Така той вкара първия си гол с екипа на „орлите“ при дебюта си в Европа за тях.

ГОООЛ! Радостта на българския тим обаче не продължи дълго. Само 6 минути по-късно Астана изравни. Домакините също вкараха след статично положение. И за тях реализира централен защитник в лицето на Зарко Томашевич. Националът на Черна гора вкара с глава отблизо след центриране от фал – 1:1.

Точно преди почивката имаше още един напрегнат момент пред вратата на Падт, но не се стигна до ново попадение във вратата на гостите. През първото полувреме казахите бяха по-настоятелният отбор. Домакините пропуснаха по-чистите положения и могат да съжаляват, че не се оттеглиха на почивка с преднина.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят продължи в същото русло и в началните минути след антракта. Домакините действаха доста агресивно.

ГОООЛ! В 52-ата минута се стигна до корнер за домакините. След неговото изпълнение отбраната на българския тим отново се пропука. Последва центриране на Ховнанисян към Александр Марочкин с глава направи пълен обрат – 2:1 в 53-ата минута.

Лудогорец отговори с изстрел в облаците на Десподов в 56-ата минута. Само 60 секунди по-късно именно той бе един от заменените от треньора Ивайло Петев. На неговото място се появи Доминик Янков, а Иван Йорданов замени Клод Гонсалвеш. 

След час игра се стигна до уникален пропуск за домакините. Стигна се до пробив отдясно и центриране към непокрития Дарбо, който направи по-трудното като не успя да вкара топката в мрежата от 2 метра, забивайки топката в терена, след което тя прехвърли рамката и излезе в аут.

Постепенно Лудогорец се поокопити и започна да търси изравняването. Така се стигна до 71-ата минута, когато българският шампион пропиля отлична възможност. Руан Секо стреля с глава, но Йосип Чондрич се справи, показвайки класа.

В следващите минути играта протичаше двуостро, но домакините отново бяха по-солидният отбор.

В 80-ата минута се стигна до страшен карамбол в пеналта на разградчани, при който те оцеляха. Само 60 секунди по-късно  Падт показа страхотен рефлекс и изби с крак шут на Досмагамбетов.

До края не падна гол в нито една от двете врати, а Лудогорец продължи с ужасяващото си представяне в Европа, особено навън през тази кампания.

СЪСТАВИТЕ

Астана: Чондрич, Вороговски, Ебонг, Ховханисян, Бейсебеков, Аимбетов, Марочкин, Урега, Томашевич, Лончар, Дарбо

Лудогорец: Падт, Пьотровски, Гонсалвеш, Десподов, Витри, Русо, Вердон, Сонко Сундберг, Текпетей, Хайстер, Секо

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Отборът на Ивайло Петев не се представя особено убедително от началото на сезона. Започна със загуба от Крумовград в Първа лига, както и от Балкани в Шампионска лига в първия двубой. След това влязоха в ритъм победиха албанския тим с 4:0 и Ботев (Враца) с 5:0. След това дойдоха мачовете с Олимпия, където драматично отпаднаха.

За срещата с Астана Петев ще може да разчита на двама от новите си играчи - Ноа Сонко Сунфберг и Руан Крус, които вече имат нужните картотеки. С отбора отпътува и Тодор Неделев. Аут от двубоя е Сон заради получен червен картон.

"Въобще не мисля за Аякс, всеки следващ мач е най-важен. Целият фокус сега трябва да е върху Астана. Изкуственият терен определено дава предимство на Астана. Все пак обаче се надявам настилката да не бъде проблем за нас. Всички картотекирани футболисти са здрави. Единствено мачът ще пропусне Сон, който е наказан заради червения картон в предишния двубой", заяви треньорът на Лудогорец Ивайло Петев на пресконференцията преди двубоя с Астана.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички