Лудогорец увеличава влиянието си в Европа, настига ЦСКА и Левски по исторически показател


Лудогорец увеличава влиянието си в Европа, настига ЦСКА и Левски по исторически показател
Снимка: Ludogorets.com

2813 0

Българският шампион Лудогорец се превръща във все по-значително име в Европа. Докато допреди няколко години ЦСКА и Левски бяха клубовете, с които повечето хора свързваха футболна България, то сега комбинацията от неубедителните представяния на "червени" и "сини" и страхотните подвизи на "зелени" прави така, че разградчани да нарушат хегемонията на софийските грандове.

След успешно изиграния вчерашен двубой между "орлите" и Ференцварош, родният тим подгони ЦСКА и Левски по още един показател - участия в европейските клубни турнири напролет. Лидер в тази графа са "армейците", които имат цели 7 такива, а веднага след тях се нарежда кръвният им враг с 6. Лудогорец вече е с 4. Славия (2 пъти) и Локомотив (София), Литекс, Ботев (Пловдив), Локомотив (Пловдив) и Берое - по 1 път е активът за останалите български отбори, стигали до тази фаза. 

Коректно е да се отбележи обаче, че тук става въпрос за цялата история на европейските клубни турнири. Немалка част от успехите на отборите датират отпреди модерния формат на състезанията (1992 г.). Тогава в турнирите КЕШ и КНК да играеш напролет е било възможно с далеч по-малко победи (а не чрез преминаване през групови фази).

Ако се гледат участия само след 1992 г., то картинката придобива различен облик. Лудогорец заема еднолично лидерската позиция със своите 4 участия (всички от последните години), Левски записва игри в Европа напролет 2 пъти, а третият и последен отбор, който може да се похвали с такова постижение е Литекс - с едно.

Междувременно, с четвъртото си участие напролет, Лудогорец записва друго любопитно постижение. То не се отнася само за ширините на България, но и за цяла Източна Европа. Вижте повече подробности - в този материал на SportLive.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички