Непобедим Айнтрахт Франкфурт надделя над Рейнджърс, за да се върне на европейския връх след 42 години!


Непобедим Айнтрахт Франкфурт надделя над Рейнджърс, за да се върне на европейския връх след 42 години!
Снимка: GettyImages

15458 0

Германският Айнтрахт Франкфурт е новият шампион в Лига Европа. "Орлите" победиха шотландския Глазгоу Рейнджърс след изпълнение на дузпи и общ резултат 6:5. Двата отбора дадоха всичко от себе си през срещата, но късметът бе на страната на символичния домакин. Успехът на "орлите" бе първи за клуба от 42 години насам, а също така ги класира за следващата кампания на Шампионска лига.

Шампионите бяха по-настоятелният тим през цялата среща, но на моменти губиха инициативата и така "плюшените мечета" създаваха опасните си положения. Първото полувреме мина под знака на германската агресия, която продължи и през втората част, но капка невнимание доведе до гол във вратата на Айнтрахт, дело на Арибо. 

Символичният домакин бързо се възстанови от понесения удар и след грешка в наказателното поле на противника изравни резултата чрез невероятния Боре, а това бе и последното попадение преди дузпите. 

В последвалите продължения Рейнджърс създаваше опасните положения и на няколко пъти можеше да накаже "орлите", но играчът на мача Кевин Трап спаси отбора си и вкара финала в дузпи. При тях единствено опитният Аарън Рамзи сгреши, а националът на Уелс се появи на терена дълбоко в продълженията. 

Това бе първи европейски успех за Айнтрахт от 1972 г., когато спечелиха Купата на УЕФА. 

Първо полувреме:

Символичните домакини от Айнтрахт влизат като фаворит в мача, а именно те получават правото да открият финалния двубой. Германците влизат по-агресивно в срещата, а още до втората минута развиха чудесни атаки, които обаче останаха нереализирани. 

Шотландците отговориха чрез Арибо, който остана очи в очи с Трап, но топката бе иззбита в корнер. 

В 5-ата минута Себастиан Роде получи травма на главата и играта бе спряна за пет минути, но халфът бе превързан и продължи участието си. 

Двата тима си поделят владеенето на топката в първите 15 минути, но "орлите" успяват по-често да стигнат до противниковото наказателно поле. За това помагат и привържениците на отбора, които създават невероятна атмосфера от началото на финала. 

В 20-ата минута Кнауф отправи чудесен удар, но опитният МакГрегър изби. 

Едва след първия половин час Рейнджърс отправи опит за гол, а Айнтрахт оформи своето 11-о голово положение. Притежанието за топката стигна 58% в полза на "светлосините".

"Плюшените мечата" взеха инициативата в последните 10 минути от първата част и се впуснаха в опасни атаки. Интересно, че промяната дойде след спирането за вода, която бе нужна заради тежките метеорологични условия. Температурата в Севиля е около 31 градуса.

Второ полувреме:

Германците започнаха по-смело втората част и създадоха бързи две положения. Символичните гости не могат да излязат от собственото си поле в първите минути, а само рикошет лиши Лимстрьом от попадение. 

В 52-ата минута Боре бе отлично изведен и остана сам срещу МакГрегър, но Голдсън го настигна и го събори. Последва корнер, но останаха съмнения за нарушение и се наложи да се намеси ВАР. Наказателен удар не бе отсъден. 

Символичните гости откриват резултата!! Арибо наказва груба грешка на "орлите" в 56-ата минута. Вратарят Трап изпрати топката в центъра на терена, където "светлосините" изпратиха извеждащ пас. При него топката бе продължена след грешка на Тоуре, а Тута се спъна и изпусна нападателя Арибо, който запази самообладание и стреля във вратата за 0:1!

В 66' Голдсън сгреши пред наказателното поле и топката се озова в капитана Роде, който успя да намери Камада, но прехвърлящия удар на 39-годишния японец излезе в аут. 

Грешките на "плюшените мечета" продължиха, но този път бяха наказани. "Орлите" напреднаха по левия фланг, а последвалото центриране бе засечено от "головата машина" Боре!! 1:1

Айнтрахт е по-увереният тим през второто полувреме и надиграва противника си по всички важни параграфи. До 80-ата минута германците са притежавали кълбото през 54% от времето, а ударите им са с 4 повече - общо 6.

В 88-ата минута тандемът Костич и Камада можеше да реши двубоя, но не се получи. Сърбинът напредна по лявото крило и отправи опасно центриране, но японецът изостана и не може да повтори гола на колумбийския му съотборник. 

Реферът Винчич насрочи 5 минути добавено време на втората част, което премина под действията на Рейнджърс, но опитите на "светлосините" така и не се получиха. Ще последват две продължения по 15 минути.

Първо продължение:

Айнтрахт стартира за пореден път агресивно и опита атаки от първите минути, но изтощението вече си казва думата. Рейнджърс отвърна чрез току-що влезлия Арфийд, но опитът му бе отразен. 

В 94-ата минута голаджията Боре влезе в наказателното поле от десния фланг, но бе разконцентриран от двама противникови играчи и ударът му не намери вратата. Това бе най-опасното положение между 90-атата и 100-ната минута.

Символичните гости си върнаха по-голямото владение на топката, но силите бяха изравнени.

Второ продължение:

Финалът е на 15 минути от дузпи, след като не се намира кой да се разпише и през продълженията. И двата тима стигат до вратата, но ударите са крайно неточни или слаби. В предни позиции личи Кнауф, който видимо е сред малкото играчи, на които са им останали сили за финални опити. 

В първите 20 минути на продълженията двата тима си размениха по три голови положения, но само едно "синьо" е намерило очертанията на вратата. 

В 118-ата минута можеше всичко да свърши! Кент засече отлично подаване, но Трап бе в отлична позиция и топката се отби от тялото му. Последва нов опит, но крайно неточен. 

Драмата продължава! В добавеното време на второто продължение Кевин Трап извади кълбото от левия си горен ъгъл, където капитанът на "светлосините" стреля от фаул. 

Дузпи:

Жребият определи дузпите да се бият пред феновете на Рейнджърс, а именно и техните любимци изпълняват първи. Таверние се нагърби с първото изпълнение, което бе успешно реализирано след кратка засилка и удар в центъра. Ленз изравнява уверено за "орлите" в десния ъгъл. 

Стивън Дейвис просто не остави шансове на Трап след чудесно изпълнение в горния десен ъгъл. Хрущич изравнява резултата с лек удар в левия долен ъгъл на вратата. 

Арфийлд повтори изпълнението на Дейвис, а Камара изравни великолепно!

Националът Аарън Рамзи, който се появи в края на двубоя сгреши ужасяващо след удар в центъра на вратата. Трап отрази! Костич дава превес на "орлите"!

Рууф запази шансовете на Рейджърс, но Боре наказа отново "светлосините" и прави Айнтрахт шампион!!!

Съставите:

Айнтрахт: Трап, Н'Дика, Тута, Тоуре, Кнауф, Роде, Соу, Линдстрьом, Костич, Камада, Боре (3-4-2-1)

Рейнджърс: МакГрегър, Таверние, Лундстрам, Голдсън, Баси, Беришич, Джак, Камара, Кент, Райт, Арибо (4-2-3-1)

Преди мача

Рейнджърс влиза в мача като отбора в по-добра форма. Възпитаниците на Джовани ван Бронкхорст са с 4 победи и 1 реми в последните си 5 срещи във всички турнири. Символичните домакини от Германия са с 2 победи, 2 равенства и 1 поражение.

И в двата отбора има доста контузени футболисти, които ще пропуснат срещата. За шотландския клуб на разположение няма да бъдат Нмади Офбор, Алфредо Морелос, Филип Хеландер и Янис Хаги. За "орлите" няма да играят Мартин Хинтерегер и Диант Рамай.

Финалът ще се ръководи от словенеца Славко Винчич. На тъчлиниите ще му помагат неговите сънародници Томаз Кланчник и Андраж Ковачич, а четвърти арбитър ще е сърбинът Сърджан Йованович. За ВАР ще отговаря нидерландецът Паулус ван Букел.

Прочетете повече и за треньорския двубой, който ни очаква тази вечер.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички