Изчислиха кой отбор какви шансове има за Лига Европа - вижте изненадващия фаворит и къде е Лудогорец


Изчислиха кой отбор какви шансове има за Лига Европа - вижте изненадващия фаворит и къде е Лудогорец
Снимка: Getty Images/Guliver

6263 0

Сайтът "fivethirtyeight" (538) се занимава с анализи на мнения и статистики, а една от областите, в които го прави, е спортът. На база тези фактори е изготвена таблица, която подробно показва шансовете на всеки от 32-та отбора, класирали се за 1/16-финалите в Лига Европа, да спечели турнира.

Според данните с най-голям шанс да го стори е Аякс, който сензационно не успя да се класира за осминафиналите в Шампионска лига. Холандците имат 9% шанс да спечелят финала и 16% да се класират за него. Байер Леверкузен, Ред Бул Залцбург и Манчестър Юнайтед са следващите с най-голям шанс, като и 3-те тима са с 8%. За отбелязване обаче е, че австрийците имат с процент по-малко, що се касае до възможността изобщо да достигнат до финалния двубой (те са с 14, а германският и английският тим са с по 15).

Следват Интер и Севиля с по 7%, а любопитното е, че Арсенал е чак на 12-о място в тази своебразна класация със своите едва 4%, а пред тях или наравно с "артилеристите" са тимове като Хетафе (7%), Бенфика (6%), Порто (5%), Рома и Уулвърхямптън (с по 4%).

Българският шампион Лудогорец е 27-мият най-вероятен отбор, който да спечели Лига Европа. "Орлите" са с по-малко от процент шанс да го сторят, но са последния тим, за който се смята, че има поне 1% възможност да достигне до финалния мач. Класиране на полуфиналите е оценено на 4%, на четвъртфиналите - 12%, а до осминафиналите - 36%.

Само 5 отбора са с по-малък шанс да спечелят втория по значимост европейски клубен турнир и това са Копенхаген, Гент, Апоел Никозия, Истанбул Башакшекир и Клуж, който е с най-незначителни шансове. Останалите отбори от 12-ия Арсенал до 27-ия Лудогорец в низходящ ред са: Олимпиакос (3%), Айнтрахт Франкфурт (3%), Брюж (2%), Волфсбург (2%), Аз Алкмаар (2%), Шахтьор Донецк (2%), Базел (2%), Рейнджърс (1%), Селтик (1%), Еспаньол (1%), Ласк Линц (1%), Малмьо (<1%), Брага (<1%) и Спортинг (<1%).

Припомняме, че до голяма степен развитието в турнира зависи и от жребия, който няма как да бъде предвиден. Кога се тегли той и какво е разпределението по урни - вижте в този материал на SportLive.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички