Зрелище на "Олимпико"! Интер триумфира с Купата на Италия след уникална драма и остави Юве капо


Зрелище на "Олимпико"! Интер триумфира с Купата на Италия след уникална драма и остави Юве капо
Снимка: Getty Images

7228 0

Интер триумфира с Купата на Италия, побеждавайки изключително драматично Ювентус с 4:2 след продължения на стадио „Олимпико“ в Рим. В редовното време на финала двата тима приключиха при резултат 2:2.

Така Интер ликува за 8-ми път с трофея в своята история. По този начин „нерадзурите“ постигнаха и първа победа в досегашните 3 финала между двата отбора в надпреварата. Трофеят е първи за гранда от Милано от 2011 година.

Битката между грандовете в италианския футбол предложи истинско зрелище с много емоции, шест гола, два обрата в рамките на по 3 минути, две дузпи за Интер и изгонване на треньора на „бианконерите“ Масимилиано Алегри.

Интер поведе в резултата в 6-ата минута след страхотен гол на Николо Барела. Последва мощен натиск на Юве, който се увенча с успех в началните минути на второто полувреме. Тогава в рамките на 3 минути „бианконерите“ шокираха съперника си. Първо Алекс Сандро изравни в 50-ата, а Влахович в 53-ата направи пълен обрат за 2:1. Интер изравни в 80-ата минута чрез гол от дузпа на Хакан Чалханоглу и мачът влезе в продължения.

В тях рамките на 3 минути Иван Перишич се превърна в герой за „нерадзурите“, вкарвайки два гола. Хърватинът първо реализира втора дузпа за тима му в 99-ата минута за 3:2, а 180 секунди по-късно довърши Юве с второто си попадение в срещата, фиксирайки крайното 4:2.

С този успех Интер записа и трета поредна победа над Юве през тази кампания, макар че две от тях дойдоха след продължения. По-рано през сезона „нерадзурите“ надделяха над „Старата госпожа“ в сблъсъка за Суперкупата след 120 –минутен трилър, а след това победиха и в Торино в мач от шампионата.

Така хората на Симоне Индзаги запазиха шансовете си за требъл на родната сцена. Те продължават битката и за шампионската титла с градския съперник Милан. Ювентус пък през този сезон ще останат капо, без спечелен трофей, след като не успяха да защитят поне този от Купата на Италия, който спечелиха миналата година.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Битката на стадио „Олимпико“ в Рим започна в добро темпо. Изневиделица „нерадзурите“ шокираха съперника си, откривайки резултата още в 7-ата минута. Марсело Брозович попаде към Никола Барела, който дриблира около дъгата на пеналта и след това прерарира Матия Перин – 0:1. Стражът не „бианконерите“ не успя да реагира, защото сякаш изобщо не видя топката през купа от играчи пред него.

Ювентус се опитва да отговори максимално бързо. Хората на Макс Алегри владеят повече топката, но все още не успяват да създадат чисто голово положение пред вратата на Ханданович.

В 22-ата минути се стигна и до първия точен удар по посока на рамката на стража на Интер. Отправи го Пауло Дибала, но Ханданович улови изстреля от 12 метра.

Само 120 секунди по-късно и Влахович пробва мерника си, но словенският голкийпър изби в корнер.

В 30-ата минута Матайс де Лихт стреля с глава след корнер, но Ханданович отново се справи. След изпълнението на поредния ъглов удар топката се озова в краката на Дибала, но от точката на дузпата той не уцели вратата.

Интер отново успя да покаже зъби в 36-ата минута. Първо защитата блокира шут на Чалханоглу, а след това Брозович би в аут.

В 41-ата минута се стигна до принудителна смяна в състава на Ювентус. Данило напусна терена, а на негово място се появи Алваро Мората. Така "бианконерите" заиграха и в по-офанзивна схема.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 48-ата минута Влахович се строполи в пеналта на Интер след леко съприкосновение със Стефан де Фрай. Сръбският нападател веднага поиска дузпа, но се видя, че такава няма.

Малко след това се стигна до шокиращия обрат за Юве в рамките на само 3 минути. Първо в 50-ата минута Алекс Сандро шутира от дъгата на пеналта, топката се отклони леко в Алваро Мората и подлъга Самир Ханданович – 1:1. След това „бианконерите“ пратиха съперника си в нокдаун след гол на Душан Влахович. Дибала изведе перфектно сърбина зад гърба на отбраната, а Ханданович отрази удара на нападателя, но при добавката нямаше шанс – 2:1.

Малко след това Матия Перин не допусна изравняване, спасявайки удар от воле на Матео Дармиан.

В 57-ата минута Ханданович трябваше отново да се намесва, този път след изстрел на Мората.

Постепенно Интер тръгна отново напред, но всяка атака на Юве вещаеше опасност. В 65-ата минута словенският страж се справи с изстрел и на Пауло Дибала.

В 71-ата минута Матия Перин отрази удар на резервата Федерико ди Марко.

В 78-ата минута „нерадзурите“ получиха право да изпълнят дузпа, след като Бонучи препъна Лаутаро Мартинес в пеналта. Съдията Паоло Валери посочи бялата точка, а ВАР потвърди решението му. Хакан Чалханоглу се нагърби с изпълнението на дузпата и я вкара безкомпромисно – 2:2 в 80-ата минута.

До края на не паднаха нови голове и мачът влезе в продължения.

ПЪРВО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

В 92-ата минута резервата Алексис Санчес отправи тупалка от над 25 метра, но право в ръцете на Перин.

Интер претендира за нова дузпа в 95-ата минута, когато Стефан де Фрай падна в пеналта след контакт с Матайс де Лихт. Първоначално реферът не отсъди дузпа, но след последвалата намеса на ВАР Паоло Валери пак посочи бялата точка. Иван Перишич изпълни безкомпромисно дузпата и направи нов обрат за 3:2 в 99-ата минута.

Само 180 секунди по-късно Перишич вкара втория си гол в мача, с което предреши и крайния изход и победителя в спора за трофея. Хърватинът разстреля Перин за 4:2.

Две минути след това съдията Паоло Валери показа червен картон на треньора на Юве Макс Алегри и го прати на трибуните. Наставникът на торинци имаше един жълт картон, получен малко преди края на редовните 90 минути.

ВТОРО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

През последните 15 минути Ювентус нямаше сили за нов подвиг, за да се добере до нов обрат или поне до дузпи. Така Интер триумфира с трофея.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ювентус: Перин, Данило, Де Лихт, Киелини, Сандро, Куадрадо, Закария, Рабио, Бернадески, Дибала, Влахович.

Интер: Ханданович, Шкринияр, Де Фрай, Д’Амброзио, Дармиан, Барела, Брозович, Чалханоглу, Перишич, Мартинес, Джеко

ПРЕДИ СРЕЩАТА

Ювентус е рекордьор и по броя на спечелени трофеи и в тази надпревара на Апенините. „Бианконерите“ триумфирали с Купата на Италия 14 пъти и сега ще опитат да я сложат за 15-ти в своята богата витрина.

Интер е вдигал трофея 7 пъти в история си.

„Старата госпожа“ стигна до финала, след като отстрани последователно Сампдория, Сасуоло и Фиорентина. Пътят на тима на Симоне Индзаги пък мина през Емполи, Рома и Милан.

През настоящия сезон двата тима вече се изправиха три пъти един срещу друг. Интер спечели Суперкупата на Италия, надделявайки с 2:1 след продължения. Двубоят от Калчото на „Сан Сиро“ завърши 1:1, а този в Торино приключи с победа на „нерадзурите“ с 1:0.

Предстои да видим дали Ювентус ще успее да победи поне веднъж Интер през тази кампания и да триумфира за 15-ти път в турнира или „нерадзурите“ ще ликуват за осми път с трофея.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички