Спомен за миналото: Първото дерби между Интер и Милан във футболната историята


Спомен за миналото: Първото дерби между Интер и Милан във футболната историята
Снимка: Getty Images

1396 0

Днес (10 май) Милан и Интер ще се изправят един срещу друг в първата полуфинална среща помежду си от най-комерсиалния европейски турнир Шампионска лига. Днешният сблъсък ще бъде мач номер 236 между градските съперници, а в настоящия материал ще Ви разкажем повече за първия мач в историята между вечните съперници.

Предисторията

Датата е 17 октомври, 1908 година, а двата милански гранда са създадени два месеца по-рано. 30 деца от Милано, облечени със синьо-черни (Интер) и червено-черни тениски (Милан), се качват на влака в ранния съботен ден, а дестинацията е малкото швейцарско градче - Киасо.

Там се е провел турнир, в който участие са взели още отборите на Киасо, Аусония, Лугано и Белинцона. Във влака младоците се наслаждават на разговорите по между си, докато си хапват класическите италиански сандвичи и пийват вино. Те пристигат в Киасо и веднага се настаняват в своя хотел, преди да започне турнира на следващия ден (18 октомври).

Първото дерби на Милано

Сутринта са се състояли квалификациите, а следобед полуфиналите и финалът. До финала стигат три отбора Милан, Интер и Киасо, който играе у дома. Поради структурата на турнира трябва да се намери решение кой от трите отбора ще отиде на финала, тъй като може да се изиграе само един полуфинал. Организаторите хвърлят монетата, а късметът се усмихва на "нерадзурите", докато Милан и Киасо трябва да спорят един срещу друг за мястото си на финала.

Милан успява да спечели и получава правото да се изправи срещу Интер в първото дерби в историята. Мачът се състои от две полувремена по 25 минути, а Милан разчита на своя символичен играч Пиерино Лана - интелигентен и бърз халф, докато "нерадзурите" залагат всичко на плещите на Вирджилио Фосати - полузащитник, капитан и треньор на тима.

Няма достатъчно данни какво се случва на терена. Милан е по-силен и отбелязва два гола през първото полувреме. Интер успява да върне едно попадение през втората част, но Милан печели с 2:1 и по този начин печелят турнира за трети път в историята си.

Щастливият край на историята

Веднага след края младежите тръгват заедно към гарата. Неделя е и много от тях на следващия ден са на работа или имат училище, като повечето от тях са били на 16-годишна възраст.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как протече последният полуфинал в Шампионска лига между Милан и Интер.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички