Отборът на "свободните трансфери" - или как се прави бизнес по италиански


Отборът на "свободните трансфери" - или как се прави бизнес по италиански
Снимка: Getty Images/Guliver

9952 0

През последните години футболът тотално преобърна финансовите представи на феновете, като с всяко изминало лято ставаме свидетели на все по-големи суми, инвестирани в нови и нови футболисти. И ако даден играч преди десет години е струвал 15 милиона евро, то днес неговата цена може да бъде приравнена на четири, дори пет пъти по-голяма.

Все по-често виждаме трансфери от порядъка на 100 милиона - сума, за която преди десет години спокойно можеше да привлечеш играч от калибъра на Кристиано Роналдо - при това в разцвета на неговите сили. В наши дни обаче тези пари се дават за футболисти далеч под нивото на португалската звезда, а това се приема за съвсем нормално - просто трансферният пазар преживя невиждана до момента революция, а това се случи в рамките на само едно десетилетие.

Един отбор обаче продължава да се придържа към "остарелите" разбирания за трансферна политика, въпреки че е сред най-големите грандове на Стария континент. Става въпрос за италианския шампион Ювентус, който отказва да се впише в общата рамка на трансферния пазар, но това по никакъв начин не пречи на развитието на клуба.

Бизнес моделът, по който работи ръководството на "бианконерите", впечатлява не само тифозите в Италия, но и феновете по целия континент. "Старата госпожа" разполага с един от най-качествените състави в Европа, трупайки титла след титла в Италия, а на няколко пъти бе много близо до спечелването и на най-престижния европейски клубен турнир - Шампионска лига.

Как обаче "зебрите" постигат подобни резултати, без да наливат купища пари на трансферния пазар? Ръководството на Юве залага на един много прост метод, който обаче рядко се използва от останалите отбори - или поне що се отнася до елита на Европа. А именно методът на "свободните трансфери".

Ювентус предпочита да залага на трансферна политика, в която се привличат играчи с изтичащи контракти. Така на практика "бианконерите" не заплащат трансферна сума на клубовете, които притежават тези играчи, а единствено им предлагат добри условия, чрез което ги привличат в Торино. Високите заплати и амбициозните цели на Юве успяха да примамят през годините някои от най-добрите играчи за времето си.

Връщайки се назад във времето - през 2009 година, "старата госпожа" успява да си върне в състава един от най-добрите защитници по онова време Фабио Канаваро. Италианецът напуска "бианконерите" през 2006-а, за да се присъедини към Реал Мадрид срещу 7 млн. евро, но само три години по-късно се завръща в Торино със свободен трансфер - след като му е изтекъл контрактът с Кралския клуб.

През 2011 година Ювентус взима "без пари" друга италианска легенда и един от най-добрите халфове в историята на италианския футбол - Андреа Пирло. Полузащитникът пристига със свободен трансфер от състава на Милан, а в същата година ръководството на Юве договаря и още един свободен трансфер - този на Лука Тони. В допълнение на тези два брилянтни трансфера, "зебрите" привличат и Андреа Барзали за едва 270 хил. паунда.

Година по-късно "бианконерите" привличат още един полузащитник без пари. Тогава той е едва на 19 години, но е определян като талант с огромен потенциал. Неговото име е Пол Погба, а в следващите няколко години той се превръща в неизменна част от халфовата линия на отбора, за да си тръгне от Торино четири години по-късно за сумата от 105 млн. евро - трансферен ход, който спокойно може да влезе в академичните учебници.

Трябва да се спомене и едно име, което изиграва много важна роля в изброените трансфери до момента, а и в тези, които предстоят в следващите няколко години - това на Джузепе Марота. Изпълнителният директор остана в тима на "бианконерите" до 2018 година, преди да бъде "изритан" от там, по неговите думи.

През 2013-а Марота договаря още един отличен свободен трансфер. В тима е привлечен нападателят Фернандо Йоренте, който напуска дългогодишния си отбор Атлетик Билбао в търсене на трофеи отвъд Перинеите. И го постига, допринасяйки с 23 гола в 66 мача за 2-годишния си престой в Италия.

Патрис Евра и Кингсли Коман са футболистите, които се "разписват" в списъка с отличните трансфери на Юве през следващата година. Легендата на Манчестър Юнайтед и един от най-опитните крайни бранители в Европа подсилва лявата зона на "бианконерите", а Коман внася онази доза талант и скорост, която е нужна на отбора. Трябва да се отбележи, че Евра все пак бе привлечен срещу сумата от 2,7 млн. паунда - цена, която звучи нищожна на фона на качествата на френския футболист.

Сами Кедира също пристига със свободен трансфер, но през 2015-а. Той идва като доказано име в средата на терена, след като е прекарал пет успешни години на "Сантяго Бернабеу". Същото се случва и с Дани Алвеш от тима на Барселона година по-късно - и отново без пари. Като успешен трансфер може да се отчете и преминаването на Медхи Бенатия под наем за сумата от 2,7 млн. паунда.

Едно от последните брилянтни решения на Бепе Марота бе привличането на Емре Джан от тима на Ливърпул със свободен трансфер. Това се случва през лятото на 2018 година, което обаче бе белязано от друг емблематичен трансфер - този на Кристиано Роналдо. И макар португалската звезда да бе привлечена за сумата от 112 млн. евро, то трансферът спокойно може да бъде поставен сред най-успешните на клуба в цялата им история.

И в наши дни Юве запазва своята "традиция" да се придържа към свободните трансфери, макар тя да бива продължена от друго "лице зад кадър" - Фабио Паратичи. Той зае мястото на Марота като генерален мениджър на клуба, но не чака дълго, преди да започне да действа активно на трансферния пазар.

През това лято в Торино вече пристигнаха две класни имена, като и двете са в средата на терена. Арън Рамзи се присъедини от състава на Арсенал, докато Адриен Рабио напусна ПСЖ - и двамата със свободен трансфер. Двама полузащитници, които със сигурност ще увеличат мощта на италианския шампион в преследване на още по-големи цели през новия сезон. Съвсем скоро, отново със свободен трансфер, се очаква да се завърне в отбора легендарния вратар Джанлуиджи Буфон, който да добави още опит и класа към състава на "зебрите".

Ювентус показа нагледно как можеш да се развиваш като клуб и да поддържаш високото си ниво в продължение на дълги години, без да инвестираш толкова много пари, колкото правят останалите грандове на Стария континент. И тази тактика определено не само им спести сериозни финансови активи, но им донесе и куп симпатии и уважение от феновете. Истината е, че футболът се нуждае от повече отбори като Юве, преди да се е превърнал изцяло в борба за финансово надмощие, а не игрово - каквото би трябвало да е.

Автор: Стефан Йорданов


Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички