Гуардиола в Ювентус - истина или илюзия


Гуардиола в Ювентус - истина или илюзия
Снимка: Getty Images/Guliver

6176 0

Шумотевицата около следващия наставник на италианския шампион Ювентус продължава да бушува с пълна сила, а най-голямото име, спрягано за овакантения пост в Торино, е това на Хосеп Гуардиола. Испанският специалист, който наскоро спечели требъл с тима на Манчестър Сити, е определян от редица медии на Апенините за бъдещия треньор на "бианконерите", а тези спекулации плъзнаха с мълниеносна сила и на Стария континент.

Други двама мениджъри от Висшата лига - Маурисио Почетино и Маурицио Сари, на свой ред попаднаха в списъка с избраници на медиите за следващ наставник на "старата госпожа". Естествено, всеки тифоз на "черно-белите" има различен фаворит от предложените, но може би никой няма да оспори, че името на Гуардиола изглежда като най-предпочитано от мнозинството привърженици. Единственият проблем за "зебрите" е, че испанецът изглежда с най-минимални шансове (да не кажа никакви) да поеме италианския гранд поне през този сезон.

Причините, поради които Гуардиола не би извършил подобен ход, са няколко, а той ги поясни много ясно с изказване още преди седмица. Те обаче не са обект на анализ по простата причина, че преминаването на испанеца в Торино е чиста проява на химера от страна на италианските медии, а когато дадено действие изглежда нереалистично, то просто не се обсъжда. По същата причина не се коментира защо Оле Гунар Солскяер няма да стане треньор на Ювентус. По-важното в случая е защо Пеп Гуардиола е сочен за следващ треньор на Ювентус, въпреки че няма обективни индикации за подобна рокада.

Хитруване на медиите за рейтинг

Всяка една треньорска рокада, независимо дали е в Италия, Англия, Испания или Германия, неимоверно води след себе си куп спекулации. Ако се огледате, няма да видите отбор, останал без треньор, който впоследствие да не бъде свързван с поне две имена за нов наставник... макар овакантеното място да е само едно.

Ползата, която могат да извлекат спортните медии от подобно събитие, е чисто пазарна. Прийомът за постигане на тази цел е доказан през годините и повече от ясен за всекиго - колкото по-сензационно, толкова по-добре. Въвличат се гръмки имена, с още по-гръмки заглавия, а с това се гарантира и едно масово "кълвене" от аудиторията в океана от новини. Накрая се постига една несъществуваща действителност, създадена от медиите, за да наложат на аудиторията онова, което вече се определя като реалност.

Ако трябва да степенуваме треньорите в Европа, които привличат най-голямо внимание към себе си, то Пеп Гуардиола безспорно попада сред първенците. Испанският специалист се превърна в знакова фигура в треньорската професия през последните години, а най-малкото шикалкавене, свързано с промяна в клубната му принадлежност буди интереса на феновете. И ако е нужен подходящ момент за спекулиране с името на Гуардиола, то той е точно сега - когато Манчестър Сити е спечелил требъл и се е превърнал в един от най-класните отбори в света, а техният наставник не би трябвало дори да помисля за напускане. Като гръм от ясно небе, само че право в рейтинга на медиите, които отдавна са премахнали гръмоотводите на своите новини.

Акциите на Ювентус

Втората причина, поради която е напълно очаквано да се търси "ефектът Гуардиола", отново е свързана с пари, под формата на ценни книжа. Истината е, че всяко подобно действие, на което ставаме свидетели в момента, води към повишаване на акциите на клуба на борсата.

През миналото лято Ювентус привлече Кристиано Роналдо, а това бе абсолютното показно как подобен ход може да увеличи акциите на клуба с рязък скок. Същото се повтори и преди два месеца, след реванша срещу Атлетико Мадрид в Шампионска лига, когато Кристиано отбеляза хеттрик, за да класира своя отбор за следващата фаза на турнира.

В последните дни акциите на "бианконерите" отново започнаха да бушуват, а това е видно от публикуваните анализи в редица медии. От анализите става ясно, че след плъзването на спекулациите, свързващи Пеп Гуардиола с треньорския пост в Торино, акциите на Ювентус драстично са се покачили и продължават да растат. Хитър ход да се оцениш по-високо.

Пришпорване на останалите варианти за треньор

Друг прийом, към който е възможно да се стреми ръководството на Ювентус, е свързан с това да пришпори останалите кандидати за поста да дадат по-скорошен отговор, притискайки ги с името на Гуардиола. Мнозина смятат, че "старата госпожа" използва Пеп като силен инструмент, който да накара техния вариант за треньор, който и да е той, да приеме предложението им възможно по-скоро.

Както е известно, Маурисио Почетино и Маурицио Сари са другите две имена, които най-усилено са спрягани за важната работа в Торино. И двамата обаче все още не са приключили сезона с настоящите си отбори, като се подготвят съответно за финалите в Шампионска лига и Лига Европа. Това неимоверно се явява пречка за разговори в Италия, тъй като би развалило обстановката в съблекалните на двата отбора.

Независимо как ще се развие сюжетът около треньорския пост в Торино, то връзката на Гуардиола с Ювентус през месец май 2019 година завинаги ще остане едно от най-нелогичните и взаимоизключващи се твърдения. Просто защото не може Пеп да заявява твърдо "няма да ходя в Ювентус", а на следващия ден медиите да пишат, че Гуардиола ще бъде новият треньор на "зебрите".

Това са фактите, останалото е илюзия. 

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички