Милан завзе върха в Серия А, познат герой го измъкна в трудно дерби с Наполи


Милан завзе върха в Серия А, познат герой го измъкна в трудно дерби с Наполи
Снимка: Getty Images

4201 0

Милан успя да измъкне минимална победа с 1:0 като гост на Наполи в голямото дерби от кръга в италианската Серия А. Точките са безценни, тъй като това бе директна битка за първото място и така "росонерите" се качиха на върха, събирайки 60 точки. С две по-малко е градският съперник Интер, който е и с двубой пасив. Наполи пък пропусна шанса да бъде на мястото на Милан и остава трети с 57 точки.

Огромната важност на мача си пролича красноречиво през първото полувреме, когато липсваха чисти голови възможности пред двете врати. По-малко от 5 минути след началото на втората част обаче падна попадение. То бе дело на обичайния заподозрян Оливие Жиру.

Отклонена топка попадна на пътя на Калабрия, който стреля силно по земя, но много неточно. Топката обаче се насочи скоростно към Жиру, който бе в наказателното поле и реагира мигновено, за да отклони пътя ѝ по посока мрежата на Давид Оспина.

Любопитен факт от мачовете между Милан и Наполи в последно време е, че това е трети пореден сблъсък, който завършва при точен резултат 1:0 за тима, който гостува.

Това бе осмо попадение в Серия А за него през този сезон. Чрез гола Жиру се превърна в едва третия играч от шампионата (футболисти, които все още са в Серия А), който е успявал да вкара и на Интер, и на Наполи. Другите, които са го правили, са Руслан Малиновский и Джанлука Скамака).

За Милан програмата става по-лека в следващите кръгове, като най-скорошните мачове за "росонерите" са от Серия А срещу Емполи у дома (събота - 12-и март) и визита на Каляри (19-и март). За този период пък в шампионата Наполи гостува на Верона (неделя - 13-и март) и посреща Удинезе (19-и март).

СЪСТАВИ

Наполи: Оспина, Ди Лоренцо, Рахмани, Кулибали, Марио Руи, Фабиан, Лоботка, Политано, Желински, Инсиние, Осимен

Милан: Майнан, Калабрия, Томори, Калулу, Ернандес, Тонали, Бенасер, Месиас, Кеси, Леао, Жиру

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ДЕРБИТО НАПОЛИ - МИЛАН ОТ СЕРИЯ А?

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Усещаше се огромният залог в този мач и първото полувреме не предложи нито едно чисто голово положение пред някоя от двете врати. Двата тима бяха твърде предпазливи и никой не посмя да тръгне по-настойчиво в атака.

Наполи все пак имаше леко предимство при владението на топката (59% срещу 49%), както и при отправените удари - 3 срещу 2. Трябва да отбележим обаче, че неаполитанци нямаха нито един точен изстрел към вратата на Майнан, докато Милан записа един такъв.

За сметка на това картоните далеч не липсваха. Главният съдия показа цели 4 официални предупреждения през първата част - по две за всеки от двата тима (едното за "росонерите" обаче бе за наставника Стефано Пиоли).

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

49' - 0:1! Още с първото по-сериозно положение за гол, попадението дойде. Калабрия докопа отклонена топка и стреля силно, но неточно. Тя обаче бе отклонена в наказателното поле от Оливие Жиру, който я насочи право в мрежата на Наполи.

След попадението на Жиру Милан бе близо до това да удвои своя аванс. Исмаел Бенасер в 55-ата минута стреля от границата на наказателното поле, но Давид Оспина се намеси по чудесен начин и изби в ъглов удар. След неговото изпълнение бе намерен Фикайо Томори, но ударът му бе в центъра на вратата и не представляваше проблем за Оспина.

В 86-ата минута Виктор Осимен стреля мощно и опасно от зоната за изпълнение на дузпи, но насочи удара си в средата на вратата и Майнан успя да се намеси.

Само секунди след това Тео Ернандес се измъкна в наказателното поле след чудесен пас, но неговият удар в горния ляв ъгъл на вратата бе превъзходно отразен от Давид Оспина.

ПРЕДИ НАПОЛИ - МИЛАН

Въпреки че при равенство в днешния дуел и двата тима ще изравнят по точки водача Интер, то нито Наполи, нито Милан би бил доволен от ремито, тъй като "нерадзурите" са с мач по-малко и лесно биха си върнали лидерската позиция.

При първата среща между тези съперници през сезона неаполитанците спечелиха с минималното 1:0. Това е и причината да са над "росонерите" в подреждането - показателите в преките двубои. Още един стимул за Милан да търси успеха, тъй като при тази малка разлика не е изключтено в края именно тези директни мачове да окажат влияние.

Всъщност Наполи е в серия от два поредни успеха над този съперник с минималното 1:0, но и двата са като гост. За последните пет срещи между неаполитанци и Милан "росонерите" имат само един успех. Останалите две срещи са завършили при равенство.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички