Шаби Алонсо и Байер Леверкузен - добрият ученик става все по-добър учител!


Шаби Алонсо и Байер Леверкузен - добрият ученик става все по-добър учител!
Снимка: Getty Images

2921 0

695 мача на клубно ниво + още 114 с националния отбор на Испания - толкова изигра дефанзивният полузащитник Шаби Алонсо, преди да сложи край на активната си кариера през лятото на 2017 година и да се насочи към треньорската професия.

За бившия халф на Реал Сосиедад, Ейбар, Ливърпул, Реал Мадрид и Байерн Мюнхен няма тайни във футбола, а за това говори и фактът, че той спечели почти всичко възможно като играч - световна и две европейски титли с "Ла Фурия", 2 Шампионски лиги, 2 Суперкупи на УЕФА и още куп местни трофеи из Стария континент. 

За капацитет като него бе напълно естествено да изяви желание да бъде старши треньор... 24 месеца след като "окачи бутонките", Алонсо застана начело на втория отбор на Реал Сосиедад и остана на поста до края на миналия сезон 2021/22. 

В началото на месец октомври 2022-ра, късметът му се усмихна и той получи предложение да поеме закъсалия тим на Байер Леверкузен, който тъкмо бе уволнил наставника си Херардо Сеоане заради слабите резултати. Тогава "аспирините" бяха на 17-о място в Бундеслигата и имаха само четири точки повече от последния!

Е, за около половин година, Шаби Алонсо успя да върне Байер в правия път и в момента е на осмо място в таблицата със сбор от 37 пункта - на 9 разстояние от Топ 4. От друга страна, отборът от Леверкузен е на 1/4-финал в Лига Европа, където го очакват два сблъсъка с Роял Юнион СЖ. 

В неделя, 19 март, Шаби пък записа една от най-ценните и престижни победи в мениджърската си кариера до момента - 2:1 срещу Байерн Мюнхен в двубоя от 25-тия кръг на немското първенство. И то чрез пълен обрат, който бе осъществен след почивката. По този начин "баварците" сдадоха върха в класирането на Борусия Дортмунд, който има точка повече при девет оставащи кръга. 

Макар че и двете попадения паднаха от дузпи, Байер Леверкузен успя да победи заслужено актуалния шампион със солиден атакуващ футбол, който му позволи да контролира събитията на терена през по-голямата част от срещата. Алонсо стартира мача със схема 3-4-3, но, веднага щом отборът му осъществи обрата, въведе корекция и постройката бе променена на 5-2-3. 

Точно такава гъвкавост може да се очаква от човек, който е бил трениран от имена като Рафаел Бенитес, Жозе Моуриньо, Карло Анчелоти, Висенте дел Боске и Хосеп Гуардиола и е научил по някоя тънкост от всеки един от тях. Той не се притеснява да използва различни схеми на игра, в зависимост от противника и от случващото се на терена и не робува на един и същ стил!

Можем само да гадаем дали треньорската кариера на 41-годишния Алонсо ще бъде по-успешна от футболната му. Но определено всички предпоставки за това са налице и не е трудно да се предположи, че един ден Шаби ще получи възможността да застане начело на някой от най-големите европейски грандове. Да видим, договорът му с Байер изтича на 30 юни 2024-та...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички