След като "плака" за повече смени: Чудакът Гуардиола не обича да ги прави, заменя играчи само в 2 случая


След като "плака" за повече смени: Чудакът Гуардиола не обича да ги прави, заменя играчи само в 2 случая
Снимка: Getty Images

1211 0

В първия си осминафинал в Шампионска лига Манчестър Сити не успя да победи РБ Лайпциг и завърши наравно с тях 1:1. Въпреки това мениджърът на "гражданите" Хосеп Гуардиола не направи нито една смяна. За последно в турнира това направи Жозе Моуриньо през октомври 2018 г. , когато неговият Манчестър Юнайтед загуби от Ювентус с 0:1.

След мача в Лайпциг Гуардиола обясни решението си така: "Ако имам право да направя пет смени, това не значи, че трябва да ги използвам. Достатъчно добър треньор съм, за да реша какво да правя. И бях напълно доволен от от това, което видях на терена, особено в полузащитата. Разбира се, мислех да пусна Фоудън, но накрая оставих всичко както си е, особено в защита. Бернардо осигури солиден контрол в средата, а ние от това имахме нужда".

Но колко необичайно е това решение за Пеп? През март 2022 г. Манчестър Сити завърши наравно 0:0 с Кристъл Палас във Висшата лига, а Гуардиола също не предприе смени. Резултатът обаче беше важен, тъй като след този кръг Ливърпул съкрати изоставането си до една точка. Пеп така и не пусна Рахийм Стърлинг и Габриел Жезус, а след мача заяви: "Момчетата, които играха, се справиха добре, затова не направих никакви промени. Да, не успяхме да вкараме гол, това е лошо. Но съм доволен от нашия футбол".

Интересно е, че испанският треньор беше един от тези, които настояваха за повече смени във Висшата лига. Заедно с Юрген Клоп Гуардиола редовно оказваше натиск върху ръководството на лигата през 2020 г.

"Когато футболистите играят на всеки три дни, те започват да страдат. Защо във всички лиги е възможно да се правят по пет смени? Статистиката на контузиите говори сама за себе си. Играчите не се възстановяват след мачовете. Това няма никакъв смисъл. Кой е гласувал за такива решения? Кой? Който и да е, тези хора трябва да защитават играчите!", гневеше се Пеп. А сега не иска да се възползва от извоюваното решение. Защо?

Ако погледнем данните от сезон 2022/23, става ясно, че Гуардиола има много любопитно отношение към смените. Треньорът на Манчестър Сити е използвал максималния си брой смени само в 13 от 41 изиграни двубои. Повечето случаи, когато испанецът използва повече смени, са мачове с ясен изход. Например, срещу Манчестър Юнайтед през октомври той направи четири смени наведнъж при резултат 6:1 в своя полза.

В такива моменти специалистът дава шансове на момчета като Коул Палмър и запазва силите на основните си играчи. В мачовете, в които Сити изпитва трудности, Гуардиола е много пестелив на смени. При това всичко много зависи от конкретния съперник и ситуацията на терена.

Така Гуардиола обясни избора си на състав и плана за първия мач с РБ Лайпциг така: "Нямаме отбор, който да се конкурира с тях в преходите, те са по-добри от нас в това отношение. По-бързи са. В такъв стил при нас могат да действат само Уолкър и Холанд. Ето защо се нуждаехме от контрол върху топката, от възможността да зададем нашето темпо, както направихме през първото полувреме".

Ако погледнете скамейката на Манчестър Сити в тази среща, там със сигурност имаше играчи, формално способни да подобрят и освежат играта. На първо място, това бяха Фоудън и Алварес (може би и Луис). Но дали те биха се вписали в тактическия план на упорития позиционен футбол срещу Лайпциг, описан от самия Пеп?

Като цяло, през целия сезон Сити търсеше оптималния баланс между двете групи играчи, които практикуват различен футбол в предни позиции. Има група от играчи, които са добри в лежерната позиционна атака (Гюндоган, Силва, Марез), и група момчета, които са подходящи за бърза, вертикална и директна игра (Холанд, Фоудън, Де Бройне, Алварес). Затова Пеп се насочва към нарушаване на баланса при следните условия:

- Резултатът, според Пеп, вече е постигнат;

- Планът за мача не работи.

Гуардиола неведнъж е доказвал, че е добър в мач мениджмънта. В последния кръг на сезон 2021/22 във Висшата лига Манчестър Сити губеше с 0:2 от Астън Вила през първото полувреме. Титлата беше под заплаха, затова Пеп направи 3 смени (пусна Зинченко, Стърлинг и Гюндоган), след което отборът направи грандиозен обрат и победи с 3:2.

Най-пресният пример е януарската победа с 1:0 над Челси в шампионата, когато резервата Марез отбеляза победния гол. "Аз съм гений", коментира Гуардиола след мача.

В неотдавнашния двубой с Арсенал във Висшата лига (3:1) треньорът пусна Бернардо Силва в ролята на ляв бек (позиция, на която не му се бе налагало да действа), а после направи няколко промени (по-специално замени защитника Аканджи с Марез) и промени играта. След срещата треньорът коментира тактическите си замисли:

"Това, което мислех за мача, не се получи. Но това не стана, защото Бернардо играеше на позицията ляв бек. Проблемът беше, че се защитавах с крилата по-близо до центъра, а не по фланговете. Ако решенията ми сработят, значи съм смел. Ако не сработят, хората мислят, че съм твърде мъдър и арогантен. Казват си: "Какво си мисли той, като сменя тактиката? Защо не дава пълно игрово време на Де Бройне? Защо не пуска други играчи?".

Кевин не може да играе във всички мачове, трябва да е свеж и да осъзнае, че може да играе по-добре. А понякога седенето като резерва е нещо добро. Когато решенията ми работят в Шампионска лига, Пеп е гений. А когато не работят, хората говорят: "Прекалено много мисли, прекалено много мисли за себе си". Треньорът изуми всички, като смени Ерлинг Холанд в реванша с РБ Лайпциг, след като вкара 5 гола, попречвайки му да наниже и шести - ето как Гуардиола обясни това

Източник: championat.com

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички