Преди тях това бе мечта, те я сбъднаха: Тимовете, които отдавна или никога не бяха играли в елита или Европа


Преди тях това бе мечта, те я сбъднаха: Тимовете, които отдавна или никога не бяха играли в елита или Европа
Снимка: Getty Images

1935 0

Сезон 2022/23 се оказа безкрайно любопитен не само в топ 5 първенствата на Европа. Много изненади белязаха най-силните първенства на стария континент, като най-интересно изглежда е било в и около Първа Бундеслига и Висшата лига.

С представянето си през сезона тимове като Унион Берлин, Хайденхайм, Брайтън и други изумиха не само конкурентите си, но и света. Някои от тях не бяха играли от десетилетия в елита или в евротурнирите, други не го бяха правили никога, но си го осигуриха.

Ето какви бяха най-интересните постижения на клубовете в английския и германския елит.

АНГЛИЯ

Брайтън за първи път в историята си се класира за евротурнирите. Тимът на Роберто Де Дзерби направи равенство 1:1 с Манчестър Сити в отложения 32-ри кръг на Висшата лига и събра 62 точки през сезона. Така си гарантира място в топ 6 на английския елит.

Така "чайките" за първи път в своята 122-годишна история ще участват в Лига Европа.

Във Висшата лига през сезон 2023/24 ще участва и Лутън Таун, който е бивш член на английския елит, но преди създаването на настоящата надпревара. Тимът изпада от най-високото ниво през 1992 г., само няколко месеца преди създаването на Висшата лига.

Лутън е прекарал десетилетие в елита, преди да изпадне. Той се завърна там след 31 г. отсъствие, след като спечели финалния плейоф на Чемпиъншип срещу Ковънтри Сити.

Астън Вила се класира за евротурнирите след 13-годишно отсъствие. Бившият тим на Стилиян Петров победи Брайтън с 2:1 в последния кръг и се класира на седмото място във Висшата лига. Бирмингамци ще участват в квалификациите за Лига на конференциите през следващия сезон.

Това е най-доброто класиране за Вила от сезон 2009/2010, когато завърши на шеста позиция.

 

Нюкасъл пък завърши сезона на четвърта позиция в Англия и ще играе наесен в групите на Шампионска лига. "Свраките" не са участвали в този турнир от 20 години насам.

Нюкасъл си гарантира последния билет от Англия за най-силния европейски клубен турнир, след като завърши 0:0 с Лестър.

ГЕРМАНИЯ

В мач от 34-ия кръг на Първа Бундеслига Унион Берлин победи у дома Вердер (Бремен) с 1:0. С гола на Рани Кедира тимът си осигури 62 точки през сезона в елита и за първи път в историята си се класира за участие в Шампионска лига. Унион завърши четвърти в Бундеслигата.

Във Втора Бундеслига също не липсваха "чудеса". Скромният Хайденхайм си осигури промоция в елита за следващия сезон, като това се случва за първи път в историята им.

В последния кръг Хайденхайм гостуваше на Регенсбург и до второто полувреме губеше с 2 гола разлика. В средата на двубоя обаче вкара гол и стигна до невероятен обрат. Новакът в Бундеслигата спечели в добавеното време с 3:2, като изравни в 90+3', а победния гол реализира в 90+9'.

ИСПАНИЯ

Реал Сосиедад е четвъртият испански участник в Шампионска лига след Барселона, Реал Мадрид и Атлетико. Това стана възможно, след като тимът на Иманол Алгуасил записа 20 победи в 37 мача през сезона в Ла Лига и загуби само 9 пъти. Така те събраха 68 точки и завършват четвърти сезона.

Сосиедад не е играл в най-силния клубен турнир на Стария континент от 10 години - от сезон 2013/14. А ето кои са приятните изненади и разочарованията в Англия. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички