Немският футбол се завръща: Какво трябва да знаем за новия сезон в Бундеслигата?


Немският футбол се завръща: Какво трябва да знаем за новия сезон в Бундеслигата?
Снимка: Getty Images/Guliver

2005 0

Най-високото стъпало в немския футбол - Първа Бундеслига, отново се завръща на дневен ред, а сезонът се открива още тази вечер с мач на шампиона на Германия Байерн Мюнхен. Баварците, които ще гонят осма поредна титла в шампионата през новата кампания, се изправят срещу тима Херта Берлин, като мачът ще се изиграе на легендарния стадион "Алианц Арена".

За пръв път от много време насам футболните запалянковци на немския футбол усещат, че този сезон се оформя да е по-непредсказуем, а бъдещият шампион далеч не е предрешен. Борусия Дортмунд даде сериозна заявка за битка за трофея през миналия сезон, когато през голяма част от кампанията оглавяваше класирането, възползвайки се от слабия старт на Байерн, но в крайна сметка вестфалци сякаш не издържаха на напрежението и допуснаха тежка загуба с 5:0 в директния сблъсък между двата фаворита за титлата.

Отговорът обаче не закъсня. В началото на този месец Борусия победи Байерн в сблъсък за Суперкупата на Германия и показа на баварците, че далеч не ги очаква лек сезон в Бундеслигата. Ред Бул Лайпциг също показа, че може да се намеси в битката с "големите", а безупречната им игра в защита може да се противопостави и на най-силните офанзиви в страната.

Наставникът на Байерн Нико Ковач навлиза в своя втори сезон с "червените", но за него е пределно ясно, че в следващия момент, в който резултатите на отбора тръгнат надолу, то той много бързо може да бъде освободен от поста. Баварците инвестираха през лятото в това да подсилят пролуките в отбрана, а с привличането и на Иван Перишич опциите на фланга изглеждат подсилени след напускането на Франк Рибери и отказването на Ариен Робен. За клуба от "Алианц Арена" предстои друг съдбоносен момент в близко бъдеще - изборите за ново роководство, като настоящият президент Ули Хьонес няма да се кандидатира за нов мандат, а освен това ще напусне и поста си на председател на борда на директорите.

Люсиен Фавър също навлиза във втората си година начело на Дортмунд, подобно на своя колега Нико Ковач. "Жълто-черните" покарчиха почти 130 млн. евро за трансфери на летния пазар, а това само по себе си е заявка за сериозна съпротива в борбата за титлата. Торган Азар и Юлиан Брант ще "изострят" още повече атаката на вестфалци, докато големият лидер в отбрана Матс Хюмелс се завърна на "Сигнал Идуна Парк" след тригодишен престой в Мюнхен. За пръв път от годините с Юрген Клоп, Борусия Дортмунд изглежда достатъчно подготвен, за да атакува шампионата на Германия.

10 години след формирането си като клуб, Ред Бул Лайпциг най-после изглежда готов да гони голямата си цел, а именно да пробие сред първите два отбора в елита на Германия. Тимът от Лайпциг, който е сред най-презираните от футболните почитатели и определян за противоположност на разбиранията за атрактивния немски футбол, е формирал един отличен състав от качествени футболисти, които могат да се конкурират с отборите на Байерн и Борусия. Едва 52 млн. евро бяха похарчени от РБ през това лято, но същевременно клубът съумя да задържи ключови фигури като Упамекано, Поулсен и Вернер. Под ръководството на новия наставник Юлиан Нагелсман тимът от Лайпциг определено изглежда заплаха за двата големи фаворита и ще бъде любопитно да проследим до къде ще стигнат силите на Ред Бул.

Шалке, Байер Леверкузен, Борусия Мьонхенгладбах, Вердер Бремен и Волфсбург са отборите, към които отново ще се гледа със сериозен интерес. В последно време всеки от тях показа колебания в представянията си, но всеки нов сезон е ново начало и възможност за подобряване на състоянието на клубовете към по-добро. Кьолн, Падерборн и Унион Берлин пък са новаците в Бундеслигата, които ще се борят да се задържат в елита на Германия и през следващия сезон.

По-важните трансфери, които се случиха в Бундеслигата през това лято, са свързани с Иван Перишич в Байерн (под наем от Интер), Юлиан Брант в Борусия (25 млн. евро от Байер Леверкузен), Адемола Лукман в РБ Лайпциг (18 млн. евро от Евертън), Карим Демирбей в Байер Леверкузен (32 млн. евро от Хофенхайм), Итан Ампаду в РБ Лайпциг (под наем от Челси), Озан Кабак в Шалке (15 млн. евро от Щутгарт), Доди Лукебакио в Херта (20 млн. евро от Уотфорд).

Както вече споменахме, програмата от първия кръг на Първа Бундеслига започва тази вечер с двубой между Байерн Мюнхен и Херта Берлин от 21 часа българско време, докато през уикенда ще бъдат изиграни останалите мачове от немския шампионат. Борусия Дортмунд се изправя срещу Аугсбург в събота, докато РБ Лайпциг гостува на новака Унион в Берлин в неделя. Първото дерби за сезона между Борусия и Байерн ще се изиграе на 9 ноември на "Алианц Арена".

Вижте тази публикация в Instagram.

🔜 @bundesliga_en 🧨🎉

Публикация, споделена от Julian Brandt (@julianbrandt) на

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички