Без милост: Байерн нанесе тотален разгром на Борусия в голямото дерби на Германия (ВИДЕО)


Без милост: Байерн нанесе тотален разгром на Борусия в голямото дерби на Германия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

3630 0

Байерн Мюнхен постигна една от най-убедителните победи над големия си съперник в Бундеслигата - Борусия Дортмунд, и направи сериозна крачка към титлата в шампионата. Баварците победиха "жълто-черните" с красноречивото 5:0 на "Алианц Арена" в мач от 28-я кръг на Бундеслигата

Двубоят започна отлично за домакините, като още в 10-ата минута бившият бранител на Борусия Матс Хюмелс откри резултата за баварците. Седем минути по-късно друг бивш играч на Борусия - Робърт Левандовски, удвои резултата след грешка в отбраната на гостите.

До края на полувремето Байерн на практика затвори мача. Пет минути преди края на първата част Хави Мартинес направи резултата 3:0, а малко по-късно Серж Гнабри добави още едно попадение. През втората част баварците намалиха значително оборотите, но въпреки това успяха да вкарат и трети гол в самия край на мача, благодарение на Левандовски, който вкара втория си гол в мача.

Така Байерн Мюнхен измести Борусия от първото място в Бундеслигата, като изпревари тима от Дортмунд с една точка. Баварците разполагат и със значително по-добра голова разлика - цели 15 повече от тази на "жълто-черните".

Първо полувреме

Двубоят започна с опасна атака пред вратата на Борусия Дортмунд, а Робърт Левандовски бе повален в наказателното поле. Домакините имаха претенции за дузпа, но главният арбитър подмина ситуацията, макар и да имаше основания за отсъждане на 11-метров наказателен удар.

В 6' гостите стигнаха до първото си отлично положение в мача. Марко Ройс проби по левия фланг, след което центрира ниско по земя, намирайки в наказателното поле Махмуд Дахуд. Играчът на Борусия обаче уцели страничния стълб, въпреки че положението бе повече от чудесно за откриване на резултата.

Четири минути по-късно обаче гостите бяха наказани за своя пропуск. Бившият защитник на Борусия - Матс Хюмелс, откри резултата след изпълнение на корнер и удар с глава - 1:0. Бранителят не отпразнува попадението в знак на уважение към бившия си клуб.

В 17-ата минута още един бивш играч на Дортмунд се разписа в мрежата им. Робърт Левандовски се възползва от грешка в отбрана на Загаду, след което полякът елиминира и вратаря на Борусия Роман Бюрки, за да отбележи своя гол номер 200 в Бундеслигата - 2:0.

Две минути по-късно отново Левандовски бе близо до попадение, но стражът на Борусия успя да избие топката в корнер. Нападателят на Байерн продължи да тормози защитата на Дортмунд и в следващите минути, като на няколко пъти Бюрки трябваше да се намесва.

В 41' домакините на практика убиха и последните надежди на своя съперник. Тиаго Алкантара изпълни заучен свободен удар, изпращайки висока топка зад отбраната на Дортмунд към Томас Мюлер. Нападателят на Байерн стреля, а Бюрки отрази топката, която се оказа в краката на Хави Мартинес, който не сбърка при добавката - 3:0.

Две минути по-късно баварците окончателно затвориха двубоя с четвърто попадение. Домакините проведоха бърза контра атака, а топката се пренесе на фланга към Томас Мюлер. Германецът направи отлично центриране към Серж Гнабри, който се разписа във вратата на Бюрки с глава - 4:0.

Второ полувреме

В първите 15 минути от втората част Байерн продължи да контролира темпото на двубоя, а гостите от Дортмунд изглеждат демотивирани да се борят за каквото и да било в днешния двубой. Домакините успяха да създадат още няколко добри положения, но без сериозна опасност пред вратата на Роман Бюрки.

Малко по-късно в игра за Борусия Дортмунд се появи и Марио Гьотце. Бившият играч на Байерн Мюнхен, който така и не успя да се наложи в тима на баварците, бе посрещнат с освирквания от привържениците на "Алианц Арена". Секунди по-късно Гьотце опита удар, но не сполучи.

Последва контраатака, при която Робърт Левандовски се освободи на левия фланг и опита извеждащо подаване за включилия се в предни позиции Матс Хюмелс. Бранителят обаче бе изпреварен от Роман Бюрки, но акцията на двамата бивши футболисти на Дортмунд впечатли феновете по трибуните.

Байерн постепенно намали оборотите, но не загуби концентрация в задни позиции. Борусия така и не успя да създаде опасни положения пред вратата на Мануел Нойер, а в 89 минута тимът от мюнхен стигна и до пети гол. Играещият отличен мач Серж Гнабри се включи по десния фланг, откъдето центрира по земя към Робърт Левандовски, който само отклони топката в опразнената врата - 5:0.

СЪСТАВИ

Байерн Мюнхен: Нойер, Кимих, Зюле, Хюмелс, Алаба, Мартинес, Тиаго, Гнабри, Мюлер, Коман, Левандовски

Борусия Дортмунд: Бюрки, Пишчек, Аканджи, Загаду, Диало, Витсел, Дилейни, Санчо, Дахуд, Ларсен, Ройс

Преди мача

"Der Klassiker" отново е на дневен ред, а двубоят между съставите на Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд е под номер 100 в историята на Бундеслигата. Този сблъсък обаче е с далеч по-висок залог от предходните мачове, имайки предвид ожесточената битка между двата тима в първенството през сезона.

Гостите от Дортмунд влизат в двубоя като лидер в класирането в шампионата с актив от 63 точки, докато Байерн Мюнхен изостава на само два пункта (61 точки). При победа домакините могат да си върнат първото място, което до скоро заемаха, а освен това разполагат и с по-добра голова разлика преди началото на кръга.

Байерн е абсолютен хегемон в Германия през последните шест години, спечелвайки и шестте издания на Бундеслигата, но пък Борусия бе последният отбор, който грабна трофея преди това (2011 и 2012 година). Тимът от Дортмунд също така успя през този сезон да наруши спокойствието на Байерн през последните години, но в последните мачове показа колеблива игра и позволи на съперника си да ги застигне.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички