Легендарният германски клуб Шалке 04 пред заличаване, защото се обяви срещу войната в Украйна?


Легендарният германски клуб Шалке 04 пред заличаване, защото се обяви срещу войната в Украйна?
Снимка: Getty Images

3868 0

Спрямо германските стандарти Шалке 04 наистина е уникален клуб. Основан е през далечната 1904 година, става шампион на Германия 7 пъти, печели Купата на УЕФС и нашумява в Шампионска лига (полуфиналът през сезон 2010/11), а също така има специален статут като участник в "Майката на всички германски дербита" за съперничеството си с Борусия (Дортмунд) в сблъсъка за Рур.

Да се конкурира с Борусия и Байерн Мюнхен в най-новата история на германския футбол Шалке невинаги е успявал. Но впечатлява с броя и качеството на своите възпитаници, превърнали се в звезди, като Нойер, Йозил, Сане, Дракслер и други.

Клубът изпада от Втора Бундеслига и има голям дълг

Още: Adidas не прави разлика между Левски и Шалке 04: Напълно еднакви екипи (СНИМКИ)

Уви, многочислените фенове на един от най-популярните клубове в Германия могат само да си спомнят с носталгия за някогашното величие на Шалке. Към момента отборът потъва във Втора Бундеслига и има всички изгледи да се смята, че футболните хора в Гелзенкирхен не ги чака нищо хубаво.

Всичко тръгна на зле още през 2019 година. След среброто в предишния сезон, Шалке падна чак до 14-о място. Следващата година беше по-добра - 12-о място, но отново без евротурнири, благодарение на които в предишни години клубът се поддържаше финансово.Какво се случи през 2020-а всички знаят - пандемия, самоизолация и карантина, мачове без зрители и огромни загуби за всички, свързани с футболната индустрия.

За Шалке ударът беше двойно болезнен. Първо, защото клубът вече имаше проблеми. Второ, още през 2018 г. статистиката показа, че "кралскосините" са вторият по популярност клуб в страната. Тоест ограниченията лишиха Шалке от изключително сериозен източник на доходи.

Сезон 2020/21 беше абсолютен кошмар. Първата си победа те постигнаха едва в 15-ия кръг на Бундеслигата, пет поредни смени на треньори и първо изпадане от елита от 1988 година насам. Шалке 04 успя да се върне в първото ниво, но не за дълго. През 2023 г. клубът отново се провали и сега дори във второто ниво се конкурира трудно. Освен това ситуацията за тима от Гелзенкирехн може да стане и по-лоша.

Още: Тъжен ден за Шалке 04: Придружи Херта при напускащите Първа Бундеслига

Всичко това е заради дълговете, които към началото на 20-те години надхвърляха 200 милиона евро. Към момента Шалке е на 15-о място от 18 отбора във втора дивизия. И изпреварва двата си съперника в борбата за оцеляване само по допълнителни показатели. А "Sky Sport Deutschland" съобщава, че ако изпадне в третото ниво, Шалке няма да получи лиценз и клубът ще престане да съществува в сегашния си вид.

Един от най-титулуваните клубове в Германия буквално се бори за съществуването си в момента, пише sport24.ru и изразява предположение, че ситуацията за Шалке 04 щеше да е малко по-добра, ако не са решили да разтрогнат спонсорския си договор с руската "Газпром" след началото на войната в Украйна.

Споразумението с компанията беше сключено през 2007 година и благодарение на него клубът получаваше по 18 милиона евро на година. Руското издание отбелязва, че сделката е била "легендарна", тъй като е сключена в присъствието на президента на страната Владимир Путин.

Още: Браво: Национал на България официално преподписа с Шалке 04

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички