Късен гол матира Гладбах и доближи Байерн Мюнхен до титлата в Бундеслигата


Късен гол матира Гладбах и доближи Байерн Мюнхен до титлата в Бундеслигата
Снимка: Getty Images/Guliver

3402 0

Немският шампион Байерн Мюнхен постигна трудна победа над Борусия Мьонхенгладбах с 2:1 като домакин в мач от 31-вия кръг на Първа Бундеслига. Баварците стигнаха до десетата си поредна победа след късен гол на Леон Горецка, което доближи "червените" на само една победа от титлата в Германия.

Още в началните минути Гладбах даде заявка, че ще се бори за победата в мача. След четвърт час тяхно попадение бе отменено след намесата на ВАР. В 26-ата минута обаче 19-годишният нападател Джошуа Зиркзее откри резултата за баварците. Десетина минути по-късно гостите изравниха след автогол на Бенжамен Павар.

През втората част и двата отбора се добраха до отлични положения за гол пред противниковата врата, но попадението така и не идваше. Едва в 86-ата минута Байерн успя да се разпише след асистенция на Павар и гол на Горецка, с което и бе оформена победата на домакините.

Така Байерн Мюнхен увеличи актива си на 73 точки - със седем повече от втория Борусия Дортмунд, който по-рано през деня също стигна до победа с късен гол. Гладбах пък остава с 56 точки на четвъртото място, колкото има и петият Байер Леверкузен, който обаче е с мач по-малко.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 5-тата минута един от най-важните футболисти на гостите Маркус Тюрам получава разтежение, но се изправя на крака и продължава двубоя. Впоследствие обаче става ясно, че нападателят не може да продължи срещата и е заменен от Бреел Емболо. В 15-тата минута именно влезлият като резерва Емболо извежда по-чудесен начин Йонас Хофман, който вкарва топката в мрежата. При повторението обаче се вижда, че играчът на Борусия Мьонхенгладбах е бил в положение на засада.

Изминават 20 минути от началото на първото полувреме и Байерн Мюнхен все още не е създал опасно положение пред вратата на Зомер. Изглежда липсата на Левандовски и Мюлер се отразява на тима на Ханзи Флик. В 22-рата минута обаче Люка Ернандес се озовава сам срещу вратаря на гостите, но Ян Зомер спасява удара му с чудесен рефлекс. В 25-тата минута Бреел Емболо пропусна чудесен шанс пред вратата на Мануел Нойер. Първоначално немският вратар спаси удара на нападателя, а след това самият Емболо пропусна да вкара от непосредствена близост.

Още в следващата атака обаче Байерн Мюнхен стига до откриващо попадение. Вратарят на гостите Ян Зомер се оказа големият грешник, след като подаде топката в краката на Йошуа Зиркзее, а младият играч не сбърка да вкара в опразнената врата - 1:0! След попадението Борусия Мьонхенгладбах понатисна своя съперник и това даде резултат в 37-мата минута. След добра атака топката стигна до Патрик Херман, който я центрира в наказателното поле, а бранителят на домакините Бенжамен Павар си отбеляза автогол - 1:1!

В последната минута от първата част Байерн имаше шанс да излезе отново напред в резултата, след като Иван Перишич стреля с глава и затрудни Ян Зомер. Резултатът обаче остана непроменен.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Три минути след подновяването на играта Борусия Мьонхенгладбах можеше да стигне до пълен обрат в мача. Гостите осъществиха добър пробив по левия фланг, откъдето последва остро центриране от страна на Рами Бенсебайни. Мануел Нойер бе принуден да се намесва, но не успя да я улови и се наложи да избива с крак току пред тялото на противников футболист.

В следващите минути Гладбах продължи да притиска съперника си и да бъде опасен пред вратата на Нойер. В 53-ата минута, след бърза контраатака, Херман се оказа на чиста позиция за стрелба, но ударът му се оказа в обсега на Нойер, който успя да спаси.

Десетина минути по-късно Байерн се оказа много близо до второ попадение. Бенжамен Павар се извиси над отбраната на Гладбах, за да стреля опасно с глава. Секунди по-късно центриране на Кимих в наказателното поле създаде хаос пред вратата на гостите, а малко по-късно последва и опасен удар на Гнабри, който бе отразен с плонж на вратаря Зомер.

Четири минути преди изтичането на редовното време Байерн успя да вкара второ попадение. Постепенна атака на баварците достигна до десния фланг, където Бенжамен Павар овладя, а след това центрира в наказателното поле ниско по земята. Леон Горецка се оказа най-съобразителен и успя да засече от непосредствена близост, за да прати топката в мрежата - 2:1!

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Байерн Мюнхен е убедителен лидер в немското първенство с актив от 70 пункта - със седем повече от основния им преследвач Борусия Дортмунд. Баварците се нуждаят от две победи в оставащите си четири мача от сезона, за да спечелят титлата.

Техният съперник - Борусия Мьонхенгладбах, също има за какво да се бори. Тимът е на четвърто място в подреждането с актив от 56 точки, като е с равен брой точки с петия Байер Леверкузен, който сериозно застрашава мястото на Гладбах в Шампионска лига през следващия сезон.

В състава на Байерн липсват куп футболисти: Коутиньо, Зюле, Толисо и Тиаго са контузени, Мюлер и Левандовски са наказани, а Гнабри и Кюизанс са под въпрос за срещата. За Гладбах липсват контузените Закариа, Джонсън, Щробл, наказаният Плея, а Емболо и Рафаел са под въпрос. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Байерн Мюнхен: Нойер, Ернандес, Алаба, Боатенг, Павар, Горецка, Кимих, Гнабри, Куизанс, Перишич, Зиркее

Борусия М'Гладбах: Зомер, Бенсебайни, Елведи, Гинтер, Лайнер, Крамер, Нойхаус, Хофман, Щиндл, Херман, Тюрам

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички