Неймар на 30: Как бива сравняван с Лео Меси и Кристиано Роналдо?


Неймар на 30: Как бива сравняван с Лео Меси и Кристиано Роналдо?
Снимка: Getty Images

5501 0

Суперзведата на Пари Сен Жермен Неймар празнува 30-годишния си рожден ден на 5-и февруари, което дава страхотна възможност да се върнем назад в кариерата на бразилския нападател дотук.

Сякаш съвсем наскоро Ней оформи трансфера си от Сантос в Барселона на 21-годишна възраст преди да стане най-скъпият играч в света четири години по-късно. №10 ще отпразнува 30-ия си рожден ден в медицинската стая, след като продължава да се възстановява от контузия на глезена, която го извади от футболните терени през последните няколко месеца, но националът на Селесао продължава да има претенциите да бъде сред най-добрите играчи в света.

Неймар винаги приковава погледите, когато е на терена – със своята техника, импровизация, дори със своята театралност. Самият футболист далеч не е приключил с фантазията на полето, но как може да се сравни с вероятно най-великите играчи, стъпвали някога на терена – Кристиано Роналдо и Лионел Меси?

В този материал SportLive.bg ще разгледа статистиката на Кристиано Роналдо и Лионел Меси, а първият по съвпадение празнува на същата дата 37-ия си рожден ден.

ГОЛОВЕ

Известен голмайстор още от първите си дни със Сантос в Бразилия, Неймар навърши 30-годишна възраст с впечатляващия брой от 265 гола в официални клубни мачове. 105 за Барселона, 90 за ПСЖ и 70 за родния му Сантос. Ней вече има 116 мача и за националния отбор на страната си, като през това време натрупа 70 гола с цветовете на петкратния световен шампион. Междувременно Меси вече имаше зашеметяващите 518 гола за клубовете си, когато навърши 30, а 507 от тях бяха отбелязани за първия отбор на Барселона, а другите с втория и третия отбор на „лос кулес“.

Въпреки това, седемкратният носител на Златната топка изостава на национално ниво по голове, тъй като може да се похвали с 58 попадения за Аржентина до 30-ата си годишнина, като му трябваха 118 мача, за да достигне тази граница.

Що се отнася до Роналдо, португалската суперзвезда е на второ място в тази категория, достигайки 30-ия си рожден ден с 413 гола на клубно ниво, а 118 от тях бяха за Манчестър Юнайтед и 289 гола в 277 мача помогнаха на Реал Мадрид да продължи да пише своята „златна“ футболна история.

Бившият играч на Ювентус обаче трябва да се преклони пред Неймар и Меси за головете им на национално ниво, като португалецът има 52 гола за родината си до 30-ия си рожден ден, но петкратният носител на Златната топка и Меси са „едни гърди“ пред Неймар, когато става дума за поразени врати на съперника.

ТРОФЕИ

Неймар не спира да колекционира трофеи в своята футболна кариера от първия му триумф през 2010-а в Копа до Бразил, след което последва успех за Рекопа Судамерикана и Копа Либертадорес преди да се премести на Стария континент.

Бразилецът спечели два пъти Ла Лига, три Купи на Краля, една Шампионска лига, една Суперкупа на Испания, една Суперкупа на УЕФА, както и Световното клубно първенство в Барселона. След това той добави в своята колекция три титли с ПСЖ в Лига 1, Купа на Франция, Суперкупа на Франция, както и две Купи на Лигата за допълнителен престиж.

След като спечели Купата на конфедерациите с Бразилия през 2013-а година, Неймар „чукна“ 30 с 24 големи отличия до своето име, но Меси вече имаше 30 купи на 30 години. Аржентинската звезда на ПСЖ трябваше да чака до 2021-а година, за да спечели първото си отличие със страната си, но той вече имаше осем титли в Ла Лига, седем Суперкупи на Испания, пет Купи на Краля, четири пъти Шампионска лига, три Суперкупи на УЕФА и три Световни клубни първенства.

Роналдо трябва да приеме третото място в тази класация, след като имаше 18 големи трофея в кариерата си до 30 години, след като първият бе Суперкупата на Португалия със Спортинг Лисабон през 2002-а година. Той спечели десет купи при първия му престой в Ман Юнайтед – включително ШЛ, три пъти Висшата лига преди да премине в Реал Мадрид, който води яростна битка в следващите години с големия си враг по всички фронтове за всички отличия.

ИНДИВИДУАЛНИ ОТЛИЧИЯ

Желаната Златна топка все още убягва на Неймар, за който най-доброто му представяне бе гласуването през 2015 и 2017, когато бе трети зад Роналдо и Меси. До този момент те двамата се бяха утвърдили като единствените футболисти, които са реалистични претенденти за приза всяка една година.

Индивидуалните награди за Неймар включват „Пушкаш“ за 2011-а година за неговия невероятен гол срещу Фламенго. Меси не е получавал тази награда, докато Роналдо я печели две години преди Неймар.

В допълнение звездата на ПСЖ е бил избиран в идеалните отбори на FIFA FIFPro World11 и отбора на годината на УЕФА на два пъти, а три пъти и в този на Шампионска лига. През 2014/15 дори той споделя Златната обувка в турнира с Роналдо и Меси.

Индивидуалните отличия за бразилеца обаче далеч не кореспондират на бройката, която двамата му конкуренти имат в своите кариери. До 30-годишнината си Меси вече имаше пет Златни топки, а след това спечели още две. Къде полемично, къде не...

Ла Пулга също спечели три пъти наградата за най-добър игра в Европа, както и Златната топка за Мондиал 2014. Шест пъти беше най-добрият за годината в Ла Лига и има безброй участия в различните отбори на годината.

Личният блясък на Роналдо също бе невероятно добре документиран към този етап от живота му. Португалската звезда бе спечелил третата си Златна топка на 29-годишна възраст за подвизите му през 2014-а, като получи и статуетката за Най-добър играч в Европа същата година.

Роналдо шест пъти е бил играч на годината в Португалия, а Неймар ще трябва да навакса сериозно, ако иска да се доближи до двамата с Меси през следващите години.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички