Лига 1 се срина пред УЕФА и вече е догонваща: Как се случи и какви са последствията в Европа?


Лига 1 се срина пред УЕФА и вече е догонваща: Как се случи и какви са последствията в Европа?
Снимка: GettyImages

2338 0

Европейските представители на Франция през сезон 2022/23 отново разочароваха, макар че очакванията поне към ПСЖ бяха изключително сериозни. Той обаче отпадна безславно от Шампионска лига още в началото на март.

Провалът на представителите

Може би ситуацията бе по-тежка единствено за вечния съперник на парижани - Олимпик Марсилия, приключил още в груповата фаза на най-комерсиалния турнир след изключителна въртележка в последния кръг. 

Най-далеч стигна Ница, който премина през груповата фаза на Лига на конференциите и се пребори до четвъртфиналите на най-новия европейски турнир. Междувременно Монако, Нант и Рен се подвизаваха в Лига Европа, но и за тях всичко приключи още в началото на елиминационната фаза.

Кошмар за Франция

Всичко това означаваше, че французите формират европейски коефициент от само 12.583. Това изглежда крайно недостатъчно - страната остана едва седма в общата класация, а Белгия и Нидерландия събраха повече. 

Притеснителна остава и общата картина пред Лига 1, която вече изостава на Нидерландия в общия коефициент през последните 5 сезона. Той е изключително важен за европейските участници, тъй като той определя колко отбори и под каква форма ще участват те в Европейските клубни турнири. 

Рокадите в Европа

Преди началото на сезон 2023/24 Нидерландия вече има лек аванс на петата позиция, сред най-добрите първенства в Европа през последните пет години с 52.100, докато Франция остава шеста с 51.914.

Който заеме петата позиция в обозримо бъдеще ще има сериозно предимство, тъй като ще получи от сезон 2025/26: 4 участници в Шампионска лига (три директно в груповата фаза), 2 тима в груповата фаза на Лига Европа и 1 в Лига на конференциите, който ще стартира директно от плейофната фаза.

Вижте какво ще се случи с Лудогорец при провал в Шампионска лига!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички