Килиан Мбапе завърши 2022 г. на елитния европейски връх


Килиан Мбапе завърши 2022 г. на елитния европейски връх
Снимка: Getty Images

2853 0

Суперзвездата на ПСЖ Килиан Мбапе се превърна в голмайстора за 2022 г. на петте най-добри европейски лиги - Висша лига, Ла Лига, Лига 1, Серия А, Бундеслига.

Стореното с ПСЖ из Европа

24-годишният реализатор е вкарал 56 гола за парижани и Франция през календарната година, след като е изиграл 56 двубоя. Той за първи път постига подобно постижение в кариерата си, като трябва да се вземе под предвид, че той е реализирал 43 от попаденията си с ПСЖ, а това му е отнело 43 двубоя, 32 от които в Лига 1.

Това му отреди и наградата за голмайстор на Лига 1 за сезон 2021/22.

Борбата на Мбапе и Франция из света

Останалите попадения на "младия шампион" са с Франция, а задължително трябва да се отбележи, че осем от тях бяха по време на Световното първенство по футбол в Катар.

Три от тях пък бяха във вратата на Аржентина по време на загубения от "петлите" финал и Мбапе се превърна в първия футболист, отбелязал хеттрик в последната фаза на надпреварата след Джеф Хърст през 1966 г.

Постиженията на французина с "петлите" обаче не спират дотук, тъй като се превърна в голмайстор на надпреварата и остава в историята като най-младия играч, вкарал 10 гола.

Междувременно Мбапе успя да спечели титлата в Лига 1 с ПСЖ през изминалата година, както и Суперкупата на Франция. Парижани обаче претърпяха разочароващо отпадане от местната купа и голямата мечта на отбора - Шампионска лига. "Младият шампион" се провали и на финала по време на Мондиал 2022.

Вижте кой е новият нападател на ПСЖ!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички