34 играчи и 9 милиона евро приходи - лудостта на ПСЖ, която убива футболната "екосистема"


34 играчи и 9 милиона евро приходи - лудостта на ПСЖ, която убива футболната "екосистема"
Снимка: Getty Images

3482 0

През месец юни тази година спортният директор на ПСЖ Леонардо бе заявил в интервю, че клубът очаква да изкара около 180 милиона евро от изходящи трансфери през това лято, но тази прогноза се оказа крайно далеч от реалността...

Към настоящия момент парижани разпологат с 34 футболисти и успяха да спечелят само 9 милиона евро от продажбата на играчи - със 171 милиона по-малко от очакваното! Единствените двама напуснали бяха Мичъл Бакер, който отиде в Байер Леверкузен срещу 7 милиона и вратарят Алфонс Ареола, който пък се присъедини към Уест Хям срещу 2 милиона евро.

В същото време, ПСЖ очаква да регистрира загуби в размер на 250 милиона евро през 2021 г., които ще бъдат добавени към онези 125 милиона от предходната календарна година. Всичко това, разбира се, е резултат от пандемията от COVID по света...

През последните два сезона клубовете във Франция регистрираха общо 2.6 милиарда евро загуби, но според президента на Националната дирекция за контрол на управлението (DNCG) Жан-Марк Микелер, най-лошото тепърва предстои и не е изключено някои отбори да обявят фалит.

Президентът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас, който е твърд застъпник на финансовия феърплей, коментира, че клубове с финансовите възможности на ПСЖ са толкова опасни за футболната "екосистема", колкото и Европейската Суперлига:

"Клубовете-държави са толкова опасни за екосистемата на футбола, колкото и Суперлигата. Бяхме критични към Суперлигата, защото унищожава европейския футбол, но да бъдем критични и към ПСЖ. Загуби от пандемията от коронавирус: 300 милиона евро. Приходи от телевизионни права във Франция: - 40 процента. И на фона на това + 500 милиона евро за заплати? Непоносимо!", написа Тебас в Туитър.

Да, френският гранд със сигурност няма да бъде сред отборите, които ще фалират, защото има много богати собственици, но все по-често футболните запалянковци започват да се питат как правилата за финансов фейърплей не засягат (на този етап) ПСЖ!?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички