За първи път от 35 години насам ще има правостоящи фенове на финал в Англия


За първи път от 35 години насам ще има правостоящи фенове на финал в Англия
Снимка: Getty Images

1448 0

За първи път от повече от три десетилетия привържениците ще могат да аплодират своя отбор на финал на Английската купа в сектор за правостоящи. Футболната лига обяви, че на финала за Купата на Лигата между Манчестър Юнайтед и Нюкасъл Юнайтед ще има лицензирани безопасни зони за правостоящи и за двете групи фенове. Това ще бъде първият път от 35 години, когато феновете могат да стоят, а не да седят на местен финал. Двубоят е на 26 февруари.

Двубоят ще се проведе на "Уембли", който има капацитет от 90 000 души. Лицензирани места за правостоящи ще бъдат разположени зад всяка врата, с 867 места, разпределени за феновете на Юнайтед и Нюкасъл на Източната и Западната трибуна. "В тези зони на феновете е позволено да стоят прави в определени пространства зад преграда или релса, която им пречи да паднат напред. Във всички други части на стадиона привържениците трябва да останат седнали", се казва в изявление на лигата.

Припомняме, че правостоящите фенове в Англия са забранени след голямата трагедия от "Хилзбъро", където загинаха 97 души. Трагедията се разигра по време на полуфинален двубой за Купата на Англия между Ливърпул и Нотингам Форест. Това доведе до преразглеждане на безопасността на всички терени във висшите дивизии на Англия - някои стадиони, особено по-старите, се оказаха изключително опасни.

Миналото лято правителството на Обединеното кралство обяви, че клубовете от Висшата лига и Чемпиъншип ще могат да въведат безопасни зони за правостоящи на своите стадиони от началото на сезон 2022/23. Решението последва петмесечен опит, при който клубове, включително Кардиф Сити, Челси, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Тотнъм, предлагаха лицензирано правостоящо място в определени зони за сядане за домашни и гост фенове. Правителството добави, че повече британски футболни клубове трябва да последват примера, като приемат безопасни зони за правостоящи на своите стадиони.

А защо шефът на Ла Лига Хавиер Тебас атакува сериозно английските клубове и в какво ги обвини - вижте в този материал.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички