Тебас със сериозна атака по Висшата лига заради трансферите, обвини ги в "икономически допинг"


Тебас със сериозна атака по Висшата лига заради трансферите, обвини ги в "икономически допинг"
Снимка: Getty Images

1156 0

Шефът на Ла Лига - Хавиер Тебас, атакува клубовете от Висшата лига заради направените трансфери през зимния трансферен прозорец. Според него английските клубове са стигнали до финансова измама, за да могат да харчат толкова големи суми и се надява УЕФА да се намеси.

"Четохме за силата на Висшата лига - но това изобщо не е така. Това е състезание, базирано на милионери, финансиращи загубите на клубовете, защото обикновените им приходи не са им достатъчни. Британският пазар е пазар с допинг. Повечето от клубовете са икономически допингирани", заяви Тебас.

Потенциалните разходи на Челси от 329,9 милиона паунда само през януари бяха с повече от 100 милиона паунда по-големи от тези на всички най-добри клубове в Испания, Германия, Италия и Франция, взети заедно

През миналия месец отборите от Висшата лига пръснаха 815 милиона паунда, според експертите по футболни финанси Deloitte, като общата сума за сезона достигна зашеметяващите 2,78 милиарда паунда. Около 1,7 милиарда от тези пари отидоха в клубове извън Англия, като на практика финансираха целия европейски футболен пазар.

Тебас, който обвини лигата, че харчи "варварски суми", добави: "Тази зима Челси направи почти половината от подписванията във Висшата лига. Това е състезание, което загуби милиарди лири през последните няколко години. И това се финансира с вноски от покровителите, в случая големи американски инвеститори, които финансират на загуба. Ние осъзнаваме, че в търговски план те имат по-висок оборот от нас. Но е доста опасно пазарите да са допингирани, надути, както се случва през последните години в Европа. Това може да застраши устойчивостта на европейския футбол. Това е инфлационно купуване".

А ето колко пари пръснаха клубовете в петте най-силни първенства на Стария континент.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички