"Възроденият Джака" и още 3 фактора за възхода на Арсенал във Висшата лига този сезон


"Възроденият Джака" и още 3 фактора за възхода на Арсенал във Висшата лига този сезон
Снимка: Getty Images

3085 0

Арсенал започна сезона във Висшата лига силно и досега е лидер в класирането, изпреварвайки с 5 точки актуалния шампион Манчестър Сити. До момента "артилеристите" са се спъвали само веднъж - срещу Манчестър Юнайтед (1:3). Тимът на Микел Артета взе няколко големи скалпа дотук като тези на Тотнъм, Ливърпул и Челси.

В Лига Европа "топчиите" също вървят добре. Те заемат първото място в групата си с 15 точки, с 2 повече от втория ПСВ. Във Висшата лига Арсенал е отборът с най-много победи - 14, с 2 повече от "гражданите". И като цяло лондончани изглеждат много прилично. А кои са основните фактори за възхода на тима? Нека да видим:

ВЗАИМОРАЗБИРАТЕЛСТВО В ЗАЩИТА

През миналия сезон Артета се отказа от идеята да играе с трима централни бранители и започна да налага 4-2-3-1 и 4-3-3. Тогава основната двойка централни защитници за "топчиите" бяха Габриел и Бен Уайт. През настоящата кампания партньор на бразилеца е Уилям Салиба и комбинацията е много добра. Французинът се присъедини към клуба от Сент Етиен през юли 2019 г. срещу 30 милиона евро, но едва сега започна да играе при Артета.

Бидейки играч на "топчиите", Салиба игра за Сент Етиен под наем, както и за Ница и Марсилия. Годината, проведена в Прованс, се оказа доста полезна за футболиста. С играта си за Марсилия Салиба най-накрая убеди Артета, че е готов да бъде важна част от неговия отбор.

В резултат на това Салиба е изиграл 17 пълни мача във Висшата лига от 17 възможни и е вкарал в тях 2 гола, има и 1 асистенция. Салиба и Габриел се допълват добре един-друг. Бразилецът е по-мощен и играе по-добре с глава, а французинът по-добре владее топката и по-умело избира позиция за блокиране на удари.

Уайт се настани на позицията десен краен защитник, вземайки я от Такехиро Томиясу, а вляво е Олександър Зинченко, който измести Киърън Tиърни от титулярния състав. Всичко е на мястото си и защитата е в ред. Головата разлика на Арсенал е 26, като само на Манчестър Сити в Англия в момента е по-добра.

ВЪЗРОДЕНИЯТ ДЖАКА

Последните няколко сезона не бяха най-добрите за Гранит Джака. Швейцарецът се скара с феновете, загуби капитанската си лента и беше близо до напускане на клуба. Халфът често грешеше на терена и извършваше много фалове, заради което често получаваше картони.

Джака никога не е имал проблем с игровото време, но имаше такива със самата игра. Въпреки това, в настоящата кампания феновете виждат подобрена версия на швейцареца. Към момента той има и 3 гола и 4 асистенции, което е значително повече от целия минал сезон - 1 гол и 2 асистенции.

Една от главните причини за възраждането на Джака е високата преса на Арсенал. "Топчиите" имат най-високата линия на отбрана във Висшата лига след Манчестър Сити. Също така, системата на игра подхожда повече на швейцареца. По-рано той беше дефанзивен полузащитник, но още Арсен Венгер отбеляза, че той е по-склонен към атаката.

Сега, когато "топчиите" играят по-компактно, Джака се чувства по-свободен. Той не се бои да разбива атаките, получавайки подкрепа от Мартин Йодегор. Халфът също така започна да се фокусира по-малко върху отбранителните действия, знаейки, че Томас Партей може да го подсигури. Системата на Артета дава на Джака повече свобода на действие. Швейцарецът отново стана важен играч за Арсенал, а лидерските му качества останаха с него. Това носи полза и на него, и на отбора.

КАЧЕСТВЕНИТЕ КРИЛА

"Топчиите" имат качествени крила, което им помага да бележат повече и да печелят важни мачове. Много значим и своевременен за тях стана прогресът на Габриел Мартинели. Въпреки че дълго време нещата за бразилеца в Арсенал не се развиваха по най-добрия начин.

Той имаше проблеми с игровото време, периоди с ниска ефективност и сериозна контузия. Но футболистът твърдо понесе всички трудности и сега прави може би най-добрия сезон в кариерата си. Към момента той има 17 oт 17 възможни мача в титулярния състав, 7 гола и 2 асистенции.

На противоположния на Мартинели фланг при "артилеристите" играе Букайо Сака. Този играч също стремително прогресира. Той 2 пъти бе избран за играч на сезона в лондонския клуб и веднъж - за футболист на годината в Англия. А е само на 21 години. Сака показва, че се чувства уверен на терена и към момента има 6 гола и 6 асистенции на сметката си. Две от тези попадения той вкара във вратата на Ливърпул. Сака е също така на първо място по асистенции в тима през този сезон във Висшата лига и заема трето в цялото първенство по този показател.

В Арсенал разчитат и на Сака, и на Мартинели. Те са млади крила, които вече правят разликата в мачовете.

РАБОТЕЩАТА АТАКА

През този сезон цялата атака на тима работи добре. Преди да се контузи, Габриел Жезус беше върхът на атакуващата сила на "топчиите" и бе реализирал 5 попадения, гарнирани с 6 асистенции, в 14 мача в шампионата. Добре се представя и заместникът му Еди Нкетия, който има 2 гола във Висшата лига и общо 7 през сезона. До момента Арсенал е вкарал 40 попадения в първенството, което е вторият най-добър резултат след този на Сити.

Сегашната ситуация в лондонския гранд показва колко е важно за един мениджър да има време да изгради конкурентен отбор. Артета не успя веднага, но имаше подкрепата на ръководството - както морална, така и финансова, и сега с резултатите се отблагодарява за доверието. Разбира се, още е рано да се говори, че Арсенал ще спечели титлата, но е безспорно, че този отбор има голям потенциал за постигане на големи цели. А ето коя легенда на Юнайтед стиска палци за титла на Арсенал. 

Източник: footballhd.ru

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ - Преди Тотнъм - Арсенал: 3 индивидуални сблъсъка, на които трябва да се обърне внимание

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички