Висшата лига прие ключови промени относно VAR


Висшата лига прие ключови промени относно VAR
Снимка: Guliver/GettyImages

2442 0

След първата година, в която в английската Висша лига използваха системата за видеоповторения VAR, английската футболна лига одобри предложените подобрения в отсъжданията през новия сезон, предложени от ФИФА. Ръководният футболен орган се ангажира с цялата организация около системата за новия сезон и с цел уеднаквяване на параметрите във всички първенства, а от Висшата лига официално обявиха какви ще са разликите в сравнение с миналогодишния сезон. 

Най-голямата разлика е в това, че главният рефер няма да се доверява изцяло на съдиите във VAR стаята, както беше досега, а ще има възможност по-често да гледа повторения на възлови ситуации. Досега това беше рядко използвана практика, като са малобройни случаите, в които съдиите на Острова гледаха на повторение ситуациите. Друго основно нововъведение е за поведението на вратарите и играчите при дузпи. Ето и най-важните промени, свързани с VAR: 

- Увеличава се честотата, с която главният рефер ще има възможността да преразглежда спорните ситуации в мача. Те са в три области на играта - голове, червени картони и 11-метрови наказателни удари. 

- Нулева ще е толерантността на вратарите, които излизат с крачка напред при изпълнение на дузпа. Отсега нататък, ако дори единият крак на стража е пред голлинията, дузпата ще бъде пребита. Единствено изключение правят случаите, в които изпълняващият стреля в гредата или в аут, а съдията прецени, че движението на вратаря напред не е навредило на самото изпълнение. 

- И атакуващите футболисти ще трябва да внимават повече при изпълнение на дузпа. Ако играч, който не изпълнява 11-метровия наказателен удар, нахлуе в наказателното поле преди стрелбата, това ще бъде считано за нарушение от съдията и положението ще подлежи на преразглеждане. 

- Сериозна промяна има и при страничните рефери. Отсега нататък при сериозна голова възможност и съмнения за засада, съдиите няма да вдигат флага, докато ситуацията не премине. Едва след края на ситуацията (успешен или неуспешен), съдията ще вдигне своя флаг, ако прецени, а ситуацията ще бъде прегледана от VAR. 

- Дали един играч е в засада, или не, ще бъде определяно с 3D система с червени и сини линии. Ако линията е синя, атакуващият футболист не е в засада. Ако линията е червена, това ще означава, че играчът е в положение "offside". Тази система ще бъде налична за телевизионните предавания, за да могат феновете да виждат в детайли какво се слува в дадената ситуация. 

Кога можем да очакваме ВАР в България вижте в тази статия! 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички