ВАР в Първа лига от идната пролет


ВАР в Първа лига от идната пролет
Снимка: Getty Images/Guliver

2447 0

Системата за видеоповторения на съдиите ВАР може да бъде въведена в България още във втората половина на настоящия сезон. Проектът за въвеждане на ВАР се рестартира и дори вече има конкретна оферта, която трябва да бъде приета от Изпълкома на БФС, съобщава “Dsport”.

Очаква се системата да бъде въведена за плейофната фаза от настоящия сезон на родния шампионат, но тя ще обхване само мачовете от първата шестица. ВАР ще бъде използван и в турнира за Купата на България, но само за мачовете след ¼-финалната фаза от надпреварата. Идеята е в България да се използва класическата система, при която главният съдия ще взема решения, след като прегледа положенията на монитора и да се избегне модела в Англия, при който крайното решение се взима от рефера, отговарящ за ВАР.

Очаква се проектът да стартира на 14 октомври, когато ще започне обучението на 18 главни съдии и 18 асистенти, които трябва да получат сертификат. Единственият съдия с ВАР сертификат в момента в България е Георги Кабаков. Би трябвало системата за видеоповторения да заработи официално в Първа лига от 24-ти април 2021-ва година. В България ще бъдат осигурени 4 ВАР системи, които ще обхванат различните географски райони, в които се играят мачове от Първа лига. Ако даден стадион не получи сертификат за използване на ВАР, то въпросният отбор ще трябва да домакинства на друго съоръжение, на което системата може да работи.

Всички средства за въвеждането на ВАР у нас ще бъдат отпуснати от ФИФА, като БФС ще трябва да плати единствено разходите по обучението на съдиите. А ето каква оценка постави Съдийската комисия към БФС на родните рефери.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички