Тотнъм победи Манчестър Сити в перфектно изигран тактически мач, "шпорите" оглавиха класирането


Тотнъм победи Манчестър Сити в перфектно изигран тактически мач, "шпорите" оглавиха класирането
Снимка: Getty Images/Guliver

3635 0

Тотнъм победи с 2:0 Манчестър Сити в дербито на кръга от английската Висша лига, като по този начин затвърди добрата си форма и едновременно с това усложни ситуацията при "гражданите".

Жозе Моуриньо проведе истинска лекция на Пеп Гуардиола. Сити атакуваше и владееше топката много повече, но Тотнъм изигра перфектен тактически двубой, в който се брани добре и използва шансовете си на контраатака. Два точни удара бяха достатъчни за головете на Сон и Ло Селсо.

С успеха "шпорите" излизат на 1-во място във временното класиране, като могат да бъдат изместени единствено от Лестър, който обаче трябва да победи Ливърпул, за да го стори. Сити остава 10-и с 12 точки от 8 мача.

Само след няколко дни - в сряда (25 ноември) Сити гостува на Олимпиакос в Шампионска лига, преди да посрещне у дома Бърнли в събота (28 ноември). Тотнъм пък посреща в Лондон българския Лудогорец в четвъртък (26 ноември), а в неделя (29 ноември) има ново дерби във Висшата лига - гостуване на Челси.

СЪСТАВИ

Тотнъм: Лорис, Регилон, Дайър, Алдервейрелд, Орие, Сисоко, Хьойберг, Ндомбеле, Бергвайн, Сон, Кейн

Манчестър Сити: Едерсон, Уолкър, Диаш, Лапорт, Кансело, Родриго, Де Бройне, Марес, Силва, Торес, Жезус

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ДВУБОЯ ТОТНЪМ - МАНЧЕСТЪР СИТИ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА?

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Ситуацията на терена в началото на втората част не се промени и играчите на Гуардиола държаха повече топката и опитваха всячески да създадат чисти ситуации. Отбраната на домакините обаче бе все така стабилна. Около четвърт час след началото на полувремето Тотнъм имаше силен период за няколко минути, но след това отново преотстъпи инициативата.

65' - 2:0! Нова грешка при разиграване между играчите на Сити и нова контраатака за "шпорите", която завършва с гол. Кейн изведе появилият се преди секунди Джовани Ло Селсо, той напредна добре и накрая пусна топката под вратаря.

До края на мача Манчестър Сити така и не успя да промени нещо на терена. Атаките продължаваха да следват една след друга, притежанието на топката се запази все така голямо, но головете все така липсваха. В края на двубоя дори не се стигна до още по-засилен натиск, като Тотнъм дори успя леко да изнесе напред играта. Единствената по-сериозна ситуация към края дойде след центриране на Де Бройне в добавеното време от пряк свободен удар, което кацна на главата на Лапорт. Той отклони с глава, но ударът му попадна в обсега на Лорис, който отрази добре.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Манчестър Сити започна по-активно двубоя, но допуснаха ранна грешка в отбрана. Хюн Мин Сон получи подаване зад отбраната и се откъсна срещу Едерсон, като стреля прецизно по земя, за да преодолее стража и да изведе своя тим напред в резултата рано-рано. 5' - 1:0!

След полученото попадение "гражданите" наложиха още по-голям контрол над топката и принудиха Тотнъм да се прибере в своята третина. Те можеха да изравнят само секунди по-късно чрез Де Бройне след добър пробив на Жезус, но белгиецът впоследствие уцели падналия на земята си съотборник и бе отсъдена засада.

В 13-ата минута футболистите на Жозе Моуриньо отново използваха свободните пространства в половината на Сити и стигнаха до втори гол, след като Сон подаде към Кейн и той реализира на опразнената врата. Попадението обаче бе заслужено отменено.

В 27-ата минута Жезус овладя центриране в наказателното поле, комбинира с Лапорт, който вкара от непосредствена дистанция. При овладяването на бразилеца обаче останаха съмнения за игра с ръка и главният рефер лично разгледа систуацията и видя нарушението. Голът бе отменен.

До края на полувремето Манчестър Сити продължи да контролира топката осезаемо повече, но във финалната фаза от нападението все нещо липсваше, за да може "гражданите" да реализират попадение. А контраатаките на домакините изглеждаха все така опасни.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

"Шпорите" влизат като втори във временното класиране на Висшата лига преди кръга. Футболистите на Жозе Моуриньо демонстрират добро ниво през новия сезон и имат 17 точки от 8 мача, като ще опитат да поддържат това ниво и след подновяването на първенството.

Манчестър Сити пък определено разочарова до този момент през кампанията в Англия. "Гражданите" са на а 10-о място преди кръга, като имат едва 12 точки след 7 двубоя, като в последните 6 мача от Висшата лига имат само 2 победи.

Прелюбопитен е сблъсъкът между двамата треньори - Жозе Моуриньо и Пеп Гуардиола - едни от най-емблематичните наставници в съвременния футбол. Те са "стари познайници", като преди години се изправяха един срещу друг в един от най-големите мачове в Европа - Ел Класико между Реал Мадрид и Барселона.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички