Ливърпул обърна Борнемут въпреки съдийска грешка преди важния дуел с Атлетико


Ливърпул обърна Борнемут въпреки съдийска грешка преди важния дуел с Атлетико
Снимка: Getty Images/Guliver

7708 0

Ливърпул надделя над Борнемут с 2:1 на "Анфийлд" в мач от 29-ия кръг на английската Висша лига. Мърсисайдци се оказаха назад в резултата след гол на Уилсън, който обаче преди това бе извършил нарушение, но и главният съдия, и ВАР подминаха ситуацията. Това сякаш мотивира домакините, които осъществиха пълния обрат още през първата част.

С победата момчетата на Юрген Клоп се върнаха на победния път, след като бяха в нетипична серия от две поредни загуби - от Уотфорд във Висшата лига и от Челси за ФА Къп. Така мърсисайдци остават убедителен лидер на върха с 82 точки от възможни максимални 87. За тима предстои изключително тежък двубой отново на "Анфийлд" срещу Атлетико (Мадрид) в мач-реванш от осминафиналите в Шампионска лига (1:0 за Атлети след първата среща) след броени дни - в сряда (11.03).

Борнемут остава 18-и в класирането с 27 точки. 19-ият Астън Вила обаче е само с 2 точки по-малко и същевременно има цели два двубоя в запас. При победа за последния Норич над Шефийлд Юнайтед, "канарчетата" ще доближат "черешките" на 3 точки. Предвид казаното, предстоящите двубои за Борнемут последователно срещу Кристал Палас, Уулвърхемптън и Нюкасъл се явяват изключително важни.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ливърпул: Адриан, Милнър, Ван Дайк, Гомес, Александър-Арнолд, Фабиньо, Вайналдум, Окслейд-Чембърлейн, Мане, Салах, Фирмино

Борнемут: Рамсдейл, Смит, Аке, Стив Кук, Стейси, Билинг, Лерма, Люис Кук, Фрейзър, Станислас, Уилсън

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В първата минута от добавеното време се създаде истинска суматоха в наказателното поле на Ливърпул. В крайна сметка Уилсън се забави твърде много пред опразнената врата, но и секунди по-късно страничният съдия сигнализира за засада, така че и Уилсън да бе реализирал, попадението щеше да бъде отменено. Домакините отговориха с мълниеносна атака, която завърши с неточен изстрел високо над вратата на Фирмино от зоната на дузпата.

Три минути по-късно мърсисайдци отново бяха близо до гола. Мохамед Салах получи топката отдясно, навлезе навътре и в наказателното поле, добре се освободи и стреля, но Рамсдейл изби в ъглов удар. Секунди по-късно Нейтън Аке пресече подаване на Милнър, което щеше да намери непокрит играч на домакините. Събраха се 3 поредни корнера в рамките на минута, но Ливърпул не успя да се възползва от нито един.

74' - греда за Ливърпул! Садио Мане стреля фалцово без подготовка по диагонала, но ударът му срещна страничната греда (близо до горната). Впечатляващо изпълнение на 27-годишния атакуващ футболист и късмет за Борнемут, че пасивът им остава от 1 гол.

В 72-ата минута Ливърпул организира по-опасна атака. Роберто Фирмино се задържа в противниковото наказателно поле след размяна на пасове с Мохамед Салах. Бразилецът показа добър контрол срещу защитник на малко разстояние и опита да намери Мане от другата страна с мощен пас, който обаче се оказа твърде силен за сенегалеца, който не стигна до топката.

Втората част започна на много по-ниски обороти в сравнение с първото полувреме. Първата сериозна ситуация бе в 61-ата минута, когато играч на Борнемут остана сам срещу Адриан и го прехвърли. Топката усремено летеше към мрежата, но Джеймс Милнър я настигна и с шпагат изби току пред голлинията. Страхотна намеса на опитния халф, който в този двубой е преквалифициран като ляв краен защитник.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

9' - 0:1! Уилсън се пребори с Джо Гомес, като останаха съмнения дали бе извършено нарушение. Атаката се разви и в крайна сметка именно Уилсън след това се оказа на върха на атаката и откри резултата от непосредствена дистанция след подаване на Лерма успоредно на голлинията. Претенциите на мърсисайдци бяха огромни, защото имаше очевидно избутване в гръб. Гомес остана на крака и първо съдията, а след това и ВАР не видя нарушение.

В 14-ата минута "черешките" бяха близо до удвояване на аванса си. Нейтън Аке засече центриране от ъглов удар, което обаче бе избито от Адриан в нов корнер. Това бе 2-ра ситуация за Борнемут от началото на мача, като до този момент и 2-те донесоха опасност, а при първата падна и голът.

Роберто Фирмино получи прекрасен извеждащ пас в 17-ата минута и овладя топката в наказателното поле. Въпреки че имаше противников играч на гърба си, бразилецът съумя да отправи мощен удар, но той бе право в Рамсдейл, който отрази безпроблемно.

25' - 1:1! Садио Мане успя да открадне топката от защитник на Борнемут. Подаде на влизащия на скорост Салах, който обаче остана пред топката и се подхлъзна. Въпреки това, египтянинът я овладя и вече в далеч по-сложна ситуация срещу противникови бранители съумя да стреля от границата на наказателното поле в близкия ъгъл на Рамсдейл и да възстанови паритета.

След изравнителното попадение Ливърпул наложи натиск, изразяващ се в няколко центрирания към наказателното поле и създало се объркване сред защитниците на "черешките". Въпреки няколкото изпълнения и на ъглови удари обаче, домакините не се възползваха от моментния подем.

33' - 2:1, пълен обрат! Нова грешка на футболистите на гостите, които този път сбъркаха в центъра. Там Ван Дайк пресече подаване и след това без да се бави изведе Садио Мане само срещу противниковия страж. Сенегалецът напредна и умело реализира без проблеми в долния ляв ъгъл на вратата.

В 37-ата минута Мохамед Салах намери добре Джеймс Милнър в наказателното поле на Борнемут. Англичанинът стреля от въздуха, но право в Рамсдейл, който улови. 2 минути по-късно "черешките" отговориха с добър удар на Станислас от дистанция, но Адриан се справи, избивайки в ъглов. След неговото изпълнение отново се наложи да боксира.

До края на полувремето Борнемут се опита осъществи контрол върху мача, но това доведе до няколко атаки на "черешките", които обаче не завършваха с по-опасно положение. Контраатаките на Ливърпул също не се разгръщаха до финалната фаза и така частта завърши при резултат 2:1.

ПРЕДИ ДВУБОЯ:

Представящият се феноменално през този сезон европейски и световен клубен шампион Ливърпул започна да има своите проблеми в резултатите. Това се случва в изключително важна част от сезона и ще бъде от определящо значение как мърсисайдци ще се справят с миникризата, в която се намират.

Момчетата на Юрген Клоп имат 3 загуби в последните 4 двубоя. С тези загуби съответно последователно - изостават от Атлетико (Мадрид) след първия осминафинален двубой от Шампионска лига, прекъснаха впечатляващата историческа серия без загуба във Висшата лига (и се лишиха от възможността за титла без поражение) и напуснаха ФА Къп.

Ливърпул обаче е спечелил последните си 5 двубоя срещу Борнемут и то с обща голова разлика 17:0. Като цяло, от 16 мача срещу "червените" във всички турнири, "черешките" имат само 1 победа (през 2016 г.) и 3 равенства. Борнемут се намира в серия от 3 поредни мача без победа, като се намира в зоната на изпадащите, заемайки 18-ото място с 27 точки. Толкова имат и 17-ия, и 16-ия - съответно Уотфорд (който спря удивителната серия на Ливърпул в миналия кръг) и Уест Хям.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички