Ливърпул си отмъсти на Астън Вила и прекъсна негативната серия на "Анфийлд" във Висшата лига


Ливърпул си отмъсти на Астън Вила и прекъсна негативната серия на "Анфийлд" във Висшата лига
Снимка: Getty Images/Guliver

4522 0

Шампионът на Англия Ливърпул направи късен обрат срещу Астън Вила и ги победи с 2:1 като домакин в мач от 31-вия кръг на Висшата лига. По този начин мърсисайдци прекъснаха серия от 6 поредни загуби на "Анфийлд", а освен това постигнаха сладко омъщение срещу Вила, който ги разгроми със 7:2 в първия мач по-рано през сезона.

"Червените" започнаха по-силно срещата, но не се възползваха от головите си положения и бяха наказани от бирмингамци, които първи стигнаха до попадение в края на първата част чрез Оли Уоткинс, който вкара хеттрик в предишния мач между двата отбора. В продължението на първото полувреме гол на Роберто Фирмино бе отменен заради милиметрова засада на Диого Жота в хода на атаката.

През втората част Ливърпул продължи да натиска и стигна до изравнителен гол чрез Мохамед Салах. В следващите минути обаче играта се накъса, а Ливърпул трудно стигаше до ситуации за гол. В продължението на срещата мърсисайдци все пак взеха победата с красив удар на Трент Александър-Арнолд, който матира Емилиано Мартинес.

С победата Ливърпул временно влезе в топ 4, изпреварвайки Уест Хем с по-добра голова разлика. Двата отбора са с 52 точки, но "чуковете" са с мач по-малко. Астън Вила пък е на 10-о място с 44 пункта.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ 

В 13-ата минута Мохамед Салах пропиля чисто голово положение за Ливърпул. Диого Жота овладя на гърди в средата на терена и веднага пусна извеждащ пас към египтянина. Тайрън Мингс допусна груба грешка и пропусна топката зад гърба си. Салах овладя и остана очи в очи с Емилиано Мартинес, който бързо скъси разстоянието да египтянина и го предизвика да изкара удара си в аут.

В 32-ата минута Ливърпул отново бе близо до гол. Трент Александър-Арнолд изпълни много опасен пряк свободен удар, който летеше към вратата, но Емилиано Мартинес успя да докосне с пръсти и да отклони в корнер. От последвалия ъглов удар Диого Жота се пласира най-добре и успя да засече с глава, но изстрелът му премина на сантиметри над напречния стълб.

Две минути преди почивката, противно на показаното на терена, Астън Вила поведе в резултата. Бирмингамци се възползваха от едно от малкото си положения пред вратата на мърсисайдци, за да открият чрез "палача" на Ливърпул от първия мач Оли Уоткинс, който отново се разписа в мрежата на шампионите - 0:1!

Късно в продължението на първата част Ливърпул все пак успя да вкара така важния изравнителен гол. Диого Жота достигна до дълго подаване в наказателното поле, след което изчака подкрепа от своите съотборници. Последва удар и разбъркване, а топката в крайна сметка се озова в Роберто Фирмино, който вкара топката в мрежата. След намесата на ВАР обаче бе установена изключително тънка засада на Жота, поради което попадението бе отменено.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 57-ата минута Ливърпул стигна до изравнителен гол. След атака по левия фланг Анди Робъртсън нахлу в наказателното поле и нанесе хубав удар по диагонала. Емилиано Мартинес успя да избие топката с една ръка, но само за да я отклони към навлизащия на скорост Мохамед Салах, който засече с глава в опразнената мрежа и вкара в трети пореден шампионатен двубой - 1:1!

Пет минути по-късно Астън Вила можеше да си върне аванса в резултата. Оли Уоткинс получи пас зад гърба на отбраната на мърсисайдци, при който останаха съмнения за засада. Последва пас назад към Трезеге, който с техничен удар към далечния ъгъл уцели страничния стълб, а след това опита да направи добавка с глава, но изкара топката в аут.

Юрген Клоп опита да промени хода на двубоя с включването на Тиаго Алкантара и Садио Мане, но и това не помогна особено на мърсисайдци. Астън Вила пък започна да накъсва играта, като на няколко пъти техни футболисти налягаха по терена с болежки, изчаквайки помощта на медицинския щаб. 

В самия край на срещата Ливърпул все пак се добра до победата, а за това изигра роля и Юрген Клоп, който пусна Джердан Шакири на мястото на Озан Кабак. Именно швейцарецът бе в основата на опасна атака пред вратата на Вила, която в крайна сметка завърши с хубав удар на Александър-Арнолд от границата на наказателното поле, който не остави шансове на Емилиано Мартинес да се намеси - 2:1!

ПРЕДИ СРЕЩАТА: 

След паузата за националните отбори Ливърпул записа впечатляваща победа над Арсенал, но няколко дни по-късно разочарова с играта си в първия четвъртфинал от Шампионска лига срещу Реал Мадрид. Сега мърсисайдци ще търсят отмъщение срещу Астън Вила, който ги разгроми с 2:7 в първия двубой между двата отбора по-рано през сезона.

Ливърпул продължава да се бори за място в топ 4. Тимът е на 7-о място с 49 пункта - на три точки зад четвъртия Уест Хем. Астън Вила е 9-и с 44 пункта, но днес няма да може да разчита на голямата си звезда Джак Грийлиш. "Червените" са без Ван Дайк, Матип, Гомес, Хендерсън, Ориги и Келъхър.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Филипс, Кабак, Робъртсън, Фабиньо, Милнър, Вайналдум, Салах, Жота, Фирмино

Астън Вила: Мартинес, Кеш, Конса, Мингс, Таргет, Дъглас Луис, Накамба, Траоре, МакГин, Трезеге, Уоткинс

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички