В Челси всичко е постарому: старата руска песен се пее с нов американски глас...


В Челси всичко е постарому: старата руска песен се пее с нов американски глас...
Снимка: Getty Images / колаж на SportLive

2891 0

Е, Томас Тухел вече не е мениджър на Челси, но с неговото уволнение идва ред на купища въпроси за начина, по който един от най-големите британски клубове ще бъде управляван занапред.

Да, когато цифрите говорят, дори и Боговете мълчат. Лондончани не започнаха кампанията по най-добрия начин въпреки селекцията за повече от 200 милиона паунда. "Сините" са с актив от 3 победи, 3 поражения и 1 равенство в първите си 7 мача от старта на сезона. Трябваше ли обаче Томас Тухел да го отнесе, и то светкавично?

Германецът и неговите амбициозни игрови схеми върнаха Челси на картата на Европа, печелейки Шампионска лига през сезон 2020/21, след 9 години изпълнени с мъка в най-комерсиалния турнир на Стария континент. Тухел продължи с успехи за Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство, но изглежда това не е било достатъчно за новата американска управа на "синия" клуб.

Изглежда Тод Боели си е написал отлично домашното за европейския футбол и е взел пример от предшественика си Роман Абрамович, който уволняваше треньори на поразия след слаби резултати. Боели не залага на американския модел, както се смяташе, че ще прави първоначално, изграден в НБА, НФЛ и МЛБ, където ръководството има пълно доверие на своите треньори и само и единствено в крайни случаи може да се намеси и да ги уволни след слаби резултати.

Новият силен човек в Западен Лондон обаче извади пачките и искаше моментални резултати, но пропусна една важна подробност - нов отбор с нови, качествени играчи изисква доста време да се сглоби и обиграе. А за тази сглобка може би по-точен човек от Томас Тухел просто нямаше. Нека си припомним какво направи той с Борусия Дортмунд и ПСЖ по-рано през кариерата си - създаде две добре смазани машини, които до ден-днешен берат плодовете на посятото от германеца.

В крайна сметка треньорът винаги го отнася, защото просто не може да бъде уволнен целият отбор. На "Стамфорд Бридж" обаче за пореден път решиха да си затворят очите за изключително слабата игра на някои от своите звезди от началото на сезона като Мейсън Маунт, Кай Хаверц, Хаким Зиеш и т.н. 

Феновете на Челси искаха едно - да се хвалят не само с успехи, но и с треньор, който дълго време да води фронта подобно на Юрген Клоп в Ливърпул или Хосеп Гуардиола в Манчестър Сити. За съжаление обаче поредното тяхно желание бе разбито на парчета.

И накрая един скромен и непретенциозен съвет към Зинедин Зидан, Маурисио Почетино и всички останали, спрягани за треньорския пост в Челси... малкият български народ е казал: "Едно магаре брои до 10, преди да вземе решение" - направете го и вие, когато получите имейл от Тод Боели.

АВТОР: Янко Станчев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички