По стъпките на другия - Юрген Клоп срещу Томас Тухел


По стъпките на другия - Юрген Клоп срещу Томас Тухел
Снимка: Gulliver/GettyImages

1564 0

Ще бъде прекалено лековато да отхвърлим тазвечершния сблъсък между Юрген Клоп и Томас Тухел. Майстор срещу чирак. Със сигурност в срещата между Ливърпул и Челси ще видим голямата битка на детайлите срещу мотивацията.

Кариерите на двамата наставници са неразривно свързани в последните години. Започвайки от Майнц 05, премествайки се в Борусия Дортмунд, то Тухел след това прави отклонението в Пари Сен Жермен, но вече отново е в едно първенство с Клоп – английската Висша лига.

Тухел винаги е настръхвал при сравненията с Клоп, след като има девет поражение в 16-те мача помежду им. Безспорен факт е, че Тухел губи мачовете си срещу по-възрастния си сънародник тактически, а Клоп в срещите помежду им не блести толкова много.

И все пак да се слагат етикети ан двамата като ‘единият’ или ‘другият’, прави лоша услуга за тях. Тухел се стреми ежегодишно да подобрява уменията си при ръководенето на съставите си, особено след тежкия си завършек по време на престоя си във Вестфалия с Борусия Дортмунд. Във френския гранд ПСЖ той направи сериозен аргумент с името си, след като самите играчи съжалиха факта, че ръководството се лии от неговите услуги. Тухел извади най-доброто от Неймар и направи бразилската суперзвезда щастлива. Има много истории за начините, по който той се адаптира към различните мотивационни методи към своите южноамерикански футболисти.

Юрген Клоп е много по-развитият в тактически план специалист, макар повечето хора, които не харесват отбора от „Анфийлд” да отказват да му дадат това признание. Начинът, по който революционизира играта на крайните си защитници – Андрю Робъртсън и Трент Александър-Арнолд, направи така, че всички големи треньори по света да се опитат да еволюират още повече играта на бековете си.

Използването му на Роберто Фирмино като ‘фалшива деветка’ беше огромна стъпка в извличането от най-доброто на Садио Мане и Мохамед Салах. Джордан Хендерсън е напълно преоткрит като тотален полузащитник в средата на терена. Особено отчетлив мач е реванша в триумфалната кампания за Ливърпул в Шампионската лига срещу Байерн в Мюнхен, когато англичаните поставиха на колене баварския колос.

Клоп и Тухел може да се свържат с желанието им техните отбори да играят с висока интензивност, която се фокусира върху зрелищната контрапреса, но и двамата се развиха страшно много след престоите им на „Сигнал Идуна Парк”. Това, което ще бъде завладяващо да се види тази вечер в този мач, е колко далеч са готови да стигнат двамата за успеха. Целта пред Ливърпул и Челси този сезон е класиране в Топ 4, а сякаш програмата за „червените” изглежда по-лека от тази за лондончани.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички