УЕФА променя правилата си, за да избегне опасен прецедент, започнат от Челси


УЕФА променя правилата си, за да избегне опасен прецедент, започнат от Челси
Снимка: Getty Images

2796 0

УЕФА се готви да промени правилата си за финансов феърплей в отговор на тенденцията на Челси да привлича играчи с дългосрочни договори. Взимането на играчи с голяма продължителност на договора позволява на лондончани да разпределят сумата за трансфер през целия срок на тази сделка. 

Това означава, че подписването на Михайло Мудрик за 89 милиона паунда ще бъде оценено на 11 милиона паунда годишно в рамките на неговия договор от осем години и половина. И по този начин няма да имат проблем с финансовия феърплей на УЕФА.

От футболната централа ще определят петгодишен лимит, върху който може да бъде разпределена трансферната такса. Клубовете все още ще могат да предлагат по-дълги сделки съгласно разпоредбите на Обединеното кралство, но няма да могат да разпределят трансферните такси след първите пет години. Промяната в правилата на Финансовия феърплей ще влезе в сила през лятото и няма да се прилага със задна дата. 

Френският защитник Беноа Бадиашиле и нападателят от Кот д'Ивоар Дейвид Датро Фофана подписаха договори за шест години и половина с Челси по-рано този месец. Нони Мадуеке се присъедини с договор за седем години и половина малко след пристигането на украинското крило - Мудрик.

Защитникът Уесли Фофана пристигна на "Стамфорд Бридж" със седемгодишен договор, а левият защитник Марк Кукурея се присъедини с шестгодишен договор миналото лято. Договорът на Рахим Стърлинг е петгодишен. Трансферът на Мадуеке покачи разходите на Челси от миналото лято до близо 450 милиона паунда, но дългите договори на играчите ще им помогнат да спазват разпоредбите.

"Сините" трябва да се придържат към правилата на две федерации. Тези за печалбите и устойчивостта на Висшата лига и, тъй като редовно играят в европейски състезания, правилата на Финансовия феърплей на УЕФА.

Съгласно настоящите правила на УЕФА, клубовете могат да похарчат до 5 милиона евро (4,4 милиона паунда) повече, отколкото печелят за период от три години. Те могат да надхвърлят това ниво до лимит от 30 милиона евро (26,6 милиона паунда), ако сумата се покрие изцяло от собственика на клуба.

Отделните правила на Висшата лига позволяват общи загуби от 105 милиона паунда за период от три години. Всеки клуб, който отчете загуби над тази цифра, може да бъде изправен пред санкции, включително големи глоби или дори отнемане на точки.

УЕФА действа така, че клубовете да не са изложени на риск, твърди BBC. Някои може да се чудят защо УЕФА се намесва в това и предполагат, че трябва да зависи от Челси какъв договор предлагат.

Въпреки това се смята, че промяната от разпоредбите за Финансов феърплей към финансова устойчивост е направена, за да може играта да работи по начин, който не излага клубовете на риск. УЕФА, като регулатор, смята, че е нейна отговорност да гарантира, че играта се провежда по начин, при който клубовете не са изложени на риск.

Като привличат играчите за по-дълъг период от време, клубовете ограничават възможностите си за разходи в бъдеще, тъй като стойността на тези играчи намалява по-бавно, отколкото обикновено. Това, че Челси е толкова известен отбор и може да даде пример на останали клубове дава правото на УЕФА да се намеси и да предотврати евентуални рискове. А ще вдигнат ли забраната на руски тимове да участва е европейските турнири - вижте тук.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички