След куп положения и страхотен футбол: Челси и Ливърпул със 7-о поредно равенство (ВИДЕО)


След куп положения и страхотен футбол: Челси и Ливърпул със 7-о поредно равенство (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

5308 0

Челси и Ливърпул не се победиха в дербито от първия кръг на английската Висша лига. Съперниците приключиха при равенство 1:1 на "Стамфорд Бридж". Това е седми пореден сблъсък между тези опоненти, който завършва при паритет.

Двата отбора изиграха много вълнуващ двубой, в който и "червени", и "сини" имаха своите силни периоди. Резултатът бе открит още в 18-ата минута, когато Салах подаде великолепно към Диас, който се хвърли с шпагат и засече топката в мрежата.

Малко след това пък Александър-Арнолд изведе Салах в наказателното поле, а той технично се разписа, но след намеса с ВАР голът бе отменен. Така египтянинът не съумя да се превърне в играча с най-много голове в откриващия кръг в историята на Висшата лига.

Втората част от първото полувреме бе за Челси. "Сините" от Лондон първо изравниха чрез гол в дебюта на Дисаси, а след това и Бел Чилуел осъществи пълния обрат. Но само за няколко секунди, след като и неговото попадение бе отменено заради засада.

В следващия кръг Челси отново има изпитание в Лондон (20.08), но този път гостуване на Уест Хям. Ливърпул пък ще изиграе първи мач за сезона на "Анфийлд", като приема у дома Борнемут (19.08).

Интересни факти около Челси - Ливърпул:

- Дисаси се превърна в третия защитник на Челси, който отбелязва при своя дебют. Това са правили още Бен Чилуел и Трево Чалоба;

- Мохамед Салах е замесен директно в 12 попадения в 7 мача от откриващия кръг във Висшата лига, като е вкарал 8 и е дал асистенция за 4;

- това бе първи сезон, в който Салах играе, но не се разписва в първия кръг от първенството на Англия.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Темпото на игра бе много високо от първите моменти. В 6-ата минута Собослай направи страхотен пробив и се справи с трима противникови футболисти, но Жота му спря рейда и стреля от движение, като ударът му мина покрай страничния стълб.

В 12-ата минута Ливърпул организира контраатака след опасен пробив на Енцо, завършил с блокиран удар. Тя завърши с изстрел на Салах от границата на наказателното поле с по-слабия му ляв крак. Ударът му се спря в напречната греда и излезе в аут.

Малко над четвърт час след старта Рийс Джеймс подаде отлично отдясно и намери Джаксън, който обаче обграден от няколко противникови играчи успя да осъществи само лек контакт с топката, но не и да я отклони към мрежата.

18' - 0:1! Мак Алистър намери отдясно Салах. Египтянинът навлезе навътре и даде отличен извеждащ пас към Диас, който се хвърли с шпагат и засече топката в мрежата.

В 29-ата минута Трент Александър-Арнолд изведе по чудесен начин Салах с пас по земя, разсичащ отбраната на Челси. Египтянинът овладя безпроблемно, напредна в наказателното поле и технично преодоля Санчес. Положението бе разгледано с ВАР и в крайна сметка се видя, че е имало засада.

37' - 1:1! Няколко центрирания, с които Ливърпул се справи, но Бен Чилуел върна отбита топка с глава и намери Дисаси в наказателното поле. Той се хвърли на шпагат и въпреки че не осъществи най-добрия контакт с топката, успя да я прати в мрежата.

В 39-ата минута Чилуел бе изведен зад отбраната на Ливърпул, финтира Алисон, преодоля го и прати топката в опразнената мрежа.

В 43-тата минута Рийс Джеймс направо ново отлично подаване отдясно, като намери Джаксън на перфектна позиция пред вратарското поле. Националът на Сенегал обаче отправи изключително неточен удар, прехвърляйки вратата.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Най-опасната ситуация в началото на втората част дойде след много техничен изстрел на Ван Дайк извън наказателното поле. Капитанът стреля красиво в далечния ъгъл, но топката излезе с малко в аут.

В 53-тата минута като по чудо топката не влезе във вратата на Челси. Собослай центрира остро от корнер, а Диас отклони с глава. Топката се удари в ръката на Джаксън и почти не влезе в мрежата. Ръката бе прибрана и в естествена позиция и главният рефер остави играта да продължи, въпреки че топката срещна китката на Джаксън.

Челси отговори две минути след това. Чилуел бе непокрит отляво и стреля мощно в наказателното поле, но Алисон показа страхотен рефлекс и спаси.

В следващите минути "сините" показваха по-добра игра и натиснаха своя съперник, като търсеха гола повече. В средата на полувремето притежанието на топката за мача до момента бе 69% в полза на Челси срещу 31% за Ливърпул. Домакините имаха и повече точни удари - 3 срещу 1, въпреки че опитите за гол бяха повече за мърсисайдци (11 срещу 9). Забелязваха се далеч повече динамика в нападенията на "сините".

В 72-рата минута Джаксън получи извеждащо подаване и демонстрира отлична скорост, като освен това устоя на натиска на Конате. Всичко завърши с изстрел отблизо от малка дистанция, който Алисон отрази. Поредна намеса от бразилския страж.

В 88-ата минута вратарят Санчес направи груба грешка и подари топката на Мак Алистър. Той от движение опита да намери Нунес в наказателното поле. Подаването обаче бе силно, а и уругваецът не показа добро овладяване, като ситуацията бе пропиляна.

В третата минута от добавеното време Нунес стреля отдалеч и след рикошет в противников играч топката се отклони достатъчно, че да излезе с малко в корнер. Уругваецът остана много близо до гола.

Веднага след ъгловия удар и Челси получи страхотен шанс. Изключителен пробив на Джаксън, който се справи с няколко противникови играчи. След това комбинира отлично с Мудрик, който преодоля Алисон, но топката му избяга твърде далеч. Украинецът я стигна на аутлинията и върна в наказателното поле, но там отбраната на Ливърпул се справи.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Феновете и на двата отбора очакват от любимците си силно начало. Двата клуба влязоха и в задочен спор за звездата на Брайтън Мойзес Кайседо, който бе с осигурени медицински прегледи за мърсисайдци, но в последния момент е заявил, че иска в Лондон.

Челси е спечелил само 1 от последните си 12 мача във Висшата лига (7 загуби и 4 равенства). Ливърпул пък завърши миналата кампания с 11 срещи, в които не бе победен (7 победи и 4 равенства). Освен това мърсисайдци не са губили в първия кръг през последните 10 сезона (8 победи и 2 равенства).

Челси също стартира добре, като в цялата си история във Висшата лига е губил само 5 мача от първия кръг на шампионата (20 победи и 6 равенства). Евентуално попадение на Мохамед Салах срещу бившия му отбор ще го превърне в играча с най-много голове в откриващия кръг от първенството - 9.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички